Păsări de rasă au fost expuse în acest sfârșit de săptămână, la Pitești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 250 de exemplare de găini și 300 de porumbei au putut fi admirați și cumpărați de expoziția găzduită la Pavilionul Expozițional Casa Cărții din Pitești, în sfârșitul de săptămână care s-a încheiat.

Cea de-a doua ediție a Expoziției Județene de Păsări de Rasă, organizată de Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale de Rasă Argeș a reunit 25 de crescători din județ care au adus la vânzare aproximativ 250 de găini și 300 de porumbei atât din rase românești, aflate pe cale de dispariție, dar și rase străine.

Unele dintre cele mai frumoase exemplare de găini și porumbei au fost declarate campioane la rasa din care fac parte, în urma jurizărilor de specialitate care au urmărit dacă exemplarele respectă culoarea, greutatea, ținuta și fenotipul rasei din care fac parte.

Cruțate din milă
 Totul a început dintr-o pasiune a crescătorilor de găini de rasă care s-au hotărât să înființeze și o asociație. Este cazul și lui Manuel Tică, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale de Rasă Argeș. Inginer de profesie și inspector la o firmă de asigurări, bărbatul crește păsări de opt ani. Unele dintre exemplarele pe care le deține sunt rare și au primit titlul de campion național: porumbelul Rotatul Românesc, găina Chabo și găina Brahma. Crescătorul nu s-a îndurat până acum să sacrifice nicio găină pentru hrană, păsările fiind tăiate doar când există riscul apariției unei boli, dar acest lucru se întâmplă rar pentru că sunt tratate perioadic.

“N-am gătit niciodată o găină de rasă. Le vând ouăle, iar după ce scot prima serie de pui, vând matca. Găinile Suxess și Cornish sunt rase care se mănâncă și au un gust mai bun decât o găină obișnuită. Dacă privești ca un crescător de păsări, nu au gust bun pentru că ți-e milă de ele”, spune Manuel Tică.

Prețul unei găini de rasă este mai mare de patru - cinci ori decât al unei găini de curte și poate ajunge si la 50 de euro, în timp ce un cocoș dintr-o rasă rară poate ajunge să coste și 100 de euro. Ouăle pentru reproducție costă între unu și trei euro.

Printre rasele de găini prezente la expoziția care s-a încheiat duminică, 22 ianuarie, se numărăr cele din rasele grele: Brahma, Herminat, Herminat Închis sau Albastru și Potârniche, fiind considerate “uriașul” găinilor. Rase de carne care provind din China, acestea sunt crescute mai ales pentru expoziții și se adaptează oricărui climat. Găina poate ajunge la 4 kilograme și face, în medie, 120-140 de ouă pe an, iar cocoșul poate depăși 5 kilograme. Alte exemplare sunt cele din rasa Plymouth, cu șase varietăți de culori. Cocoşul poate ajunge la 4 kg greuatate, iar găina, la 3 kg. Anual, produce 180 - 200 de ouă. Rhode Island sunt bune producătoare de carne și ouă, peste 200 de bucăți pe an și ajung la o greutate de 5-6 kilograme.
Din rasele de ornament amintim Cochinchina albă, cu o greutate de 600 de grame, care face 70-80 de ouă pe an, Sebright, de origine engleză și culori auriu și argintiu, dar și Moțata Olandeză care ajunge la 2 kilograme.

Din rasele de agreement fac parte găinile pitice, precum Mătasea Japoneză – cu pielea neagră și șase gheare. Un pui este destul de scump, ajungând la 150 de lei și se înmulțește greu. Găina Chabo, de origine japoneză, este de culoare neagră, albă sau pestriță. Femelele ajung la 4-500 de grame și produc 70-80 de ouă pe an. Cea mai mică găină este cea din rasa Bantam, care cântărește doar 3-400 de grame.

Rasa Protopop a dispărut
Printre rasele de porumbei care au putut fi admirate în cadrul expoziției se numărăr Argintiul Românesc, Negru Cod Alb și Cafeniul Românesc. Rasa Protopop a dispărut însă definitive din lipsa de interes. Aceștia erau de culoare vișinie și erau excelenți zburători, însă au fost înlocuiți de porumbelul Cursier.

“Încercăm să ameliorăm genoteca națională și s-o ducem mai departe. La Mihail Kogălniceau a existat genoteca, dar acum nu mai există decât la crescătorii amatori de păsări de rasă. Încercăm să promovăm aceste rase, să le resuscităm. Singura rasă românească omologată la nivel internațional este Gât – Golaș de Transilvania”, a declat Manuel Tică. Aceştia au culoare vişinie şi sînt excelenţi zburători. Po­rumbelul Cursier a în­locuit vechea rasă. În ce priveşte găinile, Gât Golaş de Transilvania este singura omo­lo­gată la nivel inter­naţional.  

 




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite