Piteşti: Şcoală după gratii şi în afara lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clopoţelul a sunat astăzi pentru 97 000 de elevi argeşeni. Lor li s-au alăturat 68 de deţinuţi de la Penitenciarul Colibaş. Cel mai tânăr dintre cursanţii de la Colibaşi are 19 ani, iar cel mai în vârstă 40.

Clopoţelul a sunat astăzi pentru elevii din toate şcolile. Cele mai mari emoţii le-au avut însă 68 de deţinuţi de la Penitenciarul Colibaşi. Aceştia s-au înscris în programul de şcolarizare şi pe parcursul acestui an vor învăţa să scrie şi să citească sau îşi vor continua studiile începute pe vremea când încă erau în libertate. Cel mai tânăr elev are 19 ani, iar cel mai în vârstă, 40 de ani. În clasa I au fost înscrise 5 femei şi 14 bărbaţi, în clasa a II-a vor studia 9 bărbaţi, iar în clasele a III-a şi a IV-a câte 5 bărbaţi.

Învaţă alfabetul după gratii

“Pentru ciclul primar, forma de învăţământ va fi de zi, penitenciarul având repartizat un învăţător titular de la Şcoala cu clasele I-VIII „George Topârceanu”. În cazul persoanelor private de libertate analfabete care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi cuprinse în procesul de învăţământ, personalul Serviciului Educaţie  derulează programe specifice de alfabetizare.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Colibaşi, inspector principal Raluca Dinişor.

Forma de învăţământ pentru ciclul gimnazial va fi frecvenţă redusă, la care s-au înscris 32 de bărbaţi, astfel: Clasa a V-a – 10 elevi, clasa a VI-a - 15 elevi, clasa a VII-a - 5 elevi, iar în clasa a VIII-a vor studia doar 2 elevi.

Rechizitele elevilor vor fi puse la dispoziţie de penitenciar, iar manualele de către Şcoala „George Topârceanu” din Mioveni. În urma absolvirii clasei, pedeapsa elevilor se reduce cu 30 de zile.


Două femei s-au înscris la liceu, unde vor studia la frecvenţă reduse. Acestea vor merge doar la teze şi evaluări, iar în restul timpului vor studia singure, în penitenciar. Elena Mădălina Cris are 19 ani şi a fost condamnată în 2006 la închisoare pentru complicitate la viol. Anul acesta s-a hotărât să îşi continuie studiile şi s-a înscris în clasa a 9-a la Liceul Teoretic “Iulia Zamfirescu” din Mioveni. „Am vrut să continui şcoala de anul trecut, dar m-am hotărât târziu şi nu mai erau locuri. M-am înscris în clasa a IX-a pentru că mai am un an şi jumătate de pedeapsă şi vreau să profit de timpul ăsta ca să învăţ.”, spune tânăra.


Elevi cu haine şi accesorii de fiţe

Pe lângă deţinuţi, alţi 97 260 de elevi argeşeni au intrat astăzi în bănci. Bobocii din clasa întâi au avut ocazia să ia contact cu viaţa de şcolar după ce au trecut pe sub bolţi de flori la intrarea în unităţile de învăţământ. 


Vremurile când elevii veneau la şcoală cu un pacheţel constând în pâine cu gem au apus demult. Acum, nici chiar micuţii de clasa întâi nu mai concep şcoala fără haine scumpe, rechizite aşişderea şi telefoane mobile de ultimă generaţie.


„Mi-a luat mami penar scump, că vreau să-i impresionez pe colegii mei. A dat 50 de lei pe el şi e cu animăluţe. Cele simple nu-mi plac”, spune Vlăduţ, elev în clasa întâi la şcoala Numărul 3 din Piteşti.


Dacă cei mai mici încă se mai bucură la cumpărarea rechizitelor, pe cei mari îi mai impresionează doar telefoanele mobile.
„Nu pot să stau fără mobil la mine. Am unul de vreo 3 milioane şi stau în fiecare pauză cu el în mână, pentru că îmi este drag. Cel mai mult vorbesc cu mami” spune Augustin, elev în clasa a cincea.


Odată cu numărul anilor, cresc şi pretenţiile elevilor.

 „Mi-am cumpărat haine de cinci milioane pentru începerea şcolii. Când vii printre colegi, trebuie să faci impresie bună”, spune Ştefan Vasile, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite