Ororile din satul groazei: sclavi în lanţuri, munciţi, schingiuiţi, puşi la cerşit şi violaţi timp de 8 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT Piteşti şi poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova au reuşit destructurarea unei grupări din Argeş care se ocupa cu maltratarea şi sechestrarea unor persoane trimise la cerşit.

Miercuri dimineaţă au avut loc 40 de descinderi, iar oamenii legii au descoperit cinci dintre victime: trei adulţi şi doi copii, minorii fiind predaţi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş.

În urma percheziţiilor au fost găsiţi şi 228.000 de lei, susceptibili a proveni tocmai din infracţiunile de exploatare a victimelor, aproape un kilogram de bijuterii din aur, 9 drujbe, precum şi 3 autoutilitare care ar fi fost folosite în activitatea infracţională.

Totul s-a întâmplat în satul Gămăceşti din comuna argeşeană Berevoieşti. Primarul a semnalat Poliţiei, încă din toamna anului trecut, zvonurile care circulau în comună. 

„Erau suspiciuni, da, însă nu mi-am închipuit niciodată că poate să existe aşa ceva. Oamenii îşi imaginau că se întâmplă ceva… Am cerut nume, dar ştiţi cum sunt oamenii, se tem să vorbească. N-a dat nimeni nicio identitate. Eu în octombrie  2015 am trimis la Poliţie o adresă în care am explicat că există suspiciuni că în satul Gămăceşti, unde locuiesc vreo 800 de romi, în unele familii se află minori fără acte de identitate, care sunt folosiţi la munci nespecifice vârstei lor. Le-am solicitat sprijinul în vederea verificării acestor suspiciuni şi identificării familiilor şi a minorilor, precum şi luarea măsurilor legale ce se impun“, a declarat Bogdan Florin Proca, primarul comunei Berevoeşti.

Descinderea Poliţiei în ferma unde 40 de oameni erau sechetraţi pentru a fi trimişi la cerşit

Răpiţi din locuri publice

Oficialii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş spun că întreaga activitate a avut ca punct de plecare informările primite de către ofiţerii de crimă organizată de la colegii din cadrul Postului de Poliţie Berevoeşti.

Majoritatea celor răpiţi, sechestraţi şi exploataţi erau copii sau adulţi sărmani, mulţi cu boli psihice sau dizabilităţi fizice. Odată aduse la domiciliile acestor familii, victimelor li se luau actele, după care erau sechestrate puse la munci silnice sau duse la cerşit.

„În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi, ulterior, transportate de membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia, prin constrângere, forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii, respectiv: să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masă lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj), unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase“, precizează un comunicat al  DIICOT.

Toate acestea s-au întâmplat timp de 8 ani, din 2008 şi până în prezent, perioadă în care au fost recrutate 40 de persoane, inclusiv minori. Victimele erau ţinute în lanturi sau chingi, bătute cu biciul, hrănite doar cu resturi alimentare şi ameninţate cu moartea, să nu sufle o vorbă.

„Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual“, mai arată reprezentanţii DIICOT.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite