Ponturi pentru supraponderalii care vor să facă sport. Ce trebuie să faceţi pentru a scăpa de kilogramele în plus în mod eficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Benefic şi recomandat fără reţineri în cazul persoanele cu o geutate normală şi fără probleme majore de sănătare, sportul poate presupune, in cazul supraponderalilor, unele riscuri, ce trebuie cunoscute anterior inceperii programului de exercitii. Apariţia unor complicaţii poate fi evitată prin alegerea unui program de exercitii individualizat, practicat sub stricta indrmare a unui instructor şi numai la indicaţiile unui medic.

Paradoxal, persoanele cu “greutate”, care au, practic, cea mai mare nevoie de a arde calorii, au şi cele mai multe îngrădiri când vine vorba de mişcare. De la condiţia fizică nu tocmai strălucită, care le limitează mişcările, până la interdicţiile inpuse din raţiuni medicale, ca urmare a riscurillor la care se supun supraponderalii ce se vor “sportivi” peste noapte, toate reprezintă obstacole grele pentru multe tipuri de exerciţii fizice. 
 

Programe individualizate

Cu toate acestea, sportul este mai mult decât benefic şi pentru supraponderalii decişi să renunţe la sedentarism, dacă este practicat în anumite condiţii. În primul rând, exerciţiile fizice trebuie efectuate doar după consultarea în prealabil a unui medic şi după efectuarea unor investigaţii care să confirme capacitatea persoanei supraponderale de face faţă efortului. În al doilea rând, programul de exerciţii trebuie să fie unul individualizat, bazat pe capacităţile şi necesităţile fiecărui supraponderal în parte şi conceput astfel încât să fie unul sigur pentru pesoană în cauza. Cei mai mulţi supraponderali au un comportament sedentar şi nu sunt obişnuiţi cu exerciţiul fizic, motiv pentru care creşterea intensităţii activităţii lor fizice trebuie să se facă progresiv după un algoritm gândit de un specialist. 

 Riscuri

“Sportul, în cazul persoanelor supraponderale, poate implica unele riscuri, care trebuie cunoscute înainte de începerea programului de exerciţii. Exerciţiile, în aceste cazuri suprasolicită inima, circulaţia arterială. Muşchiul inimii execută o activitate dublă faţă de un subiect normal. Respiraţia este greoaie, deci dificultăţi pot să apară şi la nivelul aparatului respirator. De aceea, este absolut necesar ca programul de exerciţii să demareze la recomandarea medicului şi sub supravegherea unui specialist” explică, pentru Adevărul, prof. CFM principal Gigi Marta - Centrul Medical de Reabilitare Kineto Promedica Life - Spitalul de Pediatrie Piteşti.
 

Presiunea exercitată de surplusul de kilograme asupra articulaţiilor ar trebuie şi ea luată în calcul atunci când pesoana supraponderală se apucă de sport, fiindcă o activitatea intensă şi haotic desfăşurată  ar putea avea ca efect deteriorarea, uzarea cartilajului articular. 
 

“Articulaţiile coxofemurale şi cele lombosacrale sunt de asemenea suprasolicitate, la fel şi articulaţiile genunchilor” adaugă prof. Gigi Marta - Centrul Medical de Reabilitare Kineto Promedica Life - Spitalul de Pediatrie Piteşti.
 

Suprasolicitarea articulaţiilor poate duce la artroze. Cea mai frecventă  este cea de la nivelul genunchiului – gonartroza. Riscurile din acest spectru pot fi evitate dacă exerciţiile sunt efectuate sub stricta indrmare a unui kinetoterapeut. 
 

Durata exerciţiilor 

Pentru creşterea capacităţii de efort a persoanei supraponderale este nevoie ca exerciţiile fizice să fie efectuate cu o anumită ritmicitate - cel puţin trei antrenamente pe saptămână, cu pauze de o zi între ele – Antrenamentele ar trebui să aibă mai puţin de 10 minute la început şi pot fi mărite, treptat până la 40 de minute, când condiţia fizică a persoanei supraponderale permite, pentru a nu suprasolicita aparatul circulator nici musculo-ligamentar al pacientului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite