Reaudierea lui „Veritas“, martor sub acoperire în dosarul de corupţie din Primăria Piteşti, respinsă de instanţă. Cum se învârtea mita în cercurile înalte

Reaudierea lui „Veritas“, martor sub acoperire în dosarul de corupţie din Primăria Piteşti, respinsă de instanţă. Cum se învârtea mita în cercurile înalte

Valentin Vişoiu, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Argeş FOTO: ziarulargesul.ro

De aproape doi ani şi jumătate, la Curtea de Apel Bucureşti se judecă recursul într-un proces în care 12 inculpaţi, în frunte cu fostul primar al Piteştiului, au fost condamnaţi în primă instanţă în februarie 2020 pentru corupţie de către Tribunalul Bucureşti într-un dosar cu un prejudiciu estimat de procurorii DNA la peste cinci milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dosarul este legat de un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate care asigură transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local Piteşti. 

Conform DNA, în strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti era prevăzut ca Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. 

Anchetatorii susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două firme, la care acţionari majoritari erau oamenii de afaceri Valentin Vişoiu şi Gheorghe Văsâi.

Pe 18 februarie 2008, cu patru zile înainte de încheierea contractului de asociere în participaţiune cu cele două firme, Emanuela Pendiuc, fiica primarului Piteştiului, a primit ca mită un apartament evaluat la 130.000 de euro în Complexul Quadra Place din Bucureşti, complex deţinut de Valentin Vişoiu, condamnat şi el ulterior în dosar.

În această lună, la Curtea de Apel Bucureşti a avut loc un nou termen al recursului. Iar judecătorii au respins definitiv mai multe cereri importante ale principalilor inculpaţi.

Astfel, instanţa a respins cererea de reaudiere a 19 martori formulată de către fostul primar Tudor Pendiuc. Judecătorii au respins de asemenea ca neîntemeiată cererea fostului primar Tudor Pendiuc solicita desecretizarea celor patru note informative ale Serviciului Român de Informaţii.

A fost de asemenea respinsă cererea omului de afaceri Valentin Vişoiu prin care acesta solicitase reaudierea martorului cu identitate protejată ”Veritas”.

Trebuie spus că martorul sub acoperire ”Veritas” a avut un rol-cheie în acest dosar extrem de mediatizat, declaraţiile sale fiind foarte importante.

Acum mai bine de cinci ani, în februarie 2017, martorul sub acoperire „Veritas” a fost audiat la Tribunalul Bucureşti, declaraţiile sale contrazicând afirmaţiile din 2016 ale Emei Pendiuc, prin care aceasta preciza că omul de afaceri turc Inal Cagri i-ar fi fost iubit şi i-ar fi dat o parte dintre banii pentru apartamentul pe care l-ar fi cumpărat de la omul de afaceri Valentin Vişoiu.

Întrebat în februarie 2017 de judecători dacă între Inal Cagri şi Emanuela Pendiuc a existat vreo relaţie, „Veritas” a declarat: „Din câte ştiu, între Inal Cagri şi Ema Pendiuc nu a existat nicio relaţie. Inal Cagri nu a dat niciun ban Emei Pendiuc, cu niciun titlu”.

În ianuarie 2016, fiind audiată la Tribunalul Bucureşti, Ema Pendiuc şi-a schimbat declaraţia dată iniţial în faţa procurorilor anticorupţie, în sensul că grosul banilor pentru apartamentul din Quadra Place cumpărat de la Conarg i-a luat cu împrumut de la turcul Inal Cagri, patronul unei firme de componente auto din Călineşti, cu care ar fi avut o relaţie. Ema Pendiuc a spus la vremea respectivă că locuia împreună cu omul de afaceri din Turcia, ba chiar că urma să se mărite cu acesta, moment în care judecătoarea a întrebat-o de ce ar fi fost necesar să facă un contract de împrumut, în valoare de 98.000 euro, cu un bărbat cu care ar fi urmat să se căsătorească. Răspunsul fiicei fostului primar al Piteştiului a fost atunci că Inal Cagri era cetăţean străin şi că a fost ca un fel de măsură de prevedere.

În februarie 2020, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat în primă instanţă pe fostul primar Tudor Pendiuc la opt ani de închisoare cu executare, în timp ce fiica sa a primit cinci ani, tot cu executare. Omul de afaceri Valentin Vişoiu a fost condamnat tot atunci la 7 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Valentin Vişoiu este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din judeţul Argeş, cu o avere estimată la câteva zeci de milioane de euro.

 

Vă mai recomandăm şi:

„Camarila“ fostului primar din Piteşti. Afacerişti cu averi de zeci de milioane de euro, acţionari la Fondul Proprietatea şi samsari imobiliari, trimişi la închisoare

 

Fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc, condamnat la 8 ani de închisoare. Fiica sa, fostă vedetă TVR, a primit 5 ani

 

 

 

 


 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările