Primarul din Anglia care strânge gunoaiele la evenimente: „Este o modalitate foarte bună de a vorbi cu oamenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tom Hunter Watts a strâns timp de două ore gunoaiele la un eveniment din oraşul Aylesbury FOTO: pagină Facebook Ionuţ Neacşu
Tom Hunter Watts a strâns timp de două ore gunoaiele la un eveniment din oraşul Aylesbury FOTO: pagină Facebook Ionuţ Neacşu

Tom Hunter Watts, primarul oraşului Aylesbury din sud-estul Angliei (75.000 de locuitori), oraş în care trăiesc foarte mulţi români, a devenit foarte cunoscut după ce în mediul online au apărut poze cu acesta strângând gunoiul la un eveniment ce a adunat mii de locuitori. Adevărul a stat de vorbă cu primarul din Aylesbury şi cu Ionuţ Neacşu, un român care locuieşte de doi ani în oraş şi care a fost martor la eveniment.

Tom Hunter Watts a fost ales primar în luna mai, iar mandatul său este de un an. Aflat la al doilea mandat, acesta este extrem de apreciat pentru spiritul său comunitar şi pentru implicarea în problemele comunităţii. În acest an, la evenimentul Live in the Park, o petrecere în aer liber ce adună mii de locuitori, primarul a strâns timp de două ore gunoaiele. Un gest de nota 10 ce ar trebui poate aplicat şi de primarii de la noi.

Legat de fapta sa absolut lăudabilă şi inedită, primarul Tom Hunter Watts a declarat pentru Adevărul: ”Să strâng gunoiul la evenimente este o modalitate foarte bună de a vorbi cu oamenii. Dacă m-aş duce din loc în loc să vorbesc cu ei, oamenii nu s-ar simţi bine. Dar când te văd că faci ceva util, cum ar fi strângerea gunoiului, oamenii vor să vorbească şi îţi spun ce probleme au. Să strâng gunoiul este şi un bun exemplu pentru tineri şi copii”.

tom hunter watts primar aylesbury 01

Tom Hunter Watts nu are salariu ca primar, ci doar o alocaţie de 300 de lire pe lună pentru cheltuieli: Am două joburi pentru a putea avea venituri cu puţin peste medie. Lucrez în general online şi de acasă.

Iată ce ne-a declarat primarul din Aylesbury legat de obiectivele sale: ”Priorităţile sunt promovarea oraşului şi a economiei sale şi asigurarea de servicii eficiente”.

Primarul din Aylesbury are o părere foarte bună despre români: ”Acasă am un disc cu colinde româneşti de la Electrecord şi îl pun mereu de Crăciun. Cunosc mulţi români extrem de bine pregătiţi şi cu o vastă cultură generală şi care au joburi necalificate din motive economice. Românii care trăiesc în Aylesbury îşi reprezintă ţara foarte bine şi le sunt recunoscător pentru contribuţia pe care o aduc la dezvoltarea oraşului”.

Cum a comentat un român fapta lăudabilă: ”Sunt tare frate, dacă îmi strânge primarul gunoiul...”

Ionuţ Neacşu, un român care locuieşte şi lucrează de doi ani în Aylesbury în domeniul asistenţei sociale, îl cunoaşte pe primar şi spune că gestul acestuia de a strânge gunoaie la un eveniment nu este unul singular. Ionuţ Neacşu a fost martor la respectivul eveniment.

”Cu privire la gestul primarului de a strânge gunoaiele mai bine de două ore în parcul în care a avut loc concertul organizat de Primărie, şi ulterior să facă fundraising pentru o fundaţie care sprijină persoanele cu dizabilităţi, în contextul unui cetăţean de bună credinţă care-şi plăteşte taxele faţă de statul care-l găzduieşte, acest act reprezintă un semn de normalite. Când am simţit nevoia să-l felicit spunandu-i că a oferit un bun exemplu tuturor, la finalul evenimentului din parc, acesta mi-a răspuns zâmbind, ”Era firesc s-o fac, doar asta este datoria mea, nu-i aşa?” M-am intersectat prin natura meseriei cu dl. primar la câteva evenimente organizate de şcoli, unde a sosit de fiecare dată fără escortă de personal care să-l promoveze. Modest, l-am remarcat cu bun simţ şi respect faţă de cei din jur, stă de vorbă cu toţi cei ce-l abordează; l-am văzut turnând apă în pahar unui copil caruia i se făcuse sete la bufetul de la finalul unui astfel de eveniment. L-am vazut plecând singur cu maşina, iar cu alte ocazii pe bicicletă în oraş, încercând să promoveze un oraş curat şi verde.

La evenimentul la care primarul a strâns gunoiul, eram poziţionat lângă un grup de români neaoşi, (în genere, în recunoşti după fizionomie, dar de data asta erau prea vocali să nu-i auzi) şi am rămas surprins de felul cum au vorbit şi faceau mişto de bietul om care le lua peturile de bere pe care ei, mâncătorii de seminţe le-au aruncat pe jos. Unul a zis ”Sunt tare frate, dacă îmi strânge primarul gunoiul...” au urmat alte discuţii pe acelaşi ton şi am fost suficient de atins încât să plec de din acel loc pentru a mă detaşa măcar fizic de ”dânşii” Dincolo de gesturi care dacă s-ar fi dorit teatrale, ar fi fost însoţite de apariţii în media locală, acest om a reuşit şi reuşeşte să creeze punţi între cetăţeni şi instituţia pe care o reprezintă, înţelegându-şi bine rolul sau mai ales responsabilitatea pe care o are faţă de votanţi, cetăţenii pe care-i reprezintă. El este în fapt, emanaţia societăţii pe care o reprezintă, iar dacă români de-ai noştrii s-au arătat aroganţi şi batjocoritori la adresa lui, asta arată clar că nu se simt reprezentaţi de un astfel de primar. Probabil de aici şi dorinţa lor de a se rentoarce în România să demonstreze ce au realizat cât au fost plecaţi, acolo unde se simt acceptaţi şi valorizaţi. Am convingerea că fiecare societate îşi are reprezentanţii pe care îi merită.

În România, Ionuţ Neacşu s-a remarcat prin numeroase campanii de strângere de fonduri şi cadouri pentru copiii defavorizaţi.

Oraşul Aylesbury, unde trăiesc peste 500 de români, a devenit cunoscut în toată lumea acum patru ani, după ce zeci de mii de oameni s-au mobilizat pe Facebook pentru a ajuta o fetiţă din oraş să găsească un iepuraş de pluş pe care îl pierduse pe o plajă. Iepuraşul a fost găsit în cele din urmă.

Oraşul Aylesbury se află la 70 de km de Londra şi este este locul de naştere al sporturilor paralimpice, localitatea Stoke Mandeville, actualmente cartier al oraşului, fiind locul de naştere al mişcării paralimpice la nivel mondial.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite