Refugiu din Munţii Făgăraş, reconstruit de voluntari. Vechiul adăpost a fost vandalizat: turiştii au luat şuruburile platformei metalice de sprijin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de voluntari au lucrat la montarea platformei pentru viitorul refugiu FOTO: Asociaţia Montană Carpaţi
Zeci de voluntari au lucrat la montarea platformei pentru viitorul refugiu FOTO: Asociaţia Montană Carpaţi

De mai multe săptămâni, zeci de voluntari muncesc şi strâng fonduri pentru refacerea din temelii a Refugiului Scara, în Munţii Făgăraş, la 2.146 metri. Vechiul refugiu a fost distrus în 2018 din cauza unor persoane încă neidentificate, persoane care au desfăcut şi au luat şuruburile de prindere a platformei metalice pe care era refugiul.

Cu şuruburile demontate, platforma şi refugiul au fost luate pe sus acum trei ani de vânturile teribile ce suflă în zonă.  Pentru a preveni astfel de incidente, şuruburile de prindere ale platformei au fost acum şlemuite. Iar refugiul, care va fi gata în primăvara anului viitor, va fi supravegheat şi cu camere video ascunse, pentru a preveni alte incidente.

Lăudabila iniţiativă este derulată de către Salvamont Argeş, Asociaţia Montană Carpaţi din Bucureşti şi asociaţia Implicat pentru Munte din Braşov.

La finalul lunii octombrie, zeci de voluntari au realizat deja un prim pas important, montând platforma pe care a sta refugiul. Materialele au fost aduse cu un elicopter pus la dispoziţie de către Inspectoratul General de Aviaţie.

refugiu montan scara fagaras platforma elicopter

„Acţiunea de amplasare a platformei s-a dovedit a fi mai complicată şi mai anevoioasă decât ne aşteptam, dar, cu noroc, vreme bună şi, mai ales, oameni puşi pe fapte mari, platforma este acum montată. Platforma impresionantă a fost proiectată de inginer structurist Aurel Roşu, executată de Mectrade Service şi transportată în creasta muntelui de Salvamont Argeş şi Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. Am făcut săpături de fundaţie pentru cei nouă stâlpi de susţinere, dar şi de taluzare în partea de nord a platformei, pentru a reduce pe cât posibil înălţimea podelei faţă de sol. Stâlpii au fost îngropaţi la adâncimi între 100 şi 120 centimetri. Sondarea a presupus, cel puţin pentru stâlpii de sus, dislocarea şi îndepărtarea a zeci de pietre şi bolovani de diferite dimensiuni, fiind şi etapa care ne-a mâncat cea mai mare parte din energie. În ultima fază, am asigurat structura prin lestare cu pietre şi beton semiumed”, precizează reprezentanţii Asociaţiei Montane Carpaţi.

Însă munca va continua, deoarece pentru reconstruirea refugiului sunt necesari 20.000 de euro, iar până acum au fost strânşi aproximativ 5.000 de euro. Pentru donaţii a fost realizat şi un site dedicat.

„Vom avea şi camere de supraveghere ascunse”

„Platforma montată pentru viitorul refugiu este una foarte solidă. Vă voi spune şi cum a fost vandalizat vechiul refugiu. Cineva i-a desfăcut şuruburile, ce nu erau sudate sau şlemuite, nu ne-am gândit că cineva poate avea mintea atât de bolnavă încât să le desfacă. Sunt dezamăgit. Şuruburile au fost desfăcute intenţionat, pentru ca refugiul să fie luat de vânt. Iar cine a comis această faptă a luat şi şuruburile, ca să nu mai poată fi puse la loc. Vă daţi seama, dacă s-ar fi adăpostit cineva atunci când a fost un vânt teribil putea să moară… 

Platforma de acum este foarte înaltă, ne-am învăţat lecţia, şuruburile au fost şlemuite. Anul viitor vom monta refugiul propriu-zis. Refugiul va fi o sponsorizare din partea unui producător de căbănuţe, iar tabla pentru acoperiş va fi de la Bilka. Refugiul va avea un design deosebit, sunt mai mulţi arhitecţi care lucrează la proiect.  Vom avea şi camere de supraveghere ascunse în zonă, deja ne-am gândit cum să le mascăm şi în ce locuri”, a declarat pentru „Adevărul” Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

refugiu montan scara fagaras schita

Viitorul refugiu va avea printre altele luminator şi 14 locuri. Primul refugiu amplasat în zonă, şi realizat din tablă, refugiu ce există şi astăzi a fost construit în anul 1989 şi transportat în creastă cu ajutorul elicopterului în iunie 1990 de către formaţiunea Salvamont Piteşti. Refugiul are 8 locuri.

Viitorul refugiu ultramodern ce va fi gata în primăvara lui 2022 va fi foarte util şi pentru cei peste 1.000 de oameni ce traversează anual traseul de creastă din Făgăraş.

Şaua Scara, locul unde va fi poziţionat refugiul, se află în apropiere de vârful Negoiu şi Custura Sărăţii, una dintre cele mai sălbatice şi greu accesibile zone din întregul masiv, iar existenţa refugiului poate ajuta decisiv în acţiunile Salvamont de intervenţie în cazul unor accidente. 

Vă mai recomandăm şi:

EXCLUSIV Imagini spectaculoase de pe Transfăgărăşan. Drumul, închis de câteva săptămâni, deşi e uscat ca în palmă

Transfăgărăşan rămâne deschis, peste termenul limită, în timp ce Transalpina este în continuare închisă circulaţiei

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite