Povestea incredibilă a femeii cu cele mai multe premii Oscar: de la profesoară de franceză la designerul preferat al lui Audrey Hepburn şi Liz Taylor

Povestea incredibilă a femeii cu cele
mai multe premii Oscar: de la profesoară de franceză la designerul
preferat al lui Audrey Hepburn şi Liz Taylor

Unul dintre cei mai apreciaţi designeri de costume din istorie, Edith Head, deţine două recorduri la Hollywood: cele mai multe nominalizări ale unei femei la Premiile Oscar, nu mai puţin de 35, şi respectiv cele mai multe Oscaruri, opt la număr.

Ştiri pe aceeaşi temă

Născută pe 28 octombrie 1897 la San Bernardino, California, Edith Head şi-a luat licenţa în Litere şi Ştiinţe cu onoruri la prestigioasa Universitate Berkeley, iar în 1920 a obţinut masterul la Universitatea Stanford. Timp de câţiva ani, a predat franceza la mai multe şcoli din California. Cum avea un talent nativ deosebit pentru desen, seara mergea la cursuri de profil la două institute de artă.

În 1924, deşi nu avea vreo experienţă în designul de costume, Edith Head a fost angajată de către cei de la Paramount Pictures. În scurt timp a început să creeze costume pentru filmele mute, iar talentul ei excepţional de designer a fost repede remarcat la Hollywood. Edith Head a ieşit pentru prima oară în evidenţă atunci când a creat o rochie specială pentru starul Dorothy Lamour.

Edith Head era considerată excepţională şi pentru că se consulta constant cu starurile de la Hollywood pe care urma să le îmbrace. Drept urmare, a fost foarte apreciată de cele mai multe dintre vedetele de la Hollywood din perioada 1940-1960, cum ar fi Ginger Rogers, Bette Davis, Shirley Maclaine, Audrey Hepburn, Grace Kelly şi Elizabeth Taylor.

Edith Head a lucrat nu mai puţin de 43 de ani pentru studiourile Paramount, după care în 1967 s-a mutat la Universal, asta şi datorită colaborării foarte bune pe care o avea cu Alfred Hitchcock.

Edith Head a câştigat primul său Oscar pentru cele mai bune costume în 1948, iar în 1973 a obţinut cel de-al optulea premiu Oscar, record neegalat până astăzi.

Edith Head s-a stins din viaţă pe 24 octombrie 1981, cu patru zile înainte să împlinească 84 de ani. Pentru cariera sa excepţională, Edith Head are şi o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările