Pitesti: Galeria de Artă din Piteşti, un loc încă în inimile oamenilor

Pitesti: Galeria de Artă din Piteşti, un loc încă în inimile oamenilor

Pitesti: Galeria de Artă din Piteşti, un loc încă în inimile oamenilor

Fără nicio pretenţie de a concura cu alte galerii şi muzee de profil din ţară, Galeria de Artă din Piteşti,”Rudolf Schweitzer – Cumpăna”, dispune de suficiente valori de artă modernă şi contemporană capabile să reţină atenţia vizitatorului. Galeria este în continuare vizitată de piteşteni, având şi parteneriate cu mai multe instituţii de învăţământ.

Galeria de Artă din Piteşti,”Rudolf Schweitzer – Cumpăna” este o expoziţie  muzeografică. Deschisă în 1971, galeria are ca bază de pornire donaţia Schweitzer-Cumpăna (38 de tabloruri şi desene), fond care a fost completat cu achiziţii şi în final cu donaţia Iliescu- Călineşti. Această galerie cuprinde o expoziţie vastă de picturi şi sculpturi ale unor mari artişti clasici: “Colibă” a lui  Nicolae Grigorescu, “Peisaj citadin” a lui  Nicolae Tonitza, “Nud” –ul lui Theodor Pallady; dar şi ai unora contemporani: “Zbor” de Viorel Mărginean, sculpturi realizate de Gheorghe Iliescu etc .

Încă mai există piteşteni pasionaţi de artă
Pentru a vizita capodoperele expuse în Galeria de Artă din Piteşti, trebuie  să achiţi doar4 RON dacă eşti adult  sau  2.5 RON dacă esti elev sau student, o sumă infimă ţinând cont de valoarea şi frumuseţea lucrărilor expuse. “Încă mai sunt piteşteni educaţi şi cultivaţi care apreciază arta. Multă lume vine de la Bucureşti sau din alte colţuri ale ţării pentru a vizita această galerie. Un mare procent din vizitatori este constituit din grupurile  de elevi veniţi de la şcolile din Piteşti şi din tot judeţul. Avem contracte de parteneriat cu multe unităţi de învăţământ, printre care: şcoala numărul 11 Mihai Eminescu, şcoala numărul 14 AL. Davila, şcoala numărul 5 Nicolae Iorga, liceul de arte Dinu Lipati etc. Sunt zile în care numărul de vizitatori sare de 70, dar sunt şi zile în care avem maxim 10 vizitatori. ”, afirmă Augustin Lucici, pictor şi şeful Galeriei de Artă ”Rudolf Schweitzer – Cumpăna”.
Lumea, deşi nu întotdeauna cunoscătoare, îşi manifestă interesul pentru artă.” Am vizitat şi în liceu şi în facultate Galeria de Artă şi chiar mi-am propus să o fac mai des. Am rămas impresionat de frumuseţea şi valoarea lucrărilor expuse acolo.”, spune Andrei Tudor, 27 ani, consultant credite.

Artiştii sunt umiliţi
Criza a lovit şi artiştii. Aceştia işi vând foarte greu creaţiile şi la preţuri de nimic.“Nu ştiu cât respect mai există pentru arta contemporană. Lumea nu mai are bani şi pentru cultură.  Artiştii sunt umiliţi. Creează lucrări foarte bune care însă sunt cumpărate la preţuri derizorii.  Părerea mea este că un artist nu mai poate trăi astăzi doar din lucrările sale.”, completează pictorul Augustin Lucici.
 Artiştii argeşeni îşi pot expune operele spre vânzare la Galeria Metopa dinPiteşti. Pentru asta nu li se percepe nicio taxă, însă, în momentul vânzării, galeria îşi opreşte un comision de 20-25% din suma primită de artist pe lucrare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: