Reguli de folosire a plantelor medicinale. Ce trebuie să facem ca să evităm efectele nedorite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: infuziedesanatate.ro
Sursă foto: infuziedesanatate.ro

Fitoterapia zilelor noastre confirmă eficienţa unor plante folosite de sute de ani pentru tratarea unor probleme de sănătate, evidenţiind, totodată, efecte secundare toxice ale unor remedii naturiste, pentru că, deşi plantele sunt considerate printre cele mai sigure soluţii terapeutice, nu înseamnă că nu pot provoca reacţii adverse în organism.

Pentru evitarea acestor efecte nedorite şi, mai ales, pentru potenţarea proprietăţilor terapeutice, trebuie să ţinem cont de câteva reguli de folosire a plantelor medicinale.

„Orice plantă, chiar şi cele mai sigure şi mai intens studiate, poate avea efecte diferite în cazul unor indivizi diferiţi, mai ales dacă se depăşeşte doză zilnică recomandată (...). Oricât de rare ar fi aceste reacţii adverse, este întotdeauna înţelept să să manifestăm precauţie când folosim un remediu fitoterapeutic pentru prima oară, mai ales când îl administrăm copiilor”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesănătate.ro.

Când se folosesc plantele medicinale?

Plantele medicinale pot fi folosite preventiv, pentru a mări capacitatea organismului de a se adapta la stres şi pentru a întări sistemul imunitar şi, de asemenea, pot fi folosite ca soluţii de primă intervenţie în situaţii de urgenţă în care nu dispunem de asistenţă medicală sau ca agenţi terapeutici. Ele acţionează asupra organismului în diverse moduri, în funcţie desubstanţele active pe care le conţin, ceea ce le împarte în mai multe categorii.

„Există plante adaptogene, care măresc capacitatea organismului de a face faţă stresului şi care întăresc sistemul imunitar, plante care curăţă sângele şi îl purifică, prin stimularea funcţiei hepatice, plante cu efect antioxidant, care au capacitatea de a ţine sub control sau de a elimina radicalii liberi din organism, reducând oxidarea celulară, plante tonicele cardiace, care susţin funcţionarea şi sănătatea inimii şi a sistemului vascular, plante cu efect calmant, care acţionează la nivelul sintemului nervos central şi periferic, având efecte relaxante, revigorante, antispastice sau de stimulare a acestuia, plante stimulentele, care activează şi energizează organismul acţionând direct asupra sistemelor sale; plante tonice, care hrănesc şi ajută la dezvoltarea ţesuturilor şi a funcţiilor organismului şi plante pentru susţinerea capacităţilor mintale, care ajută creierul să rămână activ, factor important în procesul de îmbătrânire”, explică Elena Badea.

Doze adaptate şi doze standard

Nu este însă deloc uşor să stabileşti doza optimă pentru fiecare afecţiune şi persoană în parte. De aceea, indicată este consultarea unui fitoterapeut, dar şi a unui medic înainte de a începe o astfel de terapie, mai ales dacă urmăm şi un tratament alopat, pentru că plantele pot interacţiona cu diverse medicamente.

Specialistul spune că, în primul rând, trebuie cunoscută principala acţiune a plantei, dacă ea este sau nu toxică, ce efecte adverse are şi cum este folosită în mod tradiţional. Desigur, se identifică boala sau dezechilibrul pentru care se stabileşte doza şi dacă ea este cronică sau acută, inflamatorie sau nu, în funcţie de simptome, iar la administrare se ţine cont de persoana pentru care se stabileşte doza, dacă este copil sau adult, dacă are şi alte afecţiuni în afara celei pentru care îi este administrat tratamentul naturist, dacă are o constituţie robustă sau, din contră, una fragilă etc. 

Iată care sunt dozele standard avute în vedere, cu precizarea că fiecare persoană are particularităţile sale ce pot necesita un dozaj diferit, dozaj indicat de un fitoteraputi sau medic: infuziile se administrează două-trei căni, zilnic, în cicluri, în cazul afecţiunilor cronice şi un sfert sau o jumătate de cană, de mai multe ori pe zi, fără a depăşi 2-3 căni/zi, până când simptomele dispar, în cazul afecţiunilor acute; extractele, tincturile şi siropurile se administrează astfel: o jumătate sau o linguriţă de trei ori pe zi, în cicluri, pentru afecţiunile cronice şi un sfert - o jumătate de linguriţă, la intervale mai mici, stabilite de specialist, în cazul afecţiunilor acute.

„De regulă plantele se administrează într-un ciclu care este, după unii teraputi, de cinci zile, cu două zile pauză, sau de trei săptămâni, cu una pauză, după alţii. Acest ciclu este menit să dea timp de odihnă şi de asimilare organismului”, încheie specialistul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite