UPDATE Înmormântarea Reginei Ana s-a încheiat. Sicriul, aşezat într-o criptă din Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A început slujba de înmormântare FOTO Denis Grigorescu
A început slujba de înmormântare FOTO Denis Grigorescu

Mii oameni din toată ţara au venit azi la înmormântarea Reginei Ana, la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării a fost parţial privată, iar publicul a avut acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

UPDATE ORA 16.53 Înmormântarea Reginei Ana s-a încheiat.

UPDATE, ORA 16.30 Slujba continuă în catedrală, doar pentru membrii Familiei Regale. Sunt prezenţi peste 20 de membri ai familiilor regale din Europa.

UPDATE, ORA 16.00 La Curtea de Argeş a început slujba de înmormântare.

UPDATE, ORA 15.40 Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Argeş.

UPDATE, ORA 15.30 La Curtea de Argeş au ajuns membrii Familiei Regale. Printre ei se numără şi fostul principe Nicolae. Cortegiul funeral este în continuare aşteptat.

UPDATE, ORA 15.00 Cortegiul funerar a ieşit din Piteşti, ceea ce înseamnă că ceremonia va avea o întârziere de aproximativ 30 de minute, deoarece la ora 15.00 ar fi trebuit să înceapă. În Piteşti, cortegiul a fost întâmpinat de mii de oameni care au aruncat cu flori. Peste 5.000 de oameni aşteaptă începerea ceremoniei funerare.

UPDATE ORA 16.40 Peste 3.000 de persoane aşteaptă sosirea cortegiului funerar în Curtea de Argeş. La funeralii este prezent şi Ion Jinga, ambasadorul României la ONU.

UPDATE ORA 14.22 Cortegiul funerar a ajuns în localitatea Topoloveni.

UPDATE ORA 13.50 Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat la Curtea de Argeş, în aşteptarea convoiului funerar. De asemenea, pregătirile pentru ceremonie sunt în toi în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale de la Curtea de Argeş. Un bărbat dă cu aspiratorul în zona unde va avea loc ceremonia funerară. De precizat că drumul Piteşti-Curtea de Argeş, pe unde va veni cortegiul, a fost blocat peste un sfert de oră din cauza unui accident grav cu doi răniţi, dar acum s-a deblocat. La această oră, cortegiul funerar iese din Găeşti.

inmormanta rgina ana foto denis grigorescu

Familia Regală, la Curtea de Argeş. Din stânga în dreapta, Principesa Margareta şi Principele Radu Duda. FOTO: DENIS GRIGORESCU

Convoiul funerar al reginei Ana a plecat din Bucureşti spre Curtea de Argeş, unde va avea loc o liturghie ortodoxă înainte ca sicriul să fie depus în pronaosul noii catedrale arhiepiscopale.

După ce a plecat din Piaţa Palatului Regal, cortegiul funerar a circulat cu o viteză redusă prin centrul Bucureştiului până la Piaţa Charles de Gaulle, în drum spre Piteşti. Pe traseu nu se vor face opriri, dar prin localităţi cortegiul va încetini.

inmormantare regina ana foto denis grigorescu

Oameni care aşteaptă sosirea convoiului funerar. FOTO DENIS GRIGORESCU

În Piaţa Palatului Regal a avut loc slujba oficiată în rit romano-catolic, după ce în Palatul Regal s-a ţinut şi o slujba ortodoxă.  Serviciul religios a fost oficiat de către Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici. La ceremonie au fost prezenţi şi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi numeroşi bucureşteni veniţi să o conducă pe regina Ana pe ultimul drum.

inmormantare regina ana foto denis grigorescu

Oameni care aşteaptă sosirea cortegiului funerar la Curtea de Argeş FOTO DENIS GRIGORESCU

Majestatea Sa Regele Mihai I nu va participa la funeraliile Reginei Ana. Şi Irina, cea de-a treia fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, a anunţat într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că nu va participa la înmormântarea mamei sale. Fosta principesă afirmă că a luat singură această decizie, din motive personale. Va participa în schimb la înmormântare fostul Principe Nicolae.

inmormantare regina ana foto denis grigorescu

Pregătiri la Curtea de Argeş pentru ceremonia de înmormântare FOTO: DENIS GRIGORESCU

Programul ultimei zile a funeraliilor

Sâmbătă, 13 august, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal din Bucureşti, în faţa palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, iar accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va fi prezent la ceremoniile religioase de la Palatul Regal oficiate la catafalcul Reginei Ana, însă nu va merge şi la Curtea de Argeş.

inmormantare regina ana foto denis grigorescu

Pregătiri la Curtea de Argeş pentru ceremonia de înmormântare FOTO: DENIS GRIGORESCU

De la ora 11.35 la ora 12, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă. De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 - 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş.

inmormantare regina ana foto denis grigorescu

Oameni care aşteaptă sosirea cortegiului funerar la Curtea de Argeş FOTO DENIS GRIGORESCU

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. Sute de angajaţi ai ISU, Poliţiei şi Jandarmeriei vor fi mobilizaţi la faţa locului pentru a asigura ordinea şi liniştea publică. De asemenea, vor fi montate şi două corturi de prim ajutor, la care vor fi medici care vor asigura asistenţă de specialitate dacă va fi nevoie.

Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului va oficia slujba de înmormântare 

Ceremonia se va desfăşura în două părţi: ora 15.00-15.50, în faţa Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.

Înainte ca sicriul cu trupul Reginei Ana să fie coborât în mormântul de marmură, slujba de înmormântare va fi săvârşită în rit ortodox de către părintele Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, care-l va avea alături pe monseniorul Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic al României. Conform unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, când la aceeaşi slujbă sunt prezenţi reprezentanţii mai multor confesiuni, ca-n cazul de faţă, unul slujeşte efectiv, iar celălalt doar asistă. În situaţia slujbei de înmormântare a Reginei Ana, arhiepiscopul Calinic va sluji, iar arhiepiscopul Ioan Robu se va ruga doar în taină pentru sufletul celei plecate pe calea veşniciei.

Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Trafic rutier restricţionat în Curtea de Argeş

Pentru organizarea funeraliilor Reginei Ana, la Curtea de Argeş traficul rutier va fi restricţionat pe bd. Basarabilor, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu str. Sân Nicoară şi intersecţia cu str. Eroilor, până la încheierea slujbei de înmormântare. De asemenea, str. Negru Vodă va fi blocată sâmbătă, începând cu ora 12.00 şi până la încheierea slujbei de înmormântare, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu str. Traian şi intersecţia cu str. Sân Nicoară. Ca rute alternative, conducătorii auto vor putea folosi str. 1 Decembrie 1918, str. Traian şi str. Lascăr Catargiu.

Ce membri ai familiilor regale participă la înmormântare

La funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana a României şi-au anunţat prezenţa, până în acest moment, membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei şi Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe.

Vor lua parte la funeralii: Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principesa Maria Astrid de Luxemburg, Arhiducesă a Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Cristian al Austriei, Alteţa Sa Regală Maximilian, Mare Duce de Baden, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principele Georg Friedrich al Prusiei, Alteţa Sa Imperială Marea Ducesă Maria a Rusiei, Alteţa Sa Regală Principele Carlos de Bourbon, Duce de Parma, care va reprezenta şi Familia Regală a Olandei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Martin al Austriei. Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi soţul său, Baronul Hans von Holzhausen, Alteţa Sa Regală Principele Eberhard de Württemberg, Alteţa Sa Serenisimă Principesa Anne de Ligne, Alteţa Sa Serenisimă Anita de Hohenberg, Contele Andreas de Bardeau, Alteţa Sa Serenisimă Principesa Eleonore de Schaumburg-Lippe, Alteţa Sa Serenisimă Tatiana Radzvill, doamna Fruchaud, Dr. John Fruchaud.

Familia Regală britanică nu va participa la funeraliile Reginei Ana, însă va fi reprezentată de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei britanice şi de contele Tibor Kalnoky.

Noua catedrală de la Curtea de Argeş are 16 morminte pentru membrii Familiei Regale

Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, unde va fi înmormântată Regina Ana, este situată lângă mănăstirea Curtea de Argeş. Edificiul a fost înălţat din 2009, pornind de la o iniţiativă a Familiei Regale, sprijinită de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Familia Regală şi-a dorit o necropolă, pentru că vechea biserică de la Curtea de Argeş nu mai poate adăposti şi alte morminte. Familia Regală a demarat acest proiect pentru o nouă necropolă, care să slujească şi Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, pe terenul căreia a fost construit lăcaşul de cult. În vechea biserică de la Curtea de Argeş sunt înmormântaţi: Neagoe Basarab - ctitorul mănăstirii (domn al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521), Doamna Despina - văduva domnitorului (care s-a călugărit după moartea acestuia, devenind monahia Platonida), Doamna Stana - fiica lui Neagoe Basarab (soţie a domnitorului Ştefăniţă Vodă al Moldovei, Radu de la Afumaţi - soţ al Doamnei Ruxandra, altă fiică a lui Neagoe Basarab. Tot în pronaosul bisericii îşi dorm somnul de veci Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria. Regele Carol al II-lea este depus temporar într-o capelă alăturată bisericii lui Neagoe Basarab.

Necropola de la Curtea de Argeş, unde vor odihni regii, se află chiar la intrarea în biserică. Pentru că nu putea alinia spre est toate cele 16 morminte regale, arhitectul Augustin Ioan a gândit o soluţie. A desenat necropola ca pe un portic în arc de cerc, al cărui centru este chiar masa din altar - locul în care omul primeşte harul divin. Catedrala cea nouă este construită mai joasă şi uşor retrasă faţă de monumentul central al aşezământului monahal, tocmai pentru a nu impieta spaţiul sacru ridicat, după cum spune legenda, de Meşterul Manole, care a zidit-o pe Ana lui în mănăstire. Acum, altă Ană va sta între zidurile noii catedrale.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite