Povestea profesorului-erou în Al Doilea Război Mondial în luptele aeriene pentru eliberarea Basarabiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Gheorghe Pârnuţă FOTO: Jurnalul de Argeş
Profesorul Gheorghe Pârnuţă FOTO: Jurnalul de Argeş

Profesor timp de 43 de ani şi salvat miraculos de mama sa pe când avea un an şi trei luni, în august 1916, de o ploaie de bombe după ce a fost ascuns într-o groapă de obuz, Gheorghe Pârnuţă s-a remarcat în luptele aeriene pentru eliberarea Basarabiei în Al Doilea Război Mondial.

Gheorghe Pârnuţă s-a născut pe 31 mai 1915 în comuna argeşeană Rucăr şi a rămas orfan de tată de mic, tatăl său, soldatul Ion Pârnuţă căzând eroic în Primul Război Mondial în luptele de la Mateiaş. Pe când avea doar un an şi trei luni, Goerghe Pârnuţă a scăpat cu viaţă miraculos.

În vara lui 1916, la scurt timp după intrarea României în război, mai multe trupe germane au asediat comuna Rucăr. De teama duşmanilor, sătenii s-au refugiat pe unde au apucat. Între ei se afla şi o femeie, Maria, care trăgea după ea doi copii şi îl purta în braţe pe un al treilea, abia trecut de un an. La locul numit Şesul călugăresc pe valea Argeşelului, asupra sătenilor se abate o ploaie de bombe. Neputându-se ţine de coloana refugiaţilor, femeia găseşte puterea de a lua o decizie disperată: ascunde copilul din braţe într-o groapă proaspătă de obuz şi părăsindu-l încearcă să-i salveze pe ceilalţi doi. Scapă de bombardament şi după terminarea măcelului revine după mezinul Gheorghe. Ca prin miracol îl găseşte la locul unde îl lăsase, nevătămat”, spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu.

După absolvirea şcolii primare din Rucăr, Gheorghe Pârnuţă a urmat cursurile Şcolii Normale Carol I din Câmpulung Muscel între 1927-1934 obţinând diploma de învăţător. A absolvit în 1939 Facultatea de Literatură şi Filosofie din Bucureşti, iar în anii 1939-1940 a urmat Şcoala de Ofiţeri de rezervă de la Ploieşti.

Gheorghe Pârnuţă a luptat pe front, timp de patru ani în Al Doilea Război Mondial, fiind rănit în luptele aeriene pentru eliberarea Basarabiei, iar pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu ordinul ”Coroana României în grad de cavaler cu spadă şi panglică de Virtute Militară”, precum şi Ordinul ”Steaua României”.

Gheorghe Pârnuţă a predat timp de 43 de ani: 14 ani a predat în învăţământul primar, 13 în cel secundar şi 16 ani în mediul universitar, redactând nu mai puţin de 75 de volume.

Gheorghe Pârnuţă s-a stins din viaţă pe 17 iulie 2009.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite