Piteşti: Iana Matei: „Piteştiul este casa mea!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iana Matei a primit acest titlu pentru lupta sa neobosită împotriva prostituţiei juvenile.
Iana Matei a primit acest titlu pentru lupta sa neobosită împotriva prostituţiei juvenile.

Piteşteanca Iana Matei (50 de ani) a primit, ieri, din partea publicaţiei Reader’s Digest, distincţia „Europeanul Anului 2010“ pentru munca pe care o depune pentru a salva victimele traficului de persoane.

Iana a mărturisit că pentru ea, Piteştiul este un loc deosebit de important. Născută în Orăştie, judeţul Hunedoara, Iana s-a mutat în Bucureşti datorită tatălui său, nevoit să facă această schimbare din cauza serviciului. Apoi, tot din cauza serviciului tatălui ei, Iana s-a stabilit cu familia la Piteşti. „Am crescut în Piteşti în ultima parte a copilăriei mele. Aici este casa mea“, a spus, azi-dimineaţă, Iana Matei.

Iana Matei a înfiinţat organizaţia „Reaching Out“ în anul 1996, în urma unor proiecte desfăşurate în slujba copiilor străzii din Australia. În 1999, ea s-a stabilit definitiv la Piteşti.

„Când m-am întors în ţară, făceam naveta Bucureşti -  Piteşti. Mama, care locuieşte aici, mi-a spus că ar trebui să mă stabilesc în Piteşti, deoarece oraşul îmi oferă aceleaşi posibilăţi pe care mi le oferea şi Bucureştiul. Am hotărât să fiu mai aproape de ea, dar în acelaşi timp am vrut să lucrez în Piteşti“, povesteşte Iana.

Tot în 1999, Iana a demarat o companie pentru recuperarea şi reabilitarea victimelor traficului de fiinţe umane, radaptând astfel obiectul de lucru al organizaţiei sale „Reaching Out“. „Peste tot sunt victime ale traficului de persoane, nu există un oraş fără probleme. Traficul cu fiinţe umane se întâmplă şi la Piteşti“, a spus Iana.

În 11 ani, de când a înfiinţat organizaţia „Reaching Out“, Iana Matei a ajutat 420 de victime ale traficului de persoane să ducă o viaţă normală. Fetele ajung la Iana pe diferite căi.

„Sunt organizaţii umanitare din alte ţări care se ocupă de aducerea în ţară a fetelor. Unele fete sunt aduse la mine de către poliţie“, explică Iana. Însă au fost şi cazuri când Iana a luat victimele de pe stradă, le-a urcat în maşina ei şi le-a dus la adăpost.  „De câteva ori, am mers cu maşina şi am luat fetele de pe stradă. Aceasta nu este însă o regulă. Fetele pe care le-am ajutat ne povestesc de alte fete care sunt ţinute de traficanţi împotriva voinţei lor, iar noi încercăm să le ajutăm“, spune Iana Matei.

„Nu îţi trebuie curaj ca să te lupţi cu traficanţii“

Iana a fost un sprijin permanent pentru structurile de combatere a crimei organizate, iar reprezentanţii Poliţiei Române au apelat deseori la ajutorul ei.

„Nu oricine poate să rezolve problemele legate de victimele traficului de fiinţe umane aşa cum o face Iana prin intermediul organizaţiei «Reaching Out». Mi-aş dori să existe mai multe Iana Matei în România“, a declarat Cristian Duţă, şeful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Poliţiei Române.

În adăpostul oferit de Iana Matei, fetele care au fost victime ale traficului de persoane beneficiază de consiliere socială, consiliere psihologică, reintegrare în familie, reintegrare în comunitate, reintegrare profesională (pe piaţa muncii), iar hrana le este asigurată.

„Fetele sunt incluse într-un program de un an de zile. Le înscriem la şcoală, în funcţie de ce studii au până la momentul respectiv. Facem un plan individual pentru fiecare fată. Le găsim un loc de muncă şi le facem un cont bancar unde intră salariul pe care îl au. După un an de zile, le căutăm o locuinţă cu chirie“, explică Iana.

„Eu susţin că nu îţi trebuie curaj ca să te lupţi cu traficanţii şi să le ajuţi pe victimele traficului de fiinţe umane. Nu este normal să vindem şi să cumpărăm copii“, a declarat în cadrul conferinţei de la Bucureşti Iana Matei, preşedinta organizaţiei „Reaching Out“ din Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite