Piteşti: Păsări de colecţie la Piteşti (FOTO)

Piteşti: Păsări de colecţie la Piteşti (FOTO)

Găinile de rasă vor defila la Piteşti

Puicuţe de rasă pură vor "defila" vineri la Bowling, în cadrul primei expoziţii a păsărilor de rasă, prima de acest fel din piteşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul este organizat de către Asoaciaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale de Rasă din Argeş.

Expoziţia va fi jurizată, constituindu-se într-un cvoncurs judeţean la care vor participa 30 de colecţionari de păsări de rasă din Argeş. Găinile de rasă se vând cu 50, 100 de le, unele ajungând şi la 200 de euro un exemplar.  Un ou de găină de rasă costă  în jur de 2,5 euro.

GALERIE FOTO CU CÂTEVA DINTRE EXEMPLARELE CARE VOR DEFILA VINERI

Brahma Cochinchina, găini pitice, diverse specii de porumbei şi multe altele, vor putea fi admirate în cadrul expoziţiei. "Am înfiinţat această asociaţie, din care fac parte 30 de membri fondatori, pentru a-I reuni pe crescătorii de păsări şi animale de rasă, iar primul mare eveniment este această expoziţie. Din asociaţie fac parte 30 de membri, din care 16 sunt membri fondatori. Asociaţia este fondată de mine, Manuel Tică şi de către Vărzescu Marius, noi fiind pasionaţi de păsările de rasă", spune Manuel Tică.

Cotizaţia membrilor din asociaţie este de 100 de lei pe an, iar biletul de intrare la expoziţia de viner, este de 5 lei.

Creşte păsări de rasă de şapte ani

La expoziţie vorfi prezentate în jur de 180 de păsări, iar 30 dintre ele aparţin lui Manuel Tică, inginer ca formaţie, şi inspector pe daune la o firmă de asigurări. Creşte păsări de şapte ani, are mai multe rase de porumbei şi peste zece rase de găini. Unele dintre exemplare sunt rarde sau chiar campioni naţionali: rotatul românesc, rasa de găini chabo, sau rasa brahma.

"Găina chabo este găina imperială a japonezilor, fiind prezentză în grădinile împăraţilor din cele mai vechi timpuri. Nu mulţi au un asemena exemplar", spune Manuel Tică, arătându-ne, mândru, un cocoş chobo rasă pură.

Manuel mai are şi porumbei campioni, printre care o porumbită rotat românesc, campioana naţională de anul trecut, păsările costându-l cam 500 de lei pe lună. Sunt vacinate periodic, îngrijite, hrănite cu toate tipurile de grăunţe recomandate şi ţinute în voliere speciale. "Sunt foarte bine ăngrijite şi nici de gripa aviară  nu m-am temut pentru că sunt ţinute în cele mai bune condiţii şi tratate periodic.", spune colecţionarul de "puicuţe".

Până acum, Manuel nu a tăiat pentru hrană, propriu-zis, nicio găină, păsările fiind uneori sacrificate doar în situaţii de forţă majoră, atunci când exista pericolul apariţiei unor boli.citeste totul despre: