Pitesti: Nicolae Smarandache, deţine secretul creşterii citricelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plantele cultivate de el, sunt rare în România, fiind întâlnite doar în posesia cultivatorilor pasionaţi. Smarandache este pasionat de cele mediteranene.

În urmă cu 8 ani, Nicolae Smarandache şi-a descoperit un nou hobby. El a început să cultive plante. Plăcându-i să călătorească, Nicolae a cules informaţii  despre plantele pe care urma să le crească de prin toate locurile pe unde a umblat.

Seminţe adunate din toate colţurile lumii
O mare pasiune i-au născut-o plantele mediteranene. Din ţările de pe malul Mediteranei, a adus seminţe care mai de care mai rare şi greu de crescut în climatul românesc. „ Am adus seminţe din toate regiunile mediterane, seminţe pe care le-am adaptat climei noastre. Acum obţijn citrici climatizaţi, prin metode învăţate de la oamenii de prin ţările unde am fost. Am aproape numai plante mediteranene însetate de căldură şi lumină.”
Plantele mediteranene un hobby plăcut
„Cultivatul acestor plante este hobby al meu. Cheltuielie în urma îngrijirii lor mi le scot prin participare la simfonii. Ultima la care am participat anul acesta a fost cea a lalelelor. Aceasta nu este singura mea sursă de venit, având o pensie şi alte venituri bunicele”, precizează Nicolae Smarandache. Acesta spune că nu comercializează de acasă plantele sale ci doar în expoziţii.

Secretele unui cultivator de succes
Cultivatorul mărturiseşte că nu este foarte greu să creşti asemenea plante dacă îţi place să faci acest lucru, însă trebuie ca cel care le creşte să cunoască toate informaţiile despre ele. Acestea deţin multe secrete care trebuie aflate şi puse în practică pentru ca plantele să înceapă să se dezvolte şi să producă flori sau plante. „ Plantele Kiwi sunt masculi şi femelă. Masculul polenizează 7-8 femele şi se adaptează foarte uşor în România. Piperul roşu este la fel, şi femelă şi mascul, iar ceaiul negru are un secret de plantare: se pun 4-5 seminţe la 10-15 cm distanţă una de cealaltă, încât să se facă polenizarea şi acesta nu supotă să fie transportat. Bananul nu poate produce decât în urma polenizării subterane cu un pui răsărit din planta mamă. Dafinul este la fel, femelă şi mascul ce înfloresc amândouădar produce doar femela, ca şi kiwi. Măslinul l-am obţnut prin butăşire şi după 3 ani a început să producă fructe.”, se destăinuie Nicolae. 

Se inspiră de la turci
Pasiunea principală, din care s-a desprins şi hobby-ul creşterii plantelor exotice al lui Nicolae Smarandache, este călătoria. Am fost prin multe ţări, dar cel mai des vizitată de mine în interes “de serviciu” a fost Turcia, povesteşte pensionarul care şi-a creat singur un job. Mereu mă duc aici, pentru noi plante şi informaţii. În aceste locuri am avut ocazia să colaborez cu nişte oameni extraordinari. Fără ei nu cred că aş fi reuşit să îmi dezvolt colecţia de plante şi să le fac să şi producă. În continuare voi încerca să aduc acasă noi specii de plante, pe care, prin cunoştinţele dobândite în căutările mele din străinătate, să le adaptez climei temperate din ţara noastră.


Întrebări şi răspunsuri:
R: Câte soiuri de plante deţineţi?
N.S: În prezent deţin şi îngrijesc 40 de plante diferite.
R: Cum de v-aţi descoperit acest hobby?
N.S. Mi-au plăcut plante mereu. După ce am ieşit la pensie, având timp liber şi nevrând să mă plictisesc am început să îmi dezvolt în curtea casei o grădină.

Ce-i place?
“Îmi place dreptatea şi oamenii drepţi. Îmi place foarte mult să călătoresc şi mai ales îmi place marea. Zona mea preferată este Marea Mediterană cu toate regiunile din jurul ei.
Ce nu-i place?
“ Nu îmi place şarlatania. Nu suport oamenii perfizi care nu fac altceva decât să te sape.”

Profil
Născut 3 aprilie 1947 în judeţul Olt, comuna Movileni.
Studii: Şcoala de maiştii Piteşti
Experienţă: maistru la TMUB (în prezent IMUC)
Stare civilă: căsătorit, 3 copii, 1 nepoţel

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite