Povestea mezzosopranei Maria Ortansa Ionescu, care a renunţat la o carieră strălucită în Operă pentru a preda muzica în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Ortansa Ionescu a fost una dintre cele mai apreciate mezzosoprane din prima jumătate a secolului XX. Arhivistul argeşean Aurel Radu a strâns mai multe informaţii pe blogul Istorie Locală legat de cariera şi viaţa apreciatei artiste.

Maria Ortansa Ionescu s-a născut pe 6 august 1901, la Piteşti. După cum spune Aurel Radu, „în evidenţele de stare civilă apare cu numele de botez Maria Ostanţa, fiică a lui Grigore de profesie cojocar şi Maria, locuitori din Piteşti, Calea Craiovei, nr. 161.

Maria Ortansa Ionescu a absolvit Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti în anul 1927. Cu un an înainte, în 1926 fusese prezentă pe scena Teatrului Comunal din Piteşti (astăzi Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti) într-o audiţie muzicală în folosul sinistraţilor neasiguraţi din Bacău din iunie 1926, într-un concert în care a interpretat rolul Madame Butterfly (Ciociosan) de G. Puccini (septembrie 1926) şi în concertul de Crăciun cu colinde (18.12.1926).

În anul 1928 o regăsim pe scena piteşteană în două audiţii muzicale coordonate de tenorul Alberto Della Pergola, profesor de canto la Şcoala Superioară de Muzică şi Artă Dramatică „Eg. Massini” din Bucureşti şi în programul Festivalului de Muzică Românească pentru comemorarea compozitorului Ciprian Porumbescu în opereta „Crai Nou”.

De asemenea, o regăsim în programul Festivalului Muzical al Cercului Studenţesc Argeşean în aceeaşi operetă „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, în programele unor concerte religioase date sub auspiciile Ateneului Popular „Ionescu Gion” din Piteşti de la Biserica Sf. Vineri,  în februarie 1929, cu ocazia Crăciunului şi Anului Nou din decembrie 1933 etc. În perioada 1925-1933 a fost soprană în Societatea Corală Română din Bucureşti „Carmen” fondată în 1901 de D.G. Kiriac, condusă de directorul artistic I. D. Chirescu.

În aprilie 1934 s-a căsătorit la Piteşti cu poetul Stelian Constantin Stelian (născut Stelian D. Constantin) de care divorţează însă în iunie 1936.

Maria Ortansa Ionescu a fost admisă ca solistă a Operei Române din Bucureşti, însă a renunţat la o carieră strălucită ca mezzosoprană, alegând să predea muzica în şcoli. Aceasta a condus cu multă dăruire activitatea corală la mai multe şcoli din Bucureşti aşa cum ar fi Şcoala Primară de Fete nr. 25 „Mihail Kogălniceanu” (Bărbătescu Vechi), Şcoala Primară de Fete nr. 15 „Iancu Zalomit”, Liceul Comercial de Fete (Str. Argeş, nr. 7), Şcoala Primară de Fete „Domniţa Maria”, Şcoala de Fete nr. 1 Popa-Rusu, Şcoala Primară de Fete nr. 32 (Str. Maşina de Pâine), Liceul „Grigore şi Alexandrina Cantacuzino”, Liceul Ortodox „Zoe Romniceanu” etc.

Mai trebuie spus că Maria Ortansa Ionescu este autoare a cântecului „La Moară”, pe versuri de Rusalin Mureşan.

Maria Ortansa Ionescu s-a stins din viaţă la 2 noiembrie 1969, la Bucureşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite