Ortodocşii români din Franţa şi-au cumpărat o biserică catolică în comuna lui Van Gogh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de renovare ale bisericii au început deja FOTO: Parohia Antim Ivireanul din Franţa
Lucrările de renovare ale bisericii au început deja FOTO: Parohia Antim Ivireanul din Franţa

Biserica romano-catolică Sfântul Nicolae, situată în comuna franceză Auvers-sur-Oise, a fost achiziţionată pe 4 ianuarie, de către parohia ortodoxă română din Cergy. Localitatea în care se află biserica e faimoasă pentru că Vincent Van Gogh a pictat aici o parte din tablourile sale şi tot aici a fost şi înmormântat.

Biserica catolică din Auvers-sur-Oise, cumpărată de români, nu mai era folosită pentru slujire de zeci de ani. Suma, 190.430 de euro, a fost strânsă printr-o campanie pe Facebook, prin donaţii de la români din toată lumea, precum şi prin împrumuturi din alte parohii aflate în regiunea pariziană.

Povestea achiziţionării bisericii catolice este ieşită din comun. În 2015, la Auvers-sur-Oise, comună cu 7.000 de locuitori aflată la aproximativ 30 de kilometri de Paris, s-a pus în vânzare la preţul de 233.000 de euro o biserică catolică ridicată în 1910 pe locul unei mănăstiri din secolul al XII-lea. Desacralizată, servea de depozit pentru cărţi şi nu mai avea alt rol de câteva decenii. Un promotor imobiliar a vrut iniţial să-i dărâme turla şi să o transforme în imobil de locuinţe. Primăria localităţii nu a fost însă de acord cu modificarea arhitecturală.

În aceste condiţii, parohia română din apropiere, de la Cergy, a reuşit să-şi facă auzită vocea pe lângă dioceza catolică şi să poată face o ofertă. În câteva luni, prin donaţii şi împrumuturi generoase de la alte parohii din Franţa, biserica catolică Sfântul Nicolae a putut fi cumpărată.

Părintele Răzvan Ionescu (foto jos), paroh al parohiei Sfânta Parascheva şi Genoveva (biserica St. Sulpice) din Paris, consilier al Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Iosif (mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale), a primit responsabilitatea de a gestiona achiziţia şi a ajuta pe parohul comunităţii din Cergy, părintele Lilian Măntăluţă, în demersurile necesare.

razvan ionescu

După cum explică părintele Răzvan Ionescu, „biserica a costat 190.430 euro cu tot cu taxe notariale. Românii de pretutindeni s-au implicat mult, strângând fonduri şi popularizând iniţiativa prin Facebook. Doar 1% din comunităţile române ortodoxe din diaspora au biserica lor proprie. Cumpărarea acestei biserici din Auvers-sur-Oise constituie şi răspunsul la o nevoie, şi un element de normalizare. Orice parohie ar trebui să ajungă să poată avea propriul lăcaş de cult. Este foarte important pentru toţi românii, întâi de toate, ca o materializare concretă a unui proiect care ne-a reunit în eforturile noastre. Această achiziţie este un exemplu că românii pot fi uniţi şi pot reuşi proiecte împreună, aducând bine în jurul lor şi în comunitatea noastră. Cumpărarea va uşura posibilitatea noastra de a trăi întru Hristos in Occident.“

Pe 23 ianuarie a fost tras curentul la biserica Sfântul Nicolae. Pe 28 ianuarie, zeci şi zeci de români s-au mobilizat şi au început renovarea bisericii. Într-o primă etapă se vor izola pereţii clădirii. După care, în câteva săptămâni, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Iosif, va începe oficierea slujbelor în biserică. Cheltuielile pentru primele lucrări se vor ridica la 20.000 de euro. Credincioşii speră ca ortodocşii români din regiunea pariziană, din Franţa şi din lume să se mobilizeze în continuare,atât pentru plata datoriilor către celelalte parohii, cât şi pentru pentru strângerea acestei sume necesare lucrărilor şi slujirii. În total, costurile pentru renovarea bisericii Sfântul Nicolae se pot ridica undeva la suma de 100.000 de euro. Astfel, biserica va putea deveni funcţională în scurt timp.
 

renovare biserica auvers sur oise 01

„Studiem şi posibilitatea de a mări puţin spaţiul, vom amenaja şi o parcare. Vom respecta acest loc foarte frumos. Este un dar pe care îl facem ţării noastre de adopţie, întreţinându-i patrimoniul“, mai spune părintele Răzvan Ionescu. În ceea ce priveşte suma plătită pentru achiziţionarea bisericii din Auvers-sur-Oise, părintele Răzvan Ionescu adaugă: „Am plătit, dar jumatăte din fonduri sunt împrumutate. Trebuie să strângem în continuare. Îndemnăm să contribuie şi altii la ctitorirea acestei biserici prin darul lor. Nu ştim exact cât va costa amenajarea, depinde ce vom putea face cu acordul primăriei. Orice ajutor este binevenit.“

Încă două biserici, la Nantes şi Rennes

Ortodocşii români au în regiunea pariziană trei biserici ale lor: la Paris, la Romainville (unii spun în glumă „Roumainville“, pentru numărul mare de români din zonă) şi acum la Auvers-sur-Oise. În Franţa au mai fost cumpărate biserici la Clermont-Ferrand şi Tours. „Sperăm să continuăm să cumpărăm şi alte biserici, ţine şi de şansă, nu este uşor să găseşti biserici de vânzare în regiunea pariziană. În Franţa mai sunt două biserici în curs de achiziţie, la Nantes şi Rennes. Sunt zeci de mii de ortodocşi români în regiunea pariziană, în cele douăsprezece parohii de aici. Dar efortul financiar revine deseori ca presiune pe foarte puţini. Sper ca generozitatea să crească în rândul tuturor. Să capete gust să naştem locuri de spiritualitate unde să fim acasă“, a mai declarat părintele Răzvan Ionescu.

renovare biserica auvers sur oise 02

 

La Auvers-sur-Oise şi-a petrecut ultimele luni din viaţă în 1890 pictorul olandez Vincent Van Gogh. Artistul a pictat aici 70 de tablouri. Van Gogh s-a sinucis la etajul al doilea al unui han din Auvers-sur-Oise şi tot în această comună a fost îngropat. Atât locul unde s-a sinucis, cât şi mormântul său au devenit locuri de pelerinaj.

Biserica românilor din Paris

Cea mai cunoscută dintre bisericile cumpărate de către ortodocşii români din Franţa este cea din Paris, de pe strada Jean de Beauvais, achiziţionată în septembrie 1882 de către guvernul Regatului României. Este spaţiul uneia dintre cele mai vechi biserici gotice din capitala Franţei. Biserica a fost ridicată în secolul al XIV-lea şi este o clădire în care s-au rugat de-a lungul timpului François-Xavier  şi Ignaţiu de Loyola – cofondatori ai ordinului iezuit, Cyrano de Bergerac, Nicolas Boileau, fraţii Perrault, Charles Rollin şi alte nume celebre ale lumii intelectuale şi ecleziastice franceze.

 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite