Poliţistul local care a salvat doi oameni de la sinucidere în două săptămâni: „Până la urmă, suntem plătiţi să ajutăm oamenii“

Poliţistul local care a salvat doi oameni de la sinucidere în două săptămâni: „Până la urmă, suntem plătiţi să ajutăm oamenii“

Giani Marian Uţă lucrează de 11 ani la Poliţia Locală Piteşti FOTO: Denis Grigorescu

Giani Uţă, agent superior la Poliţia Locală Piteşti, a salvat doi oameni de la sinucidere în două săptămâni, a scos mai mulţi oameni dintr-un incendiu, a reuşit să prindă un pedofil şi a găsit loc de muncă unui om al străzii. La 44 de ani, Giani Uţă este student la fără taxă în Anul II la Administraţie Publică şi Drept şi munceşte de la opt ani.

La sfârşitul lunii mai 2018, poliţistul local Giani Uţă a reuşit, riscându-şi viaţa, să salveze un bărbat care ameninţa că se aruncă de pe acoperişul Spitalului Judeţean Argeş din Piteşti.

”Acea prima tentativă de suicid s-a petrecut în jurul orei şapte dimineaţa. Când am ajuns la spital şi m-am uitat în sus, mi-am dat seama că îl cunoşteam din cartier pe acel bărbat. Am urcat pe acoperiş. Am început să stăm de vorbă. L-am invitat să bea o cafea. L-am întrebat dacă vrea să chem pe cineva din familie, mi-a spus că vrea să vină băiatul. Le-am spus colegilor să îi cheme băiatul. Între timp, s-a mutat de pe marginea acoperişului şi a fost la un pas să cadă când s-a ridicat. Problema mare era că bărbatul era în stare de ebrietate şi era hotărât să se arunce de pe acoperişul spitalului. În cele din urmă am reuşit să îl imobilizez şi imediat m-a ajutat şi un jandarm. Ca motiv al gestului său, bărbatul a spus că a vrut să se sinucidă din cauza unui conflict în familie. I-am explicat că sunt atâtea instituţii ce îl pot ajuta şi că la orice există o soluţie pe lumea asta”.

După două săptămâni, tot el a convins un tânăr de 18 ani care ameninţa că se aruncă de pe o schelă să renunţe la gestul său şi mai mult chiar, a stat cu tânărul la spital până ce acesta a adormit şi s-a liniştit. ”Avusesem o noapte foarte grea în tură, fusese o furtună teribilă, cu copaci smulşi şi geamuri sparte. În jurul orei şase dimineaţa, am primit un apel că un tânăr s-a urcat pe schela unui bloc, la etajul trei şi vrea să se sinucidă. Băiatul era sub influenţa alcoolului şi spunea că nu mai suportă să fie bătut. Am început să vorbesc cu el, i-am spus că nu îl bate nimeni. I-am promis că mergem cu el, l-am convins să coboare, l-am liniştit şi chiar am mers cu el la spital”, povesteşte Giani Uţă.

Când eşti chemat undeva, trebuie să faci totul să rezolvi acea situaţie. Până la urmă suntem plătiţi ca să ajutăm oamenii”

Curajosul poliţist local spune că după ce a salvat doi oameni de la sinucidere a fost felicitat de familie, de colegi şi primit o diplomă şi o plachetă. ”Până la urmă, eu mi-am făcut treaba, nu am făcut ceea ce am făcut pentru premii, ci ca să ajut şi din pasiune pentru meserie. Când eşti chemat undeva, trebuie să faci totul să rezolvi acea situaţie. Până la urmă suntem plătiţi ca să ajutăm oamenii”, spune Giani Uţă.

În vara anului trecut, Giani Uţă a prins un pedofil care agresase două fetiţe la ştrandul din Piteşti. ”Culmea e că şi pe acel om îl cunoşteam, dar nu mi-am imaginat că poate să facă asemenea lucruri. L-am imobilizat, i-am pus cătuşele şi după ce am aflat că a agresat două fetiţe a fost ca un şoc. Asta mai ales că şi eu am copii. Sunt cazuri care te marchează. De abia am putut să ieşim că acel bărbat din ştrand. Lumea era revoltată, vrea să îl linşeze”.

În noiembrie 2016 şi-a riscat viaţa după ce un incendiu a izbucnit la etajul şase al unui bloc din centrul Piteştiului. A urcat fără nicio mască până la etajul şase, a scos un bărbat dintr-un apartament în flăcări şi apoi a evacuat o familie din apartamentul vecin. După aceea a urcat şi la alte etaje pentru a evacua alte persoane. ”Eram la patrulare în zona centrală. O doamnă a venit la mine şi mi-a spus că a sunat-o soţul că a izbucnit un incendiu în apartamentul vecin. Eu am ajuns acolo la etajul şase primul şi l-am scos pe bărbat din apartamentul unde izbucnise incendiul. Era acolo mult fum, nu se vedea nimic. Apoi am scos alţi oameni afară de pe un etaj întreg până au venit pompierii. Am urcat apoi la toate etajele cu colegii mei pentru a evacua oamenii. Riscul a fost mare, erau şi mulţi oameni în vârstă, au fost multe persoane care au leşinat atunci”, spune Giani Uţă, care lucrează de 11 ani la Poliţia Locală Piteşti. În total, 40 de oameni au fost evacuaţi atunci din blocul în care a izbucnit incendiul.

Giani Uţă (primul din stânga), în timpul intervenţiei prin care a convins un bărbat să nu se arunce de pe acoperişul Spitalului Judeţean Argeş FOTO: arhiva personală

La 44 de ani, Giani Uţă este student la fără taxă în anul II la Facultatea de Administraţie Publică şi Drept, asta pentru că mereu i-a plăcut să studieze. ”Mi-au plăcut justiţia şi dreptatea dintotdeauna. Mi-am dorit şi să am studii de specialitate, iar acum sunt student în anul II la stat la fără taxă la Administraţie Publică şi Drept. Când ai familie numeroasă e mai complicat, dar mă descurc”, precizează Giani Uţă.

Giani Uţă are patru fete, iar cea mai mare, în vârstă de 21 de ani, este multiplă medialiată la atletism şi studentă tot în anul II, ca şi tatăl său, însă la altă facultate. În toamnă va fi din nou tată şi cel de-al cincilea copil va fi tot fată.

Recent, Giani Uţă i-a găsit loc de muncă unui om al străzii la ADP Piteşti. În plus, de mai mult timp, el donează sânge de două ori pe an.

Giani Uţă a avut o viaţă foarte grea, fiind nevoit să muncească încă de la opt ani. Însă nu s-a lăsat şi a învins toate greutăţile.

Legat de gesturile sale, agentul superior Giani Uţă că pentru el este extrem de important şi normal să îşi ajute semenii.

Timpul liber îl petrece numai cu familia, care e cea mai mare bucurie a lui. ”Nu există bucurie mai mare ca familia”, mai spune Giani Uţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: