Povestea comandorului Nicolae C. Petrescu. A fost cel mai longeviv director din istorie al Muzeului Marinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comandorul Nicolae C. Petrescu FOTO: Jurnalul de Argeş
Comandorul Nicolae C. Petrescu FOTO: Jurnalul de Argeş

Autor al mai multor cărţi foarte apreciate despre marina militară, comandorul Nicolae C. Petrescu a fost o personalitate în domeniu, fiind printre altele şi cel mai longeviv director al Muzeului Marinei Române din Constanţa.

Comandorul Nicolae C. Petrescu s-a născut pe 20 iunie 1926 în oraşul Curtea de Argeş. În octombrie 1948 a fost încorporat în Marină, iar în 1958 a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri de Marină. Ulterior, Nicolae C. Petrescu a absolvit Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti în 1970 şi cursul postacademic organizat de Academia Militară în 1973.

Nicolae C. Petrescu a activat în Comandamentul Marinei Militare, la Flotila de Dunăre, Institutul de Marină ,,Mircea cel Bătrân”, ca redactor şef al gazetei ,,Flota Patriei” şi director al Muzeului Marinei Române în perioada 1975 – 1987. A scris şapte lucrări de specialitate: ,,Marinari prin ploi de foc. 1877-1878“ (1978), ,,Cu tricolorul la catarg. Comandanţi de marină în războiul pentru întregirea României” (2002), ,,Marinari pe cerul patriei. Piloţi şi observatori aerieni în războiul pentru întregirea României” (2003), ,,Marina Militară Română în războiul pentru întregirea României. File de istorie” (2004), ,,Contraamiralul Horia Măcelariu”, ,,Gloria – dulce şi amară povară” (2005) şi ,,Marina Militară Română în războiul antisovietic” (2008).

După cum spune istoricul Constantin Vasilescu, ”Nicolae Petrescu, a fost cel mai longeviv director al Muzeului Marinei Române, pe care l-a condus în perioada 1975- 1987. În această calitate a adus numeroase contribuţii acestei instituţii. În noiembrie 1977, Muzeul Marinei Române a intrat într-o amplă acţiune de extindere şi consolidare-modernizare ce a durat până în 1983. După cutremurul din anul 1977, s-a realizat o primă consolidare a clădirii după care, în anul 1979, s-a adăugat pavilionul nou, rezultatul fiind o construcţie modernă. Această extindere şi modernizare a Muzeului Marinei Române a fost posibilă datorită insistenţei lui Nicolae C. Petrescu, acesta urmărind fiecare etapă a lucrărilor. Astfel că prin degajarea coloanelor de la intrarea în clădirea instituţiei s-a revenit la imaginea iniţială, fără a se interveni la elementele arhitectonice decorative care fac din această clădire un adevărat simbol al oraşului Constanţa”.

Pentru activitatea sa prodigioasă, Nicolae C. Petrescu a fost recompensat cu numeroase distincţii.

Nicolae Petrescu a fost şi membru al Uniunii Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere- filiala Argeş. S-a stins din viaţă la 7 iulie 2008, la Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite