Povestea schitului unde călugării au fost ucişi de haiduci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atestat documentar de mai multe secole, schitul Goia din comuna argeşeană Ungheni poartă numele unei femei de care s-a îndrăgostit un boier. La un moment dat, călugării de acolo au fost ucişi de haiduci, care le-au luat veştmintele.

Aflat la 49 km de Piteşti, Schitul Goia din comuna Ungheni, ce poartă hramul Sf. Nicolae, este atestat încă de la sfârşitul secolului al XVI-lea, de pe timpul domniei lui Mihai Viteazul. Acesta este aşezat pe lunca Teleormanului, chiar în imediata vecinătate a albiei râului. Schitul Goia este recunoscut oficial ca monument istoric de către Institutul Naţional al Monumentelor Istorice,

Un detaliu interesant: satul Goia, unde se află schitul, apare menţionat şi în romanul „Răscoala” de Liviu Rebreanu, mai precis într-un un pasaj în care Miron Iuga priveşte conacele de pe moşiile învecinate incendiate de către ţăranii răsculaţi: ”Spre Curteanca însă, mai la stânga, ardea conacul lui Popescu-Ciocoiu, apoi în jos, pe valea Teleormanului, conacul generalului Dadarlat la Humele şi al lui Ioniţă Rotompan la Goia. «Ei, săracul Ioniţă!, îşi zise Miron. Şi pe dânsul l-au prădat…».

Schitul Goia este şi primul loc din sudul judeţului Argeş unde s-a predat carte. ”În tinda modestului schit, călugării predau copiilor dornici de învăţătură lecţii de ceaslov. Pe nişte plăci din lemn se aşternea un strat de ceară şi reieşeau aşa-numitele panachide. Lecţiile le scriau zgâriind cu un vârf de cuţit ascuţit pe stratul de ceară. Alţii, în loc de panachide, aşterneau nisip în lădiţe sau chiar pe jos şi scriau pe el”, precizează profesorul de istorie Constantin Vasilescu. Schitul Goia este un lăcaş sfânt, încărcat de istorie, dar şi locul unde s-au întâmplat şi încă se mai întâmplă minuni. Foarte mulţi credincioşi care au venit, s-au închinat şi s-au rugat aici au trăit miracolul vindecării de anumite boli.

După cum spune profesorul Constantin Vasilescu, şi povestea înfiinţării satului şi schitului este una specială: ”Pe vremuri, lângă biserica schitului de călugări greci din satul Goia a avut loc o tragedie. Haiducii lui Ene Mişu l-au ucis pe cârciumarul de la crâşma din zonă. Urmăriţi de poteră, haiducii au ucis toţi călugării din schit, i-au îngropat în pământul din luncă şi s-au îmbrăcat cu hainele lor. Când a venit potera, falşii călugări au susţinut că nu i-au văzut pe haiducii fugari. După trecerea poterii, când lucrurile s-au mai liniştit, haiducii au plecat în grabă pentru a se ascunde în pădurile de la munte. Rămasă văduvă, Goia, soţia cârciumarului ucis, l-a făcut pe un boier din zonă, pe numele său Ban, să se îndrăgostească de ea. Acesta a făcut biserica şi schitul din sat, din dragoste pentru Goia. Şi numele satului a fost dat tot din iubire faţă de ea”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite