Povestea doctorului coleg de clasă cu Bălăceanu Stolnici, scos la pensie forţat de comunişti şi care a făcut parte din Wehrmacht

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Ionescu s-a specializat în neurologie şi psihiatrie FOTO: arhivă familie dr. Petre Ionescu
Petre Ionescu s-a specializat în neurologie şi psihiatrie FOTO: arhivă familie dr. Petre Ionescu

Fost coleg de clasă cu Constantin Bălăceanu Stolnic, Petre Ionescu a fost primul medic din Argeş care a obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale. Membru al uneia dintre cele mai prestigioase societăţi medicale din lume, Petre Ionescu a fost scos la pensie abuziv de către comunişti în 1983.

Petre Ionescu s-a născut în 1921 în satul braşovean Lisa de la poalele munţilor Făgăraş. Părinţii doctorului Ionescu au fost saşi. Pentru a intra la Şcoala de Învăţamânt de la Câmpulung Muscel, au fost nevoiţi să îşi schimbe numele din Binder în Ionescu.

La vârsta de 12 ani, Petre Ionescu s-a înscris la Liceul I.C. Brătianu din Piteşti, unde a fost coleg de clasă cu viitorul academician Constantin Bălăceanu Stolnici. Iar printre profesorii care l-au pregătit pe Petre Ionescu trebuie menţionat marele filolog Vladimir Streinu, pe atunci profesor de franceză.

La Facultatea de Medicină din Bucureşti, Petre Ionescu a avut ca profesori o serie de personalităţi ale medicinii româneşti, de la Francise Rainer şi Gh. T. Popa la anatomie până la profesorul Lupu la interne, Ionescu-Siseşti şi Arthur Kreindler la neurologie. În timpul vacanţelor Petre Ionescu şi-a satisfăcut stagiul militar în unităţi combatante, România fiind în acel timp în război. A fost încartiruit cu unităţile sanitare în mai multe locuri din ţară, acolo unde necesităţile luptelor îi solicitau.

În 1941 s-a înscris la Institutul Medico-Militar. „Fiind înscris la acel institut, tatăl meu trebuia să presteze muncă în vacanţe pe front. A avut posibilitatea, fiind german, să opteze între armata română şi germană. A fost considerat etnic german şi a făcut parte din Wehrmacht, nu Waffen-SS. Dovada simplă este chiar legitimaţia lui de la facultate. Este clar că a fost de partea germană. Acest semn îl purtau doar germanii din România”, spune Andreas Peter Ionescu, fiul reputatului medic.

După Al Doilea Război Mondial, în perioada 1945-1947, medicul Petre Ionescu a făcut parte din organizaţia PNŢ, condusă de Mihai Muşatescu, fratele cunoscutului scriitor Tudor Muşatescu. În anul 1947, Petrică Ionescu şi-a susţinut teza de absolvire a facultăţii pe tema sifilisului, răspândirea şi eradicarea lui.

Mai târziu, Petre Ionescu s-a specializat la Cluj în neurologie şi psihiatrie. După ce a dat concurs pe ţară la aceste două ultime specializări, Petre Ionescu a fost repartizat la Spitalul Militar Piteşti, iar după aceea la Spitalul Judeţean Argeş. În 1973, Petre Ionescu a devenit doctor în ştiinţe medicale, primul medic civil din Argeş care a obţinut acest titlu.

A fost ales membru al Societăţii Medicale Psihologice a Franţei, fiind primul medic din România care a devenit membru al unei societăţi ştiinţifice occidentale de asemenea anvergură în domeniu. În 1982, Petre Ionescu a fost ales membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

În 1983 a fost scos la pensie forţat de comunişti.

Cum a fost pensionat de comunişti cu forţa

„Pentru că am considerat că mai este încă nevoie de noi, eu şi alţi colegi am făcut cerere de prelungire a activităţii. Ni s-au respins cererile… îşi făcuseră treaba cu noi, nu mai contam. În cazul meu presiunile de tot felul au fost prea puternice şi veneau de peste tot. Prea mulţi îmi doreau locul, … Acesta a fost un episod dureros, dar din păcate a urmat un altul. După 1990, când s-au deschis cabinetele am dorit împreună cu soţia care fusese farmacist principal şi diriginte la farmacia policlinicii şi a spitalului să ne deschidem un cabinet medical şi o farmacie. A fost imposibil. Timp de 10 ani am fost în audienţe, am făcut cereri etc. Am fost duşi cu zăhărelul. Alţii erau cei aleşi şi doriţi pentru aşa ceva. Ce să vă mai spun? Mie şi mai ales soţiei mele ni s-a refuzat retrocedarea celei mai mari părţi a proprietăţilor pe care le-am moştenit şi culmea e că şi acum se opun cu înverşunare. Nici nu am nevoie, dar măcar să mi se dea dreptul meu pentru care am muncit la Spitalul Judeţean Argeş, unde ştie o lume întreagă că am lucrat atâţia zeci de ani fără întrerupere încât ani de zile nu mi-am luat nici concediu legal de odihnă”, îşi amintea doctorul Petre Ionescu în urmă cu mai mulţi ani.

Doctorul Petre Ionescu s-a stins din viaţă în 2015, la vârsta de 94 de ani.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite