Pitesti: În Prundu blocurile se dărâmă bucata cu bucată

Pitesti: În Prundu  blocurile se dărâmă bucata cu bucată

Pitesti: În Prundu blocurile se dărâmă bucata cu bucată

Pentru că nicodată nu au fost renovate, unele blocuri din oraş pot ucide. Faţadele au început să se deterioreze şi tencuiala cade, bucată cu bucată, riscând să îi lovească pe trecători sau să distrugă maşinile parcate în apropiere.

Imediat ce intri in Piteşti, te întâmpină un parc frumos,  menit “să ia ochiul” oamenilor care trec pe aici. După parc, urmează o serie de blocuri gri. Nimeni nu are însă timp să le vadă prea bine, pentru că imaginea parcului mai stăruie câteva momente în memorie. Cine s-ar gândi că tocmai aceste blocuri au devenit pericol public, pentru că, de când au fost ridicate, nimeni nu le-a mai adus îmbunătăţiri. Din cauza ploilor şi uzurii, tencuiala de pe ele a început să se desprindă şi să cadă, punând în pericol viaţa trecătorilor. Noroc că oamenii s-au cam împăcat cu “soarta” şi evită zonele periculoase. 

..în loc de renovare
Faptul că zidurile blocurilor se desprind şi că bucăţi din ele cad, din când în când, nu mai miră pe nimeni. Locatarii sunt nemulţumiţi pentru că nu se simt în siguranţă, dar de făcut nu se face nimic. Pentru a-i atenţiona  pe oameni de pericol, au apărut avertismente scrise cu vopsea pe ziduri.”De câţiva ani a început să cadă tencuiala şi zona a devenit periculoasă. Administratorul a strâns nişte bani pentru a rezolva problema. Singurul lucru pe care l-a făcut a fost să aducă doi alpinişti utilitari care au râcâit porţiunile unde tencuiala abia se mai ţinea..”   Spune Marcel Toader, unul dintre locatarii din zonă.

Unii au  văzut moartea cu ochii
Denisa Radu  a scăpat ca prin minune atunci când o bucată de tencuială s-a desprins şi a căzut la doar câţiva centimetri de ea: ”Am trecut pe lângă unul din blocurile astea, foarte aproape de zid şi a căzut ceva de sus, exact lângă mine. O bucată de tencuială s-a desprins şi era să-mi cadă în cap. Am crezut că a aruncat cineva cu vreun obiect, dar apoi mi-am dat seama că pe acea latură a blocului nu sunt balcoane. După aceea am văzut ce scria pe zid. Doamne fereşte, putea să-mi spargă capul”!
  Femeia a avut mare noroc,. Din păcate numai norocul a fost cel care a intervenit  până acum. Mulţi se tem că data viitoare norocul nu va mai fi  prin zonă. “Conform L 230/2007 responsabilitatea  pentru refacerea  tencuielii cade exclusiv in sarcina asociaţiei de proprietari” spune viceprimarul  Liliana Gagiu .


Majoritatea şoferilor parchează departe de ziduri
Şoferii sunt avertizaţi prin inscripţii, direct pe ziduri, să nu parcheze lângă blocuri. O avarie la maşină nu este un dezastru mai ales dacă ai asigurarea in regulă, dar cu siguranţă poate duce la neplăceri.
,, O bucată de tencuială căzută de la  B4 mi-a  şters aripa.  M-am crucit când am  înţeles că putea să cadă pe mine. Maşina e un fier, se repară dar pe noi o să ne omoare  până la urmă dacă Primăria sau administraţia nu mişcă nimic!” spune Vasile Dobre, 44 de ani.
“Au existat cazuri când maşinile au fost avariate din  cauza  cărimizilor sau tencuielii căzute de pe blocuri, În aceste situaţii , dacaă păgubitul a avut  CASCO, daunele au fost plătite de firma asiguratoare. În general însă, sumele au fost destul de mici, pentru că reparaţiile erau minore.. Bineînţeles, şi noi, ca firmă asiguratoate trebuie să facem  serie de cercetări şi de aceea, în unele cazuri, este nevoie de timp până se face efectiv plata pentru reparaţie.” spune Lucian Mocanu, reprezentant ASIROM
,,RCA-ul nu este suficient pentru astfel de situaţii pentru că el  acoperă doar pagubele pentru terţi. Dacă maşina e avriată ca urmare a tencuielii căzute de pe bloc, acordarea despăgubirii se face numai dacă există CASCO.” , explică Radu Enestorescu, director UNICA

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: