Pitesti: Rămaşi fără apă caldă pentru că vecinul nu plăteşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care firma Termoficare 2000 a intrat în procedură de insolvenţă, presiunile asupra asociaţiile de locatari care au datorii au crescut. Firma încearcă să recupereze cei 10 milioane de euro datorii de la populaţie.

În zona Nord a orașului Pitești sunt zeci de asociaţii de locatari trecute pe lista de datornici la Termoficare 200. Oamenii susțin că, de ceva timp, în cutiile poştale şi pe geamurile de la intrarea în bloc au apărut avertismente din partea furnizorului de apă caldă şi căldură (e vorba de zona blocurilor L şi nu numai) pin care sunt somaţi să-şi plătească datoriile la întreţinere. Este vorba în special de restanţele de plata la încălzire şi apă caldă. Situaţia este tensionată în mod special pentru că firma Termoficare 2000 a întrat în procedura de insolvenţă şi nu va mai dura mult până se va declara falimentul, aşa că este normal să încerce să-şi recupereze din datorii, care au ajuns la 10 milioane de euro.

Rău-platnicii îşi lasă vecinii în frig
Un locatar din blocul L6 din din cartierul Nord, Stelică Dumitrache spune că se fac presiuni pentru achitarea datoriilor uriaşe.
„Ameninţări din acestea au mai venit. E şi normal să ne ameninţe că ne taie apa pentru că datoriile sunt mari. Dar nu e vina tuturor. Doar unii nu-şi plătesc datoriile. Şi nu toţi sunt săraci, să ştiţi. Unii chiar au cu ce plăti, dar nu vor. Acum e vară şi nu e atât de grav, dar dacă nu se rezolvă problema până la iarnă, cine ştie, iar apelăm la caloriferul electric. Eu mi-am plătit întotdeauna dările la timp şi nu mi se pare corect să stau cu soţia şi cu unul dintre copii“, a explicat, azi-dimineţaă, locatarul.

Cutii poştale invadate de oferte
Autorităţile locale au avut, până acum, un comportament relativ straniu vizavi de această problema. În ultimii doi ani, printr-o hotărâre de Consiliu Local, s-au înăspit considerabil condiţiile de debranşare de la sistemul public de termoficare, tocmai pentru a evita ca numărul debranşărilor să contribuie la intrarea în colaps a societăţii Termoficare 2000. Acum, pe fondul intrării în insolvenţă a firmei Termoficare 2000, autorităţile s-au răzgândit, iar condiţiile de debranşare s-au mai relaxat. Imediat, în cutiile poştale ale oamenilor au apărut mai multe ofere de la firme de specialitate care au un preţ bun la achiziţionarea şi instalarea unor centrale termice individuale.
Dragoş, un piteştean care locuieşte în blocul L1 din cartierul Nord spune că autorităţile susţineau că centralele termice de apartament nu sunt bune.
 „Până anul trecut spuneau că nu e bine să-ţi bagi centrală de apartament şi acum au spun toţi că e bine. Eu am primit chiar zilele trecute o ofertă de aşa ceva. Păcat că nu mai am plicul să vi-l arăt. Era de la Distrigaz şi oferta era de 4.000 de lei, dacă nu mă înşel. Eu nu mai înţeleg! E sau nu bine să-ţi pui centrală de apartament? Sincer vă spun, dacă era preţul de mai înainte, poate că mă gândeam serios să vând şi să-mi fac undeva o casă“, explică tânărul.

Piteştenii plătesc prea mult
Preşedintele unei asociaţii din zonă, persoană care doreşte să rămână anonimă, spune că nu e normal ca piteştenii să plătească atât d emult pentru apă caldă şi căldură. „Legat de Termoficare 2000, sunt mai multe necunoscute. În primul rând, dece Piteştiul are un preţ atât de mare la gigacalorie? La noi, gigacaloria costă 190 de lei, iar în Teleorman, spre exemplu, este 98 de lei. De unde o asemenea diferenţă? Acum am înțeles că firma a intrat în faliment din cauza datoriilor şi că Distrigazul i-a luat CET Sud în contul datoriei. Interesant este că Distrigazul a fost scutită de o datorie asemănătoare, dar la rândul său nu scuteşte Termoficarea de o asemenea datorie. Eu cred că a existat un interes în a falimenta Termoficarea“, explică administratorul.

De la 1 iulie, fără apă caldă
Reprezentanţii Termoficare 2000 susţin că dacă nu-şi recuperează datoriile, între oraşul ar putea rămâne fără apă caldă.
„Situaţia este atât de gravă încât de la 1 iulie este posibil să tăiem apa atât în zona cartierului Nord, sau chiar în tot oraşul. Datoria asociaţiilor de proprietari a ajuns la 127 de miliarde de lei. Dacă nu recuperăm măcar o parte din bani, furnizorul ne taie gazul iar noi vom fi obligaţi să tăiem apa caldă“, explică Adrian Crivac, economist la Termoficare 2000 SA.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite