Regele Mihai a murit. Unde şi când va fi înmormântat Regele Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În august 2016, în catedrala de la Curtea de Argeş a fost înmormântată Regina Ana FOTO: Denis Grigorescu
În august 2016, în catedrala de la Curtea de Argeş a fost înmormântată Regina Ana FOTO: Denis Grigorescu

Regele Mihai a murit. Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, unde va fi înmormântat Regele Mihai, este situată la doar o sută de metri mănăstirea Curtea de Argeş. Edificiul a fost înălţat din 2009, pornind de la o iniţiativă a Familiei Regale, sprijinită de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Surse din cadrul Arhiepiscopiei ne-au declarat că înmormântarea Regelui nu va fi mai devreme de o săptămână.

Regele Mihai a încetat din viaţă marţi, la ora 13, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia.

Familia Regală şi-a dorit o necropolă deoarece vechea biserică de la Curtea de Argeş nu mai putea adăposti şi alte morminte. Familia Regală a demarat acest proiect pentru o nouă necropolă, care să slujească şi Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, pe terenul căreia a fost construit lăcaşul de cult. În vechea biserică de la Curtea de Argeş sunt înmormântaţi: Neagoe Basarab - ctitorul mănăstirii (domn al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521), Doamna Despina - văduva domnitorului (care s-a călugărit după moartea acestuia, devenind monahia Platonida), Doamna Stana - fiica lui Neagoe Basarab (soţie a domnitorului Ştefăniţă Vodă al Moldovei, Radu de la Afumaţi - soţ al Doamnei Ruxandra, altă fiică a lui Neagoe Basarab. Tot în pronaosul bisericii îşi dorm somnul de veci Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria. Regele Carol al II-lea este depus temporar într-o capelă alăturată bisericii lui Neagoe Basarab.

Necropola de la Curtea de Argeş, unde vor odihni regii, se află chiar la intrarea în biserică. Pentru că nu putea alinia spre est toate cele 16 morminte regale, arhitectul Augustin Ioan a gândit o soluţie. A desenat necropola ca pe un portic în arc de cerc, al cărui centru este chiar masa din altar - locul în care omul primeşte harul divin. Catedrala cea nouă este construită mai joasă şi uşor retrasă faţă de monumentul central al aşezământului monahal, tocmai pentru a nu impieta spaţiul sacru ridicat, după cum spune legenda, de Meşterul Manole, care a zidit-o pe Ana lui în mănăstire.

Surse din cadrul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului ne-au declarat că înmormântarea Regelui nu va fi mai devreme de o săptămână, şi asta pentru că sunt mai multe protocoale ce trebuie respectate.

În biserica Mănăstirii Curtea de Argeş, aflată la două sute de metri de noua catedrală, se găsesc, pe de o parte, mormintele Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta, între care se află o cutie pirogravată în care au fost depuse osemintele micuţei prinţese Maria (1870-1874). De cealaltă parte, se află mormintele Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.

Separat, într-o criptă special amenajată în paraclisul mănăstirii, sunt îngropate rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea (1930-1940), aduse în 2003 de la Lisabona, Portugalia, unde acesta a fost înhumat în 1953.

Elena Lupescu, soţia lui Carol al II-lea, nu şi-a găsit liniştea după moarte alături de fostul rege, fiind înhumată la câteva sute de metri de acesta, în cimitirul privat al mănăstirii, aflat în spatele Palatului Episcopal. Este un mormânt auster din marmură, acoperit cu pietriş, fără flori, fără candelă, alături aflându-se mormântul părintelui stareţ Ilarion Craioveanul.

Secretariatul de Stat pentru Culte a dat până acum aproape 1,5 milioane de euro pentru noua catedrală

O parte dintre costurile ridicării necropolei regale de la Curtea de Argeş, locul unde a fost îngropată în august 2016 Regina Ana şi unde va fi înmormântat şi Regele Mihai, au fost suportate de către Secretariatul de Stat pentru Culte. După cum ne-a precizat secretarul de stat Victor Opaschi, ”între anii 2010-2016, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte s-a acordat de la Bugetul de Stat suma de 5.629.000 lei. În conformitate cu devizul depus la Secretariatul de Stat pentru Culte, suma necesară ca rest de executat pentru anul 2017 este de 5.907.426 lei”.

Lucrările la necropola regală de la Curtea de Argeş au început în mai 2009 şi se preconizează că acestea vor fi gata până în vara lui 2018. La necropolă mai trebuie finalizate decoraţiunile interioare pe care trebuie să le facă Casa Regală conform specificului.

Legenda spune că meşterul Manole şi-a zidit în zidurile mănăstirii Curtea de Argeş soţia (Ana), deoarece în mod inexplicabil tot ceea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea. Tot legenda ar explica şi fântâna meşterului Manole, aflată la 200 de metri de mănăstire: când domnitorul a văzut această măreaţă construcţie i-a întrebat pe cei zece meşteri dacă pot construi o mănăstire şi mai frumoasă decât aceasta. Aceştia răspunzând afirmativ, domnitorul, pentru a împiedica posibila construcţie a unei mânăstiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcaţi meşterii să fie dărâmate şi astfel aceştia au rămas blocaţi pe acoperiş. Ei şi-au făcut aripi din şindrile şi s-au aruncat de pe acoperişul mănăstirii sperând să ajungă jos nevătămaţi, dar toţi au murit. În locul unde s-a prăbuşit meşterul Manole a apărut un izvor, iar acolo a fost ridicată fântâna.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite