Piteşti: Înveţi gratis să pilotezi avionul la „Henri Coandă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhivă
foto arhivă

Dacă ai între 16 şi 23 de ani, şi posezi cunoştinţe generale de matematică şi fizică, poţi fi admis pe unul din locurile cu bursă la cursurile teoretice de pilotaj care se vor ţine la „Casa Cărţii”.

Cursurile teoretice pentru cei care vor să piloteze avionul sau planorul, sau pentru cei care vor să facă salturi cu paraşuta au loc o dată pe an. Înscrierile pentru noua stagiune de pilotaj, la care au acces atât bărbaţi cât şi femei, au început de pe data de 11 ianuarie, iar până acum sunt 130 de persoane care vor să înveţe să zboare.

 Record de candidaţi


Organzatorii se aşteaptă la un record de participare, în contextul în care înscrierile se pot face până pe 13 februarie. „ Sunt deja foarte mulţi care s-au înscris la cursuri. În medie, aveam cam 50 de cursanţi pe an. Acum deja sunt înscrişi 130 de candidaţi. Sunt doar câţiva trecuţi de 23 de ani”, spune Tiberiu Frătică, comandantul clubului „Henri Coandă”. Înscririle se fac în fiecare zi, de luni până vineri, la sediul clubului, situat la „Casa Cărţii”. Candidatul trebuie să  prezinte un act de identitate şi să fie cetăţena român. Sunt singurele condiţii cerute la înscriere. Totodată, dacă ai între 16 şi 23 de ani ai şansa să prindzi unul din cele 18 locuri gratuite la cursurile teoretice. „Anul acesta avem 6 locuri cu cu bursă la planor, 6 la paraşutism şi 6 la zbor cu motor. Toate aceste locuri sunt subvenţionate şi cheltuielile sunt ssuportate de clubul nostru”, precizează comandantul Tiberiu Frătică. Departajarea candidaţilor pe locurile cu bursă se va face pe 14 februarie în urma unui examen de admitere în care vor fi testate cunoştinţele generale ale candidaţilor la matematică şi fizică. Pentru cei sunt trecuţi de 23 de ani, taxa pentru cele trei luni de întruire teoretică, în care învaţă noţiuni de navigaţie, de aerodinamică de cunoastere a aeronavei, costă în jur de 450 de euro. 


Brevetele au recunoaştere internaţională


După cursurile teoretice, cursanţii vor susţine examenul scris final , iar cei declaraţi admişi vor mai avea de parcurs doi paşi până la obţinerea brevetului de pilot particular. Primul este testul medical, care se aseamnă că cei pentru obţinerea permisului auto, constând în examinarea oftalmologică, controale amănunţite la inimă şi plămâni. Urmează apoi cursurile parctice, care durează aproape un an  şi care se vor derula la aeromdromul Geamănă, singurul loc din Argeş locul unde poţi învăţa să pilotezi. Brevetele eliberate la finalul cursurilor practice de pilotaj au recunoaştere internaţională. „ Cei care intră în posesiea unui astfel de brevet, pot pilota un avion particupar sau un planor oricunde în lume”, afirmă Florin Covac, unul din intructorii de la Aeroclbul „Henri Coandă”. Cât priveşte primul zbor la bordul unui avion în timpul pregătirii practice, senzaţia este unică. „În timpul zborului, simţi pur şi simplu că pluteşti. Lumea se vede altfel de la înălţime”, spune Sorina Diaconu (21 de ani), care a fost admisă la cursurile de pilotaj de la „Henri Coandă” de anul trecut.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite