Piteştean reţinut după ce şi-a sunat de peste 1.000 de ori fosta concubină, a urmărit-o şi a ameninţat-o cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoste ca-n filmele horror în Argeş. Un bărbat şi-a disperat fosta concubină cu peste 1000 de apeluri telefonice. Pentru că femeia n-a vrut să se întoarcă la el, a început s-o urmărească pe stradă şi la serviciu şi a ameninţat-o cu moartea.

Poliţiştii de investigaţii criminale piteşteni au reţinut un bărbat de 41 de ani, după ce, în decurs de două luni, ar fi apelat-o pe fosta concubină de peste 1.000 de ori, ar fi urmărit-o şi ameninţat-o.

Bărbatul o mai agresase pe fosta concubină în cursul verii, fiind trimis în judecată pentru infracţiunile de lipsire de libertate şi tâlhărie.

"În ziua de 10 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Piteşti au reţint pentru 24 de ore, un bărbat de 41 de ani, din Piteşti, bănuit de săvârşirea infracţiunilor de hărţuire şi ameninţare.

Din cercetări s-a stabilit că, în perioada septembrie-octombrie a.c., bărbatul ar fi  urmărit şi supravegheat atât locuinţa, cât şi locul de muncă sau alte locuri frecventate de către fosta concubină, respectiv ar fi apelat-o telefonic în mod repetat, de peste 1.000 de ori, iar prin frecvenţă şi conţinut i-ar fi provocat o stare continuă de temere, şi ar fi ameninţat-o cu moartea", precizează IPJ Argeş.

Aseară, după administrarea probatoriului, poliţiştii l-au reţinut pe bărbat pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

"Reamintim că în ziua de 19 iunie a.c., acelaşi bărbat a mai fost reţinut pentru 24 de ore de către poliţişti, fiind bănuit de săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal şi loviri sau alte violenţe. Ulterior persoana vătămată şi-a retras plângerea prealabilă cu privire la săvârşirea infracţiunii de lovire. În această cauză, poliţiştii de investigaţii criminale au finalizat cercetările şi au înaintat dosarul cu propunere de trimitere în judecată, pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie şi lipsire de libertate în mod ilegal", mai precizează IPJ Argeş.

De asemenea, în cursul zilei de 13 octombrie a.c., poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu împotriva celui în cauză, ca urmare a sesizării persoanei vătămate cu privire la faptul că ar fi fost ameninţată cu moartea în zilele de 10 şi 12 octombrie a.c. 

Sfaturi pentru victime ale violenţei domestice

Deja nu mai este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale a părţii vătămate, poliţiştii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecţie provizoriu şi îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spaţiului de locuit.

Violenţa domestică este reprezentată de orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simţim în siguranţă, unde ne putem bucura de căldura sufletească şi, ideal, iubire, indiferent cine locuieşte în acel spaţiu. Când asociem acest cuvânt cu „violenţa domestică”, deşi aflată în contradicţie, acest lucru face ca violenţa domestică să fie greu de identificat, de înţeles şi mai ales, de pedepsit

Ce trebuie să faceţi dacă aţi devenit o victimă

- conştientizaţi ce vi se întâmplă şi nu acceptaţi situaţia ca pe o stare de normalitate;

- sesizaţi Poliţia, sub orice formă o puteţi face;

- dacă vă simţiţi în pericol din partea agresorului, solicitaţi poliţistului să vă ajute şi să elibereze un ordin provizoriu de protecţie, cu toate implicaţiile juridice ce decurg de aici;

- cereţi ajutorul organizaţiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;

- nu vă retrageţi plângerea! Lăsaţi-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

   

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Mai multe informaţii despre Ordinul de protecţie provizoriu puteţi accesa gratuit pe site-ul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, la adresa: https://ag.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/comunicate/ordinul-de-protectie-provizoriu-emis-de-politisti .

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecţie, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, conform cadrului legal prevăzut de art. 47 din Legea 217/2003. 

Totodată, în situaţia în care faptele săvârşite intră şi sub incidenţa altor prevederi de natură penală, persoana în cauză va răspunde conform legii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite