Profesor şi ales local, după Olimpiada Naţională de Limba Engleză de la Piteşti: „Vă cer scuze pentru neputinţă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Cătălina Dumitraşcu
Foto: Cătălina Dumitraşcu

Profesorul şi consilierul local Cătălina Dumitraşcu şi-a cerut scuze pentru neputinţa administraţiei locale de la Piteşti de a-i caza pe participanţi, pentru frigul din şcoală şi alte câteva nemulţumiri exprimate cu privire de organizarea concursului.

La Olimpiada Naţională de Limba Engleză de la Piteşti (desfăşurată în perioada17-22 aprilie) au participat 364 de elevi, 44 de profesori însoţitori şi 47 de profesori evaluatori din comisia centrală. Un total impresionant pentru că, la limba engleză, numărul participanţilor este aproape dublu faţă de alte olimpiade, dată fiind existenţa claselor de engleză intensiv. Nici nemulţumirile n-au fost puţine.

"Pentru 364 de elevi (iniţial 410 – câte 10 pentru fiecare judeţ plus municipiul Bucureşti) s-au mobilizat profesori care să sune, să întocmească liste, să bifeze orele de sosire, să le găsească  însoţitori voluntari din Argeş, să le caute camere libere, să-i grupeze după vârstă şi sex, să fie pe acelaşi palier. Şi telefonul sau e-mailul anunţa: <<S-au mai schimbat doi elevi din judeţul X. Ne scuzaţi, o fată a fost înlocuită de un băiat...>>, <<Noi nu mai venim 10, ci 7 şi vrem să stăm împreună la...>>. N-a fost fără ieşire; nici măcar telefonul anonim ameninţător care acuza de discriminare înainte cu vreo câteva zile de debutul probelor", explică profesorul Cătălina Dumitraşcu, ales local al CL Piteşti.

Consilierul local a răspuns miercuri comentariilor, acuzelor, poveştilor şi părerilor ”de pe margine” exprimate în timpul şi după olimpiadă şi despre "neputinţa" administraţiei publice locale. 

"Da, aveţi dreptate; vă cer eu scuze pentru neputinţă. Vă cer scuze pentru că nu au ieşit lucrurile perfect; toţi ne-am fi dorit ca lucrurile să fie de 4 stele, însă 79 de olimpiade organizate la nivel naţional, peste 13000 de elevi participanţi, peste 3000 de profesori evaluatori implicaţi, 100 de lei / elev/zi/cazare plus masă... Să purcedem la înmulţirea pâinilor (Iartă-mă, Doamne!)", a mai spus consilierul local.

Răspunsul primăriei, catalogat drept unul "halucinant"

Profesorul şi consilierul local spune că prima adresă pentru solicitarea unui sprijin pentru organizarea evenimentului a fost trimisă către Primăria Municipiului Piteşti, adresă în care au fost solicitate pliante pentru promovarea municipiului, transport gratuit pentru elevi, acces gratuit la obiectivele turistice din Piteşti, cazare în Unitatea Hotelieră din Bulevardul Eroilor (fostul internat al Colegiului Economic ”Maria Teiuleanu”) şi căminul Liceului cu Program Sportiv Piteşti precum şi acces gratuit la Filarmonica Piteşti pentru festivităţile de deschidere şi de închidere ale olimipiadei.

"Răspunsul a fost unul halucinant", mai spune Cătălina Dumitraşcu, care a publicat, pe Facebook, şi argumentele invocate de municipalitate.

Primăria Piteşti: "Aveţi posibilitatea să vă adresaţi celorlalte unităţi"

Iată ce a răspuns, punctual, Primăria Piteşti:

”Referitor la solicitarea dumneavoastră numărul 3310 / 2022 înregistrată la Primăria Municipiului Piteşti sub numărul 18452/ 04.04. 2022, vă comunicăm următoarele:

• Unităţile de cazare propuse pentru găzduirea elevilor participanţi la Olimpiada Naţională de limba engleză din perioada 17- 22. 04. 2022 nu pot fi puse la dispoziţie întrucât unitatea hotelieră situată în Bulevardul Eroilor nr. 26- 28 are destinaţia de Centru de Vaccinare şi este transmis în administrarea Spitalului Judeţean Argeş, iar Căminul Liceului cu Program Sportiv Viitorul Piteşti este în acest moment pus în funcţiune numai parţial şi nu are posibilitatea să găzduiască elevii participanţi la Olimpiadă;

• Pentru cazarea elevilor aveţi posibilitatea să vă adresaţi celorlalte unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Piteşti care deţin în administrare spaţii de cazare şi care le pot pune la dispoziţie în limita disponibilului;

• Municipalitatea va face demersuri la operatorul de transport S.C. Publitrans 2000 SA Piteşti pentru permiterea transportului gratuit al elevilor participanţi la Olimpiadă pe raza municipiului Piteşti, aşa cum aţi solicitat;

• Accesul la grădina zoologică Piteşti este posibil dacă ne transmiteţi lista nominală a elevilor care doresc să viziteze acest obiectiv, intervalul orar şi data când este programat în vizită;

• Vă facem cunoscut că Muzeul Judeţean şi Galeria de Artă Rudolf Schweitzer Cumpăna nu se află în administrarea municipalităţii şi în consecinţă nu putem asigura accesul elevilor la aceste obiective culturale;

• Municipalitatea nu deţine materiale promoţionale care să poată fi oferite celor 570 de participanţi;

• Sala Filarmonicii Piteşti poate fi utilizată în limita disponibilului pentru festivităţile de deschidere şi premiere a Olimpiadei pe bază de contract de închiriere, conform tarifelor de închiriere aprobate de Consiliul Local al Municipiului Piteşti, în acest scop având posibilitatea să vă adresaţi direct acestei instituţii.”

Consilierul local spune că, oricum, ”condiţiile proletare” ar fi fost greu de acceptat şi ar fi condus, în cele din urmă la discriminare, pentru că cele 160 de locuri existente în unităţile şcolare sugerate în răspunsul dat de Primăria Piteşti nu ar fi acoperit necesarul pentru cazare.

"Am fi ajuns tot la hoteluri. Decizia a fost unanim acceptată, cazarea făcându-se în regim de pensiune/hotel, tocmai pentru a asigura confortul similar-decent tuturor participanţilor, fără nicio discriminare... şi de aici au început negocierile. Ce hotel să-i primească? Cine poate să sprijine? Pe cine sunăm? Îl mai cunoaştem pe fostul patron de la... ? Şi tot aşa. Unele telefoane s-au închis la auzul sumei, la alt capăt de fir ne-a refuzat politicos: ”Nu mai avem locuri”. Poate n-a fost decizia cea mai potrivită, poate strădania noastră n-a fost suficientă, ne pare rău pentru asta. Dar ştiu că n-am stat cu mâinile în sân, iar lucrurile le-am facut din suflet", spune Cătălina Dumitraşcu.

Preluarea loturilor judeţene de olimpici s-a realizat de către voluntari 

Pe parcursul celor două zile ale probelor, transportul s-a realizat organizat, cu autocare însoţite de Poliţia rutieră, de la unităţile de cazare la Şcoala Gimnazială "Matei Basarab" Piteşti şi retur, grupurile fiind asistate şi de inspectorii ISJ Argeş. Sponsorizarea pentru transport a fost oferită de Primăria Municipiului Mioveni şi transportator. Preluarea loturilor judeţene de olimpici de la gară/autogară s-a realizat de către 90 de voluntari - profesori argeşeni - care şi au pus la dispozitie autoturismele personale.

"În situaţia în care nu au avut această posibilitate, au achitat personal cursele de taxi spre locaţiile de cazare, însoţind grupurile respective. De asemenea, inspectorii au pus la dispoziţie maşinile personale pentru a transporta olimpicii (în cazurile în care voluntarul de la Argeş nu avea maşină, comunicând acest lucru deja în şedinţa de lucru de vineri, 15 aprilie). Grupurile mai mari au fost transportate în ziua sosirii şi a plecării de către microbuze şcolare. Se cuvine să mulţumim profesorilor voluntari care s-au străduit zilele acestea să-şi rupă din timpul personal şi să se alăture echipei de organizare. Chapeau!", mai spune profesorul.

Festivitatea de deschidere s-a desfăşurat la Filarmonica Piteşti, unde elevii Liceului de Arte ”Dinu Lipatti” au înveselit atmosfera printr-un  moment muzical de excepţie. În prima seară, inspectorii s-au deplasat în toate locaţiile de cazare şi s-au întâlnit cu toate loturile, la cină. S-au oferit elevilor şi profesorilor însoţitori materialele organizatorice, ecusoanele şi cadourile în cărţi oferite de către sponsori.

Frig în şcoală

În fiecare dimineaţă, o echipă de inspectori a fost prezentă la cele patru unităţi de cazare, aşteptând elevii şi luând pulsul acestora. La fel au procedat profesorii însoţitori.

"Din discuţiile personale avute cu însoţitorii loturilor din Arad şi Vaslui nu a reieşit niciun moment că lucrurile nu ar funcţiona cum trebuie. Şcoala - gazdă: Şcoala Gimnazială "Matei Basarab" Piteşti s-a organizat prompt, timp de 3 zile, începând de la preluarea loturilor de la debarcare, probe de concurs etc. Veţi remarca în fotografiile anexate, profesorii organizatori care s-au descurcat ireproşabil, în fiecare dimineaţă aşteptând, de la 7.30, autocarele cu elevi, cu pancarte în mână pentru fiecare clasă şi nivel. Legat de frigul din şcoală, din păcate, municipalitatea a decis sistarea agentului termic începând cu 1 aprilie 2022. Nici vremea nu s-a arătat foarte prietenoasă, în perioada 17-21 aprilie înregistrându-se chiar şi 0 grade", mai spune alesul local.

"Învăţaţi-i pe copii să comunice în timp real; critica ulterioară nu va duce nicăieri"

Cătălina Dumitraşcu spune că regulamentul a fost foarte strict şi că au existat şi unele scăpări din vedere. De exemplu, conducerea şcolii a amenajat o sală de aşteptare, însă accesul era interzis în  clădirie, situaţie care s-a soluţionat prin accesul în Liceul Teoretic ”Ion Cantacuzino”, situat la 200 m de şcoala organizatoare, unde profesorii au fost aşteptaţi cu cafea caldă. 

   

"Cu bune şi rele, am învăţat ce înseamnă valoarea fiecărui om din echipă. O echipă ”interesantă”, care n-a ratat niciun moment în a veni cu contribuţia proprie. Uneori ne lăsăm conduşi de sentimente ”produse” de distribuiri în masă ale lucrurilor negative, fără să cercetăm. ”Crede şi nu cerceta!” nu se potriveşte vremurilor actuale (...). Unul dintre cele mai dezamăgitoare lucruri ale acestei experienţe este critica făcută de colegii de breaslă... şi n-aş vrea să comentez mai mult", mai spune Cătălina Dumitraşcu.

Profesorul şi-a exprimat faţă de elevi regretul pentru experienţele negative pe care le-au trăit în timpul competiţiei. "Mi-aş dori să cred că nu toţi aţi trăit cea mai mare dezamăgire la Piteşti. Ar fi foarte trist ca lucrurile să stea aşa! Stimaţi părinţi, lucrurile sunt perfectibile. Învăţaţi-i pe copii să aibă atitudine, să comunice în timp real; critica ulterioară nu va duce nicăieri", a încheiat Cătălina Dumitraşcu. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Povestea specială a mănăstirii ce găzduieşte moaştele unui sfânt ocrotitor al familiei şi cea mai veche lespede funerară a unui domnitor român

Toţi candidaţii la şefia Poliţiei Rutiere Argeş au picat examenul. Nimeni nu a reuşit să obţină nota 7

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite