Povestea tulburătoare a generalului-erou care s-a vaccinat la 105 ani. Este bunicul profesorului care a murit după vaccin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Constantin Năstase a supravieţuit bătăliei de la Cotul Donului FOTO: universulargesean.ro
Generalul Constantin Năstase a supravieţuit bătăliei de la Cotul Donului FOTO: universulargesean.ro

În vârstă de 105 ani şi supravieţuitor al cumplitei încercuiri de la Cotul Donului, generalul Constantin Năstase a făcut vineri, 5 martie, rapelul la vaccinul anti-COVID-19. Emoţionant este faptul că acesta este bunicul învăţătorului care a murit joi, 4 martie, la mai puţin de 24 de ore după ce s-a vaccinat.

George Năstase, nepotul lui Constantin Năstase, era învăţător la Şcoala Liviu Rebreanu din Mioveni, avea mai multe afecţiuni, iar decesul său, survenit la doar 45 de ani, a produs multă emoţie în oraş, mai ales că era un apreciat cadru didactic.

Vineri, 5 martie, foarte îndurerat de decesul nepotului său, generalul Constantin Năstase a făcut rapelul la vaccinul anti-COVID-19. Mai trebuie spus că în ultimele 12 luni generalului i-au murit trei rude: ginerele şi doi nepoţi.

Născut pe 3 iunie 1915, în Mioveni, Constantin Năstase este absolvent al Şcolii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938 a obţinut diploma de învăţător în Piteşti. A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din est de la început, în iunie 1941, şi până la întoarcerea în ţară, în anul 1944.

Constantin Năstase, un general-erou FOTO: arhiva personală

general constantin nastase 01

El a luptat, ca ofiţer al Armatei Române, în bătălia pentru Odesa şi în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viaţă din cumplita încercuire de la Cotul Donului şi a mărşăluit cale de mii de kilometri prin nesfârşita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. 

Legat de experienţa sa de război, generalul Constantin Năstase ne declara acum peste doi ani într-un interviu: “Mâncam pe marginea şanţului, dormeam pe marginea şanţului, practic şanţul ne-a fost şi pat, şi bucătărie. Ce a fost cel mai dificil în război a fost clima cu acea ceaţă deasă, cu cristale. În atacul de la Odessa a fost o ploaie de obuziere. Timp de aproximativ o oră au picat 3.500 de obuziere, însă ceea ce ne-a salvat a fost ceaţa” 

După atacul de la Odessa, a mai reuşit să strângă încă şapte camarazi din pluton pentru a se întoarce acasă. 75 de zile a durat drumul de întoarcere spre casă. După 75 de zile de marş a ajuns în ţară. A fost internat de urgenţă la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă şi bolnav. 

Ulterior, după absolvirea Facultăţii de Matematică şi Fizică a Universităţii din Bucureşti, Constantin Năstase a devenit profesor de matematică şi fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Şcoala Racoviţă, s-a pensionat.

Vă mai recomandăm şi:

Un general cât un Centenar, celebrat cu două zile înainte de 1 Decembrie: "Dacă am dezarma toţi, s-ar pierde şi ţara" 

FOTO VIDEO Veteranul botezat de I.G. Duca şi ignorat de oficiali de 1 Decembrie a fost făcut cetăţean de onoare la 101 ani. Emoţionat, a pupat diploma

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite