Raportului ECDC pentru Spitalul de Pediatrie Piteşti: „Singurul dezinfectant (...) era într-un dulap din camera asistentelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţi supraaglomerate, infecţii intraspitaliceşti subraportate, dezinfectanţi greu de găsit. Iată câteva dintre concluziile experţilor de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, publicate într-un raport realizat în urma unor inspecţii organizate după ce Ministerul Sănătăţii a solicitat ajutor pe 27 mai 2016 din partea UE pentru a evalua situaţia infecţiilor nosocomiale din spitalel, după scandalul Hexi Pharma.



ECDC a vizitat trei spitale româneşti. Printre ele, şi Spitalul de Pediatrie din Piteşti, pe unde trec anual 12.000 – 15.000 de pacienţi şi unde s-a constatat că nu există niciun expert epidemiologic (situaţie remediată ulterior). Echipele ECDC au găsit aici bacterii rezistente la antibiotice cum ar fi Kl. Pneumoniae.

„În timpul vizitei, echipa a observat că nu există dezinfectanţi uşor disponibili pentru pacienţi şi personalul medical. Singurul dezinfectant găsit (la cerinţa echipei) era într-un dulap din camera asistentelor. Motivul pentru care era ţinut acolo, spun medicii, era grija ca nu cumva dezinfectantul să fie furat, dacă era disponibil la vedere”, se arată în raport.


După vizitarea celor trei spitale (Spitalul Elias din Capitală, Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi Spitalul de Pediatrie din Piteşti) ECDC a atras atenţia că în România nu există o finanţare suficientă a unui sistem de referinţă naţional pentru microbiologie.

„Este important să existe standarde bune şi protocoale corecte la nivel de spital, dar în acelaşi timp este esenţial să existe un sistem naţional de referinţă responsabil cu diagnosticarea (spre exemplu, identificarea tulpinilor rezistente la antibiotice) şi cu depistarea epidemiologică a focarelor de astfel de tulpini”, mai arată raportul.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite