Povestea emoţionantă a militarului care va fi portdrapelul veteranilor la parada de 1 Decembrie. Erou în Afganistan, triplu medaliat la Jocurile Invictus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămas în scaun cu rotile în urma unei explozii survenite în 2008 în timp ce se afla în misiune în Afganistan şi triplu medaliat la Jocurile Invictus de la Toronto şi Sydney, plutonierul major Ionuţ Butoi (40 de ani) va fi portdrapelul veteranilor de război la Parada militară din 1 Decembrie de la Arcul de Triumf din Capitală. Iar povestea sa de viaţă este una impresionantă.

Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” (AMVVD), din care face parte Ionuţ Butoi şi care numără 13.000 de membri, va fi prima asociaţie de profil România care defilează la Parada militară din 1 Decembrie. În total, 30 de membri ai asociaţiei vor trece pe sub Arcul de Triumf pe 1 Decembrie.

”Este o onoare pentru mine că militar şi veteran sa fiu portdrapelul Asociaţiei AMVVD”, spune plutonierul major Ionuţ Claudiu Butoi. Militarul-erou mai precizează că parada la care va participa ”va fi cel mai fericit din cariera mea de militar. Este ceva de neuitat să poţi trece măcar o dată pe sub Arcul de Triumf”.

În această toamnă, Ionuţ Butoi a obţinut medalia de aur cu echipa României la tir cu arcul la Jocurile Invictus de la Sydney. În 2017, la Jocurile Invictus de la Toronto, Ionuţ Claudiu Butoi a obţinut medalia de aur cu echipa României la tir cu arcul şi argintul în proba individuală.

A stat în comă opt zile după o explozie din Afganistan

Pe 16 iulie 2008, Ionuţ Claudiu Butoi, împreună cu camarazii din Batalionul 30 Vânători de Munte Dragoslavele din Câmpulung, a ajuns în Afganistan, iar pe 31 august, la trei zile după ce împlinise 30 de ani, a fost rănit în urma exploziei unui dispozitiv, care a aruncat în aer maşina de luptă în care se afla. În timpul nefericitului eveniment a mai fost rănit şi plutonierul Gheorghe Irinel Matei, iar sublocotenentul Dragoş Alexandrescu a murit. Şansa lui Ionuţ Claudiu Butoi a fost că suflul deflagraţiei l-a aruncat, însă în momentul căzăturii şi-a fracturat coloana. A stat în comă opt zile, iar, când şi-a revenit, a avut dureri foarte mari.

Imagine indisponibilă

În august 2016 şi-a reclădit viaţa, recăsătorindu-se cu Georgeta Elena. Ionuţ Butoi a rememorat pentru Adevărul experienţa teribilă din Afganistan.

„Misiunile noastre erau de sprijin pentru patrule. Noi eram pe TAB, o misiune dura 24 de ore. Făceam pază la puncte strategice. Nu-mi era frică de glonţ, ştiam că sunt bine protejat în TAB, dar mi-era frică de bombă. La glonţ e altceva, eventual puteai fi rănit... Dar la bombă nu ai ce să faci. Pur şi simplu nu ai ce să faci!”. Şi parcă se aştepta să se întâmple ceva în acea zi de sfârşit de august, când se afla pe Autostrada Qalat-Kabul în transportorul al treilea din coloană. „Parcă am presimţi ceva. Şi eu, şi Dragoş, Dumnezeu să-l ierte! Sunt nişte lucruri despre care nu pot să vorbesc, dar, dacă le pui în legătură, îţi faci o anumită idee”, spune Ionuţ Butoi. Explozia a fost „cu dedicaţie”, spune el, fiindcă dispozitivul exploziv a fost detonat chiar atunci când TAB-ul lui a trecut. El şi Dragoş Alexandrescu erau ieşiţi pe transportor, acesta a fost ghinionul. Ionuţ a fost aruncat de pe vehicul de explozie, iar Dragoş a fost izbit de metalul TAB-ului, fiind ucis pe loc. „Declanşatorul a fost găsit la 250 de metri de locul exploziei. Îmi amintesc că am întrebat de ce nu mai îmi simt picioarele. M-am trezit apoi pe 8 septembrie, după opt zile de comă indusă. Aveam în minte imagini de dinainte de misiune, cum că mă duceam în dormitor, la somn. Apoi, treptat, îmi reveneau frânturi de imagini... Şi a urmat calvarul, chinul refacerii. Un an mi-a trebuit ca să nu mai am dureri, să îmi revin cât de cât, să mă pot mişca, să încep să capăt încredere în mine”, îşi aminteşte Ionuţ Butoi.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite