Piteşti: Ioniţă Mărăşescu, de meserie antrenor de campioni

Piteşti: Ioniţă Mărăşescu, de meserie antrenor de campioni

Piteşti: Ioniţă Mărăşescu, de meserie antrenor de campioni

Prin rezultatele pe care le-a avut cu elevii săi, antrenorul a dovedit că ştie cum să modeleze caracterul sportivilor şi cum să le fructifice calităţile, mulţi dintre cei antrenaţi de ei devenind campioni naţionali.

Ioniţă Mărăşescu este unul din mentorii actualilor şi viitorilor campioni români la box. A luat contact cu acest sport chiar din tinereţe în sala de la Şcoala Sportivă Piteşti. A ajuns repede să-l iubească şi să îşi dedice viaţa lui.

Primii paşi în box i-au fost îndrumaţi de către antrenorul Ion Găureanu, care îi este şi coleg acum la CSM Piteşti. Mai târziu a fost transferat la clubul Câmpulung Muscel, fiind preluat de antrenorii Gheorghe Vlad şi Cristian Panaitescu, părintele boxului argeşean. În cariera sa de sportiv a fost medaliat la campionatele naţionale, fiind coleg cu mari nume ale boxului din România, precum Mircea Fulger şi Viorel Ioana.

Din mâinile lui au ieşit mulţi campioni naţionali


Din 1990 a început cariera de pedagog în acest sport, iar până în 2003 a fost instructor de box, lucrând cu maestrul Gheorghe Preda la CS Dacia Piteşti. Din 2003 şi-a început cariera oficială de antrenor la Dacia Mioveni, unde a avut cele mai importante rezultate ca antrenor, mulţi dintre cei pregătiţi de el devenind campioni.

Răzvan Andreana, vicecampion mondial în 2008 şi campion european în 2007. „Sunt mândru să pot spune că elevii mei au avut rezultate notabile. Mulţi dintre aceştia, băieţi şi fete, au reuşit să ajungă campioni naţionali. Eugenia Croitoru, Valentina Juchelea,Vaentin Ghiţă, Cosmin Poşircă, Radu Nicolae sunt câţiva dintre cei care au reuşit această performanţă. Acum am speranţa că Ghiţă Ionuţ, actual sportiv în lotul naţional de tineret, va ajunge la olimpiada din 2016“, spune Ioniţă Mărăşescu.

„Antrenorul este al doilea părinte”

Pentru cariera de antrenor de box îţi trebuie multă înţelegere şi profesionalism. „Trebuie să fii un bun pedagog, instructor, antrenor şi nu în ultimul rând să ţii rolul şi de părinte atunci când este necesar. Boxul este un sport şi al minţii, pentru oameni puternici, duri, înteligenţi şi îndemânatici. Hemingway a spus despre box că: Cine n-a văzut un meci de box înseamnă că a trăit degeaba“, spune antrenorul.

Soarta l-a pus la grea încercare

În 2005, antrenorul Ioniţă Mărăşescu a suferit un grav accident la locul de muncă. Coborând scările sălii de box din Mioveni, a alunecat pe gheaţă şi a căzut pe spate. În urma impactului cu solul a suferit o puternică contuzie la coloană, o vertebră deplasându-se 10 mm.

„Din cauza situaţiei financiare precare, nu am putut să mă operez atunci. Timp de doi ani şi jumătate am antrenat copiii în baston. În iulie 2007, ajutat de omul de afaceri Valentin Vişoiu, am reuşit să mă operez la Spitalul Militar Central din Bucureşti“, spune Ioniţă Mărăşescu.

Operaţia a durat 12 ore şi a fost realizată de către doctorul neurochirurg Daniel Mareş. „De-atunci am coloana susţinută de un schelet metalic în şuruburi şi am handicap fizic de gradul trei. Nu mai pot face eforturile pe care le faceam înainte“, povesteşte antrenorul.

Întrebări şi raspunsuri

Ce îi mai trebuie unui sportiv în afară de talent?

Familia şi educaţia contează foarte mult. În al doilea rând are nevoie de ambiţie şi trebuie să îşi aleagă cu grijă anturajul, pentru a nu-l trage în jos.

Ce sacrificii mai trebuie să facă un boxer?

O luptă foarte grea în cariera de boxer este cea cu cântarul. El trebuie să se menţină constant la o anumită greutate, care înainte de meci îi este verificată de către oficiali.

Ce-i place?
„În afară de sport îmi plac foarte mult excursiile. Ca sportivi m-au impresionat mult Joe Luis, Cassius Clay şi Mike Tyson“, spune antrenorul.
Ce nu-i place?
„Nu suport să fiu minţit şi oamenii care vor să realizeze lucruri importante fără a munci pentru ele“, încheie Ioniţă Mărăşescu.

Profil

Născut: 24 iunie 1964, comuna Ciolăneşti, judeţul Teleorman
Studii: Şcoala Naţională de Antrenori
Profesia: Antrenor de box la clubul CSM Piteşti
Familie: Căsătorit, are trei copii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările