Patru turişti s-au rătăcit în Munţii Făgăraş din cauza ceţii

În urma ninsorilor abundente din ultimele doua zile, nivelul de risc de avalanşă în munţii Fagăraş la peste 1800 de metri altitudine a ajuns la  gradul 4, risc mare. În zona Bâlea Lac – Refugiul Cota 2000, stratul de zăpadă are 110 cm, din care peste 30 cm zapadă proaspată..

În urma ninsorilor abundente din ultimele doua zile, nivelul de risc de avalanşă în munţii Fagăraş la peste 1800 de metri altitudine a ajuns la  gradul 4, risc mare. În zona Balea Lac – Refugiul Cota 2000, stratul de zăpadă are 110 cm, din peste 30 cm zapadă proaspata, pulver. În anumite zone, vântul a creat depozite de acumulare, unde, punctual, riscul este mai mare decât cel general afişat. Cu toate acestea sunt turişti care se încumetă să urce dincolo de această altitudine. „Chiar zilele trecute un grup de patru tineri s-a aventurat spre Valea Caprei în ciuda avertismentelor pe care noi li le-am dat. N-am putut să-i împiedicăm să-şi urmeze traseul  dar le-am lăsat numărul nostru de telefon. La câteva ore ne-au suntan să ne spună că vor să se întoarcă dar nu mai  pot pentru că  nu văd nimixc din cauza ceţii. Din fericire i-am găsit repede pentru că nu parcursăseră decât vreo câteva sute de metri.”, spune Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Public Salvamont Argeş.


 Ca cei patru tineri rătăciţi în ceaţă sunt mulţi alţi iubitori ai muntelui care igmoră avertismentele salvamontiştilor şi se aventurează, de cele mai multe ori echipaţi inadecnvat, sprea creasta Făgăraşilor. ”Săptămâna trecută am  prins un alt grup de tineri  care  plecaseră spre Bâlea Lac în adidaşi şi îmbrăcaţi  în haine de stradă. Dacă nu-i vedem riscau să-şi rupă gâtul. I-am mustrat şi i-am luat în refugiu ca să le dăm un ceai cald.”, spune Ion Săndulou.


 Traseul principal de creastă, precum şi toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt închise.  De asemenea sunt închise toate traseele turistice din judetul Argeş, indiferent de masivul muntos şi altitudine: Piatra Craiului-Sud, Iezer-Păpuşa, Leaota, Ghiţu.

    Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care vor să plece pe munte este să nu încerce să urce in zonele nerecomandate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: