Păsările călătoare nu mai vor în ţările calde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pasari calatoare

Mii de păsări oferă un spectacol aparte pe lacul de acumulare din Tudor Vladimirescu. Pelicula albă pe luciul apei formată din lebede, raţe sălbatice, lişite şi cormorani, parcă dă naştere unei fotografii. Peisajul este unul superb, ca un covor format din pene, iar oamenii nu ezită să meargă pentru a-l admira.

De câteva zile, lacul de acumulare din cartierul Tudor Vladimirescu a devenit loc de atracţie pentru piteşteni. Oamenii îşi iau copiii, soţiile sau nepoţii la plimbare şi poposesc la marginea apei pentru a admira păsările migratoare. ”Este superb, de aceea am şi venit, să facem o plimbare, să vedem lebedele şi păsările. Presupun că din cauza căldurii au venit aici. Piteşti-ul fiind pitit, normal că este multmai cald.”, a spus Elena Panaitescu. Multitudinea de păsări a susprins pe toţi cei care au avut ocazia să le vadă pe toate strânse într-un loc. ”Chiar atât de mult păsări ca anul acesta, nu am mai văzut. Adevărul este că sunt foarte frumoase. Priveliştea este o încântare pentru cei care vin să le privească. Special am venit ca să le vedem, să ne plimbăm puţin mai ales după sărbători, când am tot stat, am tot mâncat şi acum ne mai mişcăm puţin. ” a spus un alt admirator al migratoarelor, Constantin Panaitescu.

Păsările, în perioada rece, migrează din partea nordică a continentului European spre sud, spre zonele mai calde. Au diferite căi de migraţie în ţară, cum ar fi de exemplu: Valea Prutului, Valea Siretului, culoarul Rucăr-Bran sau Valea Oltului. Cele care au ajuns în zonele umede ale judeţului Argeş, vor ierna aici dacă temperaturile nu vor fi foarte scăzute. Profesorul universitar Radu Gava, preşedintele Sucursalei Argeş a Societăţii Ornitologice Române, a declarat: ” Miile de păsări nu trag niciun semnal de alarmă, ele îşi văd de ritmul lor. Dacă este un an mai cald, ele nu mai vin până în România, se opresc pe undeva prin Polonia, să zicem. Atunci cercetătorii polonezi trag concluzia că s-au înmulţit păsările. Iar noi, românii, fiindcă nu mai ajung păsările la noi, tragem concluzia că s-au rărit, au dispărut. Ceea ce este total eronat. Tocmai de aceea s-a înfiinţat un program prin care monitorizăm toate păsările migratoare şi speciile, datele fiind centralizate pe plan European, în Olanda.” În perioada 10 - 20 ianuarie, toţi cercetătorii din ţară merg pe zonele umede şi fac o evaluare . În Argeş se pleacă de la lacul Goleşti şi pe malul lacului şi se face evaluare până la Curtea de Argeş. Datele sunt trimise la Bucureşti, la Societatea Română de Ornitologie, de unde sunt trimise mai departe, în Olanda. ”În fiecare an, evaluare noastră indică 20.000-30.000 de păsări pe lacurile din Argeş”, a mai precizat profesorul Radu Gava.

În primăvară, când temperatura este în creştere, păsările se vor retrage în zonele nordice, unde vor cloci şi se vor întoarce din nou, prin toamnă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite