Povestea casei din Curtea de Argeş care i-a aparţinut fostului prim-ministru Armand Călinescu

Povestea casei
din Curtea de Argeş care i-a aparţinut fostului prim-ministru Armand Călinescu

Casa are peste două secole vechime FOTO: Mircea Tetcu

Prim-ministru al României în perioada 7 martie – 21 septembrie 1939, Armand Călinescu s-a născut la Piteşti şi a locuit mai multe perioade de timp la Curtea de Argeş. Casa pe care a deţinut-o la Curtea de Argeş este monument istoric.

Aflată pe teritoriul municipiului Curtea de Argeş, clădirea a aparţinut lui Armand Călinescu, fost prim-ministru al României, asasinat de legionari în septembrie 1939. Casa, ridicată acum peste două secole este valoroasă şi prin arhitectura tradiţională specifică Argeşului şi Muscelului, cu parter supraînălţat peste pivniţă şi prispă cu stâlpi de lemn pe întreaga faţadă de sud.

După cum spune Cristian Cocea, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş, „din informaţiile pe care le deţinem, casa a fost construită la începutul secolului XIX, a fost cumpărată în 1840 de Ştefan Goangă, moştenită apoi de fiul acestuia, Ion Ştefănescu Goangă. Casa a fost restaurată în perioada 1840-1850 cu adăugarea aripii dinspre strada Negru Vodă, iar între 1885-1890, cu adăugarea aripii dinspre piaţă. În arhive nu sunt date exacte legate de perioada în care Armand Călinescu a deţinut casa şi în care a locuit în ea”.

Armand Călinescu a fost asasinat în Bucureşti pe 21 septembrie 1939, de un comando legionar condus de avocatul Miti Dumitrescu. Armand Călinescu îşi doarme somnul de veci la Curtea de Argeş, în cavoul familiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările