Prăjitura Pavlova, delicată şi savuroasă. Reţeta garantată, pe care o poţi încerca acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Larisa Lucici  Foto: Augustin Lucici
Larisa Lucici  Foto: Augustin Lucici

Diafana prăjiturică denumită după celebra balerină şi coregrafă rusă Anna Matveyevna Pavlova (1881-1931) e un desert pe cât de promiţător, pe atât de simplu de realizat, dacă ai ceva răbdare.

Bezeaua, crocantă la exterior şi moale în interior, frişca şi fructele acrişoare plus alte mici ingrediente care le leagă armonios pe cele dintâi, pentru a le transforma într-un deliciu, sunt cheia celui mai reuşit desert pretenţios pe care-l poti realiza şi tu acasă.  

Chiar dacă n-ai CV de Chef cofetar, ai şanse mari să impresionezi toţi musafirii cu o Pavlova-cake la standarde superioare celor de la momentul inspiratei invenţii culinare, plasate în urmă cu aproape un veac, pentru că, desigur, ai şi avantajul bucătăriei secolului nostru, care e susţinută de electrocasnice care sporesc fineţea texturilor pe care a mizat, iniţial, reţeta.

Şi pentru că denumirea sună chiar artistic, iată cum sună şi o reţetă recomandată de Larissa Lucici, artistul plastic care cochetează cu bucătăria pe pagina de socializare blogdemancare.ro, creată împreună cu soţul său, Augustin Lucici, în care nu ştii ce să apreciezi mai întâi: fotografia sau preparatul?

“Pavlova-cake e un desert spectaculos şi delicios, foarte uşor de făcut. Ceea ce durează cel mai mult este blatul de bezea, care necesită o uscare lentă la cuptor”, explică, pentru "Adevărul", Larissa Lucici.

INGREDIENTE

Cinci albusuri proaspete;

Un praf de sare extrafină;

200 g de zahăr pudră;

O lingurita de extract de vanilie sau o păstaie de vanilie;

O lingură de oţet de 9 grade;

Două linguri de amidon.

Prăjitura Pavlova,  delicată şi savuroasă. Reţeta garantată, pe care o poţi încerca acasă
Prăjitura Pavlova,  delicată şi savuroasă. Reţeta garantată, pe care o poţi încerca acasă

Pentru decor: 

700 ml de smântână pentru frişcă;

Fructe proaspete, după preferinţă - căpşune, zmeură, afine, mure, piersici etc.

MOD DE PREPARARE

"Începem prin a prepara blatul de bezea. Recomand ca albuşurile să fie la temperatura camerei", explică, pentru Adevărul, Larissa Lucici.

Prăjitura Pavlova,  delicată şi savuroasă. Reţeta garantată, pe care o poţi încerca acasă
Prăjitura Pavlova,  delicată şi savuroasă. Reţeta garantată, pe care o poţi încerca acasă

Cuptorul se preîncălzeşte la 110 grade. Între timp, se bat albuşurile spumă, adăugând progresiv zahărul (cu un praf de sare). Când albuşurile devin lucioase şi zahărul e dizolvat, se încorporează atent amidonul, vanilia şi oţetul în albuşuri, amestecând cu o lingură sau spatulă.

Se pune o foaie de copt pe tava care se va băga la cuptor şi se toarnă compoziţia, sub forma unui disc de dimetrul unui tort. Se coace cca. 120 de minute, apoi se lasă la răcit în cuptorul stins, cu uşa întredeschisă. După răcire, se pune pe un platou şi se îndepărtează foaia de copt.

Separat, se bate frişca cu care ornăm bezeaua. Peste frişcă, se adaugă fructele curăţate. 

Larissa Lucici recomandă, opţional, adăugarea, între bezea şi frişcă, a unei creme clasice de vanilie (care se poate prepara din galbenuşurile rămase).

Vă recomandăm să citiţi şi:

A murit unul dintre cei mai mari pictori români contemporani. Augustin Lucici avea 64 de ani

O reţetă savuroasă de humus cu tahini şi usturoi, propusă şi ilustrată spectaculos de doi artişti

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite