Postarea virală a unui procuror despre copii abuzaţi: „Cunosc destui care pun poze cu #iubirilemele şi-şi trosnesc copiii în privat de văd stele verzi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonia Diaconu are o experienţă de peste 12 ani ca procuror FOTO: Facebook/Antonia Diaconu
Antonia Diaconu are o experienţă de peste 12 ani ca procuror FOTO: Facebook/Antonia Diaconu

Antonia Diaconu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi fost prim-procuror al Parchetelor de pe lângă Judecătoria Piteşti şi Judecătoria Topoloveni, a postat pe contul personal de Facebook un text privind cazul fetiţei din Baia de Aramă luată cu mascaţii pentru a fi dată familiei adoptive, precum şi despre numeroşii copii care sunt victime ale bătăilor în familie.

Cu o experienţă de peste 12 ani ca magistrat şi fost procuror DIICOT şi DNA, Antonia Diaconu a comentat pe contul de Facebook cazul Sorinei, fetiţa de 8 ani care a fost luată cu mascaţii din familia fostului asistent maternal care a avut-o în grijă câţiva ani, făcând referire şi la numeroasele cazuri de copii lăsaţi în grija statului sau abuzaţi de propriii părinţi.

„Am aşteptat să treacă puţin reacţia emoţională ca să pot scrie şi eu ceva, pentru că mulţi m-au întrebat, însă pentru a înţelege un mesaj de orice fel ar fi el, trebuie în primul rând să ai mintea deschisă şi puţină obiectivitate. Mă gândesc că acum aproape toată lumea a aflat majoritatea aspectelor problemei referitoare la fetiţa de la Baia de Aramă. Mi-aş dori ca oamenii să ajungă la un nivel de educaţie civică suficent încât să nu se mai arunce la concluzii pripite şi mai ales să nu mai arunce cu invective. Înţeleg că am trecut toţi prin multe în ultima vreme, dar nu se pleacă de la principiul că toţi cei din instituţiile publice sunt nişte nenorociţi, ci că şi în drept ar trebui să se plece de la prezumţia de nevinovăţie. Ce ar înseamna să fac un dosar şi să trimit în judecată pe cineva doar pentru nişte imagini trunchiate şi fără să cunosc contextul? Nu ar fi incorect? Este clar acum că au fost multe, dar multe lucruri pe care cei care s-au grăbit să arunce cu piatra nu le-au cunoscut. Am audiat mulţi minori şi într-adevăr e nevoie de multă răbdare şi tact şi tot pot avea reacţii neaşteptate, iar pentru un minor abuzat care n-are nicio vină că e ataşat de abuzator, câteodată este nevoie de timp pentru a înţelege şi a reacţiona că un om normal. Cumva trebuie să facem faţă la toate acestea şi să facem ce e bine pentru ei. Unii au mai mult tact, alţii mai puţin. Unii îşi fac strategiile mai bine, alţii mai puţin bine, dar evident, în cazul ăsta nu e rea-credinţă.

Aşa cum zicea o colegă, toţi ne pricepem la justiţie şi la fotbal. Înţeleg reacţia emoţională, dar, vă rog, înainte de a arunca injurii, haideţi să facem un minimum de cercetări”, a scris Antonia Diaconu.

„De ce nu ne strângem să oferim ceva celor care fac 18 ani şi se trezesc în stradă?”

Tot procurorul Antonia Diaconu a mai scris pe contul său de Facebook: „Acum s-a făcut mare vâlvă pentru un caz care s-a dovedit a fi exact invers faţă de cum s-a prezentat iniţial, dar de ce nu se agită oamenii pentru miile de copii care trăiesc în grija statului, unii mai norocoşi, alţii mai puţin, de ce nu ne strângem să oferim ceva celor care fac 18 ani şi se trezesc pe stradă, pentru că de atunci sunt majori şi trebuie să se descurce?

De ce nu ne gândim să adoptăm, să ne implicăm, să schimbăm mentalităţi, să facem educaţie sexuală, să creştem accesul la educaţie în general?

Nu ţin partea nimănui pentru că meseria îmi impune să fiu imparţială şi structura mea psihică este în concordanţă, dar dacă cerem perfecţiune de la alţii, haideţi să pornim de la noi. Cunosc destui care pun poze cu #iubirilemele şi îşi trosnesc copiii în privat de văd stele verzi. Toţi avem de învăţat, haideţi să învăţam ceva şi din asta. Cei care au greşit în orice fel, vor plăti, dar în urma unei anchete făcute în altă parte, nu pe net.

Dacă aveţi porniri belicoase, vă rog din suflet să vi le cenzuraţi, e frumos afară şi e păcat să ne tocim nervii pe Facebook, să ne învăţam toţi lecţia şi data viitoare să reacţionam mă bine”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite