Portret: Nicolae Brânzea a ales preoţia în urma unui vis

Portret: Nicolae Brânzea a ales preoţia în urma unui vis

pr. Nicolae Brânzea, vicarul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului

Părintele este vicarul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului şi conferenţiar universitar. Calea credinţei i-a fost inspirată de bunici.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Apropierea mea de Dumnezeu o datorez bunicilor mei”, spune cu multă recunoştinţă părintele vicar Nicolae Brânzea care, copil fiind, era nelipsit duminica de la Sfânta Liturghie.

„Satisfacţia mea era rostirea crezului în genunchi, în faţa icoanei Mântuitorului. Era o stare plină de emoţie, iar recompensa cea mai mare era să văd satisfacţia în ochii bunicului”, îşi aminteşte părintele.

Un vis din copilărie avea să-i îndrepte paşii lui Nicolae Brânzea către calea credinţei.

„Eram în clasa a şasea şi am avut un vis. Rosteam crezul în biserică şi erau acolo Iisus Hristos, l-am recunoscut după imaginea din icoană, şi un bătrân cu barbă albă. M-au întrebat dacă îi recunosc, şi eu le-am zis că da. Atunci ei mi-au zis: <<O să fii al nostru!>>”. A doua zi i-am povestit bunicului şi el mi-a spus bucuros: <<O să fii preot>>”, spune Nicolae Brânzea.

Iar visul s-a adeverit.

“În 1981 am dat examen la seminar la Bucureşti. 600 de candidaţi erau pe 40 de locuri. Am intrat şi, în teama pe care o aveam, mi-am dat seama că, de fapt, culoarul meu spre Dumnezeu era demult deschis”, spune părintele.

După seminar, tânărul absolvent a intrat la Facultatea de Teologie din Bucureşti. Pe parcursul acestor ani a fost hirotonit diacon la Mânăstirea Cernica şi apoi preot la Catedrala Patriarhală. Prima parohie a fost în judeţul Dâmboviţa, unde a păstorit un an, iar următorii 10 ani a slujit în satul natal, Dobreşti de Argeş, după care s-a transferat la biserica “Sfântul Ilie” din Piteşti, unde este preot şi în prezent.

În tot acest timp, părintele Nicolae Brânzea a mers şi pe calea didactică.

Şef la Cultură

 Le-a predat religia elevilor de la clasele primare, apoi istoria religiilor şi Latina liceenilor de la Colegiul “Ion Mihalache” din Topoloveni.

Totul până în 1997 când a ocupat, pentru doi ani, fotoliul de consilier şef la Inspectoratul pentru Cultură, fiind primul preot care a deţinut această funcţie.

Din 1999 şi până în 2001, a fost secretar la acelaşi inspectorat, devenit Direcţia de Stat pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu.

2001 este anul în care părintele Nicolae Brânzea a fost numit de către Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului vicar al acestei eparhii.

În acelaşi an, Nicolae Brânzea s-a titularizat şi a venit la Facultatea de Teologie a Universităţii din Piteşti, ca lector.

Acum, părintele este conferenţiar şi şef al catedrei de Teologie.

PROFIL:

Născut. 6 iunie 1965, Dobreşti, judeţul Argeş

Studii. Doctorat în Teologie, Bucureşti

Familie. Căsătorit, doi copii

Ce îi place. „Întreaga existenţă, chiar dacă nu are numai părţi bune. Mă bucur de fiecare formă de viaţă”.

Ce nu îi place. „Oamenii care nu apreciază sensul existenţei lor, care nu se bucură de marele dar, viaţa”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările