Piteşti: Numărul furturilor este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţii escaladează locuinţele aflate la parterul blocurilor
Hoţii escaladează locuinţele aflate la parterul blocurilor

Tot mai mulţi piteşteni cad pradă hoţilor. Atât furturile din locuinţe, cât şi cele din autoturisme au crescut alarmant anul trecut faţă de 2008. Hoţii găsesc tot felul de metode de a pune mâna pe bani sau pe bunuri pe care apoi le valorifică pe piaţa neagră.

Criza economică şi lipsa locurilor de muncă îi împing pe tot mai mulţi oameni să treacă de celaltă parte a legii şi să recurgă la o metodă mai uşoară de a câştiga bani. Asta o dovedesc statisticile, care arată că furturile din locuinţe şi din autoturisme au crescut anul trecut faţă de 2008.


În 2009 s-au înregistrat cu 71% mai multe furturi decât în anul precedent, adică 195 faţă de 114 în 2008. Cele mai multe au avut loc în mediul urban, unde ponderea a crescut cu 163%, iar în mediul rural cu 25%.


“Hoţii vin specializaţi de afară.Zonele în care se dau spargeri sunt cele limitrofe ale municipiului, de unde hoţii pot ieşi repede din oraş. Majoritatea sunt din afara Piteştiului, din comunele învecinate, din Topoloveni, Câmpulung”, a declarat Nicolae Corban, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică.

Astfel, zonele în care au loc frecvent furturi sunt cartierele Nord, Prundu, Războieni şi Calea Bucureşti.

Cel mai adesea hoţii rup butucul sau forţează uşă, escaladează locuinţele de la parterul blocului. Cei mai mulţi însă se prezintă la uşa victimei şi spun fie că le aduc bani din străinătate de la copii, vând produse pentru bucătărie sau se recomandă ca angajaţi ai unei instituţii. Ultima victimă a fost o bătrână prea credulă.


“Bărbatul, care s-a recomandat a fi angajat al Primăriei Piteşti, i-a prezentat bătrânei o ofertă prin care, Primăria acorda o subvenţie pentru costurile necesare izolării blocului. Aceasta, încântată, l-a poftit în locuinţă şi bărbatul i-a oferit 200 ron, solicitându-i să-i dea 150 ron, restul reprezentând subvenţia. În momentul în care a adus banii, bărbatul a observat locul unde aceasta îi păstra şi ulterior, i-a mai cerut bătrânei şi un cupon de pensie. În acel moment, acesta, profitând de neatenţia victimei, a sustras suma de 3.600 ron şi a fugit din locuinţă.”, povesteşte subinspector Robert Radu, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

Printre obiectele furate cel mai des se numără bani, bijuterii şi produse electronice şi electrocasnice, victimele fiind cel mai adesea din rândul persoanelor vârstnice, care locuiesc singure. Cele mai multe furturi au loc în timpul zilei, în intervalul orar 08-14, când oamenii sunt la lucru.
Poliţiştii vă sfătuiesc să nu permiteţi accesul în locuinţă a persoanelor necunoscute, să nu daţi crezare ofertelor care vă sunt propuse şi să nu păstraţi în casă sume mari de bani.

Şi furturile din autoturisme au crescut cu 31,7% de la 353 în 2008 la 465 în 2009. Cele mai afectate zone sunt Craiovei-Exerciţiu-Stadion-Războieni şi Calea Bucureşti-Republicii-Costache Negri. Ca mod de operare, hoţii folosesc chei potrivite, sparg geamul autoturismului, demontează piese sau forţează yala. Mulţi proprietari de autoturisme îşi lasă maşina pornită, cu cheia în contact timp de câteva minute cât se duc să cumpere ceva, timp suficient pentru hoţi să acţioneze. O altă modalitate prin care aceştia acţionează este cât timp maşinile sunt oprite la barieră la semafor,sau când fac pana, iar şoferii nu le încuie.


Cele mai multe maşini sparte au fost cele româneşti, în proporţie de 60%.
Obiectele furate sunt cele care pot fi sustrase uşor şi valorificate pe piaţa neagră la un preţ redus: radiocasetofoane, detectoare radar, aparate gps, telefoane mobile.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite