Pitesti: A opta zi fără apă caldă. Noul serviciu public de tremoficare, o prelungire a agoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soluţia găsită de autorităţile locale pentru a rezolva problema apei calde la Piteşti este una de tranzit şi va costa foarte mult. Totuşi, înfiinţarea unui serviciu public de termoficare este singura soluţie în momentul de faţă. Chiar şi aşa, adevăratele probleme vor începe abia la iarnă, când colapsul financiar se va simţi cel mai tare. 

Problemele vor începe la iarnă
Directorul general al unei companii care are ca obiect de activitate tocmai instalaţiile termice, ing. Doru Duminică este de părere că adevăratele probleme vor începe abia la iarnă. Situaţia cu lipsa apei calde va fi rezolvată rapid, în opinia sa, dar, în condiţiile financiare actuale, adevăratele probleme vor începe la iarnă. „Soluţia înfiinţării serviciului public este cea mai bună în acest moment, fără a fi însă una eficientă. E doar o modalitate de a prelungi agonia. Vor reuşi să dea drumul la apă caldă şi vor porni căldura la iarnă pe undeva prin noiembrie, eventual, să avem alegeri călduroase.” Doru Duminică este de părere că această criză financiară va pune noul serviciu de termoficare în imposibilitatea de a mai putea plăti gazele pe mai mult de o lună din iarnă şi oamenii vor rămâne fără căldură. „Tot centrala termică este cea mai bună soluţie în acest moment, fie de apartament, fie de scară, dar oamenii nu-şi mai pot permite.”

Programul „prima centrală”
Consilierul Ştefan Ciocănel consideră că soluţia înfiinţării serviciului public ar trebui dublată de fluidizarea debranşărilor, mai ales în zonele în care jumătate din apartamente au deja centrale proprii. „Eu personal aş lucra doar cu CET Nord, pentru că Sudul este departe de oraş şi pierderile sunt foarte mari pe traseu. În punctele mai îndepărtate de CET Nord aş stimula debranşările şi aş instala centrale . În acest sistem, în paralel cu acest serviciu public, în doi ani am putea renunţa total la sistemul centralizat de termoficare,” menţionează acesta.  Pentru că oamenii nu mai au acces la credite, consilierul propune înfiinţarea ce către Primărie, a unui fond de garantare pentru cei care îşi iau credite pentru centrale.

Zestrea Consiliului Local: datoriile Termofircării
Ştefan Ciocănel mai lansează o ipoteză pe cât de terifiantă, pe atât de credibilă. Pentru că Termoficare 2000 SA este o societate care s-a aflat în administrarea Coniliului Local Piteşti, nu este exclus ca furnizorul de gaz care are bani de recuperat să îşi ceară drepturile de la Consiliul Local.  Datoria insumată a societăţii este de 2500 de miliarde, ceea ce înseamnă bugetul de investiţii al Piteştiului pe şapte ani. „Este doar o ipoteză, dar nu este exclus să se întâmple chiar aşa. Cine credeţi că ar fi dispus să renunţe la atâţia bani pe care societatea îi datora?” declară Ciocănel.

Noul serviciu public are altă conducere
Fostul director de la Termoficare 2000 SA, Iulian Richiţeanu nu a acceptat preluarea noii structuri. În aceste condiţii, directorul general al serviciului public de termoficare va fi Niţă Aurelian, un fost director tehnic de la Termoficare 2000 SA. În cursul zilei de astăzi, primarul Tudor Pendiuc se află la Bucureşti pentru o altă rundă de discuţii purtate cu noul furnizor de gaz. Deocamdată, piteştenii „se bucură” de zilele fierbinţi de vară tot fără apă apă caldă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite