Pitesti: Piteştiul rămâne fără curent

Pitesti: Piteştiul rămâne fără curent

Pitesti: Piteştiul rămâne fără curent

Sute de piteşteni sunt debranşaţi lunar de la energia electrică, pentru neplata facturilor către CEZ Distribuţie.

Numărul celor care nu achită la timp plata facturilor către furnizorul de energie electrică este în creştere de la lună la lună. Situaţia pe aprilie şi mai, devine de-a dreptul alarmantă, în Argeş fiind consemnate aproximativ 3000 de debranşări.

În medie, 1.500 de persoane sunt debraşate lunar
Recesiunea economică loveşte fără milă în toate domeniile, iar ultima mare problemă cu care se confruntă argeşenii este achitarea facturilor către furnizorul de energie electrică. Din lipsa banilor, oamenii ajuns să locuiască în întuneric, situaţia datornicilor către CEZ Distribuţie fiind de-a dreptul alarmantă. Astfel, dacă la începutul lui 2009 s-a menţinut media din anii precedenţi, cu 3-4 piteşteni debranşaţi de la reţeaua de electricitate, în ultimele două luni fenomentul s-a acutizat. În mai a fost atins un record negativ: peste 1.600 de argeşeni cărora le-a fost tăiat curentul pentru neplată. „În martie, în Piteşti au fost debranşati 4 cienţi, ceea ce se încadrează în limita normalităţii. În ultimele două luni, ne confruntăm însă cu ceva probleme, în sensul că, lunar,  cca. 1.500 de persoane din Argeş, au rămas fără curent electic, pentru că nu şi-au plătit la timp facturile. Mai exact, în aprilie au fost înregistraţi 1624 de consumatori casnici care au rămas fără energie electrică, dintre care 509 cazuri au fost consemnate pe Piteşti. Cam la fel au stat lucrurile şi pe luna mai, ceea ce este destul îngrijorător, pentru că vorbim despre un prag negativ care nu ştiu dacă a mai  fost atins vreodată. ”, trage un semnal de alarmă Radu Oţelea, purtător de cuvânt CEZ.

S-a prelungit teremenul de plată a facturilor
În încercarea deveni în sprijinul celor afectaţi de criză, conducerea CEZ Distribuţie a prelungit teremenul de achitare a facturilor, percepând însă penalităţi: ”Cei care nu şi-au achitat facturile în termenul contractual de 30 de zile, nu vor fi debranşaţi imediat. În cazul lor există un termen de graţie de 15 zile, cu penalităţi de 0.05% pentru ficare zi de întârziere. Dacă nici în acest interval nu-şi plătesc datoriile, cei vizaţi sunt înştiinţaţi că în termen de 5 zile vor fi debranşaţi”, vine cu lămuriri purtătorul de cuvânt de la CEZ.  Taxa de debranşare-rebranşare este de 79 de lei, în cazul în care se întrerupe energia electrică de la contor, şi creşte până la 100 de lei, pentru situaţiile în care debranşarea se face de la stâplii de electicitate.
Piteştenii rămân în beznă în aşteptarea unor vremuri mai bune, care să le permită achitatea facturilor restante. „ Dintre cei debranşaţi, pe luna aprilie, spre exemplu, doar 30% şi-au plătit datoriile şi au fost racordaţi din nou la reţeaua de furnizare a energie electice.”, spune Radu Oţelea.

Casetă:
„Stau pe întuneric până îmi găsesc un loc de muncă”
Nicolae Dumitru (32 de ani), locuieşte în cartierul piteştean Găvana II, şi se numără printre cei peste 500 de piteşteni care au rămas fără curent din luna aprilie, pentru neplata la timp a facturii emisă de CEZ Distribuţie „Nu am avut bani să plătesc factura. Am primit înştiinţări peste înştiinţări. De unde bani, că de două luni sunt şomer? Stau pe întuneric până îmi găsesc un loc de muncă. N-am de face!”, spune omul, resemnat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: