Pitesti: Copiii din zona Nord se joacă printre dejecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focar de infecţie la câteva sute de metri de complexul Ciocârlia. Reziduurile din conducta de evacuare a blocurilor din zona mai înaltă ajung în parcarea şi pe spaţiile verzi de la E7. Locatarii sunt la capătul răbdărilor.  

La prima vedere, ceea ce vezi pe strada Făgăraş din zona Nord pare un izvor. Pe măsură ce te-apropii şi simţi mirosul  dejecţiilor începi să-ţi schimbi părerea. Dacă te uiţi cu atenţie şi vezi culoarea verde–maronie  a lichidului care se scurge în parcare, printre  maşini, şi ajunge în spaţiul verde de la blocul E7, îţi cam vine să te-ntorci din drum. Grav este că în zonă, copiii se joacă nestingheriţi  pentru că ,,izvorul” face parte din peisaj. S-au născut cu el acolo şi parcă s-au obişnuit şi cu mirosul.

,, I-am văzut  cum se agită printre  şiroaiele ce se scurg din WC-urile celor de pe deal. Ăia mici nu ştiu toţi ce-i acolo. Se duc să-şi umple găletuşa, dau cu băţul, se stropesc. Noi îi mai trimitem în altă parte cînd îi vedem. Sunt muţi copii care ies afară nesupravegheaţi. Nu e vina lor şi nici a părinţilor care sunt la muncă. Acum, vara, microbii se-nmulţesc şi ne trezim cu cine ştie ce epidemie.”,  spune Augustin Zegreanu, unul dintre locatarii din zonă.

 Problema e veche
 
Cei care locuiesc pe strada Făgăraş  spun că scurgerile de dejecţii au apărut în umă cu vreo 7-8 ani, după construirea blocului  F5.
,,Ţevile care preiau dejecţiile blocurilor de lângă Complexul Ciocârlia sunt exact sub scara de la F5.  Ne-am trezit cu mizeriile ieşind de sub blocul nou construit. Ani de-a rândul am stat în mirosuri de neimaginat. Cel mai rău e vara când totul se-mpute în zona asta. Am făcut plângeri peste plângeri, la Primărie, la Apă Canal,  peste tot. Au venit de câteva ori să rezolve problema dar n-au făcut decât să trateze cumva efectul, nu şi cauzele.”, spune Gheoghe Chiţu, pensionar, locatar al blocului E7.


 Lucrări de mântuială

 Deşi în urma sesizărilor venite din partea locatarilor,  SC Apă Canal a contractat o firmă care a făcut câteva intervenţii,  problema a rămas nerezolvată.  ,,Prima dată au vrut să sape un sanţ colector, prin care să devieze dejecţiile în altă direcţie. Ulterior au încercat să facă un alt şanţ, mult mai mare, şanţ care s-ar fi legat de un canal colector la câteva zeci de metri de bloc. Nici atunci n-au rezolvat nimic.” explică Gheoghe Chiţu.

Ultima lucrare şi cea mai mare a avut loc anul acesta. Ghinion! Dejecţiile au ajus din nou în parcare şi pe spaţiul verde.

,,Au săpat lângă bloc şi au pus niste ţevi, în speranţa că vor putea devia toate aceste dejecţii, după care le-au acoperit cu pământ. Într-adevăr, “rahatul” nu mai iese la suprafaţă ca la-nceput, totul e oarecum filtrat, însă problema tot  nerezolvată rămâne. Să vină să facă treabă ca lumea!” , adaugă revoltat pensionarul.

 „Nu e treaba noastră”

Conducerea SC Apă Canal 2000 s.a. spune că asociaţia  de proprietari este cea care trebuie să se ocupe de  rezolvarea problemei. “Nu e treaba noastră. Noi avem atribuţii doar în ceea ce priveşte domeniul public care se termină acolo unde începe căminul colector. Trebuie să-şi angajeze, ei singuri,  o firmă care să sape o nouă galerie de evacuare pentru că scurgerea se află chiar sub scara blocului iar armătura n-a fost făcută corect.”, spune Gelu Mujea, director executiv SC Apă Canal.

 De azi pe mâine

 Periodic o vidanjă a SC Apă Canal 2000 s.a. aspiră surplusul de materii din căminul colector de la F7. Soluţia este de fiecare dată una de moment pentru că scurgerile de dejecţii apar la numai câteva ore după intervenţie.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite