Povestea doctorului Ion Nanu-Muscel, fost senator şi şef al Societăţii Medicale a spitalelor. O stradă din Bucureşti îi poartă numele

Povestea
doctorului Ion Nanu-Muscel, fost senator şi şef al Societăţii Medicale a
spitalelor. O stradă din Bucureşti îi poartă numele

Ion Nanu-Muscel FOTO:fundatia-sinergii-muscelene.ro

Un apreciat profesor de semiologie şi clinică medicală şi unul dintre cei mai reputaţi doctori din prima jumătate a secolului XX, Ion Nanu-Muscel a preluat din 1919 conducerea clinicii Colţea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ion Nanu-Muscel s-a născut pe 30 noiembrie 1862 la Câmpulung Muscel. A fost pasionat de medicină încă de pe vremea liceului. Aceeaşi pasiune pentru medicină a avut şi unul dintre ceilalţi doi fraţi ai săi-Costică Nanu, care a fost ani buni medicul Teatrului Naţional din Bucureşti.

A studiat la clinica medicală a Spitalului Colţea între 1885-1889, iar între 1887 şi 1891 a făcut studii de Medicină la Paris. În 1891, la întoarcerea la Bucureşti, nu a putut obţine un post de doctor din cauza unor intrigi. A fost nevoit să revină la Câmpulung Muscel, unde a profesat timp de aproape opt ani ca dascăl de igienă la Şcoala Normală „Carol I”. Din 1899 a fost angajat ca medic primar la Spitalul „Filantropia”, între anii 1901-1906 a lucrat la Spitalul din Urziceni.

Ajutat de fratele lui Take Ionescu să intre în politică

Revoltat de nedreptăţile şi de sărăcia pe care o vedea în jurul său, Ion Manu-Muscel şi-a dorit să intre în politică. Şi cu ajutorul prietenului sau Thoma Ionescu (fratele cunoscutului om politic Take Ionescu), a intrat în Partidul Conservator, fiind ales senator de Muscel în anii 1905—1907 şi 1911.

Medic în timpul Primului Război Mondial, Ion Nanu-Muscel a preluat în 1919 conducerea clinicii de la Colţea, de unde a ieşit la pensie în 1936. Conferenţiarul Ion Pavel (1897-1992) înfiinţa în anul 1934, în Clinica de Medicină Internă condusă de Ion Nanu-Muscel, primul centru antidiabetic din Europa.

După cum spune profesorul de biologie Nicolae Săvulescu, al cărui bunic a fost prieten bun cu medicul Ion Nanu-Muscel, „acesta stătea multe zile la rând în spital de dimineaţă până noaptea, iar punctualitatea, profesionalismul şi modesta lui erau proverbiale. Era foarte apreciat de către elevi şi studenţi pentru modul său de a preda şi era iubit de numeroşii săi pacienţi pentru modul său delicat şi meticulos de a îi examina şi trata”.

Ion Nanu-Muscel a fost nu mai puţin de 30 de ani profesor, iar la Spitalele Filantropia şi Colţea a lucrat în total nu mai puţin de 36 de ani. Activitatea sa prodigioasă a primit multe recunoaştere, Ion Nanu-Muscel fiind printre altele timp de mai mulţi ani preşedinte al Societăţii Medicale a spitalelor din Bucureşti şi membru al Academiei de medicină din România.

Ion Nanu-Muscel s-a stins din viaţă în 1938. O şcoală gimnazială din Câmpulung Muscel şi o stradă din Bucureşti îi poartă numele.

citeste totul despre: