Oamenii din două comune argeşene cer ajutorul Instituţiei Prefectului ca să-i scape de urşii care le sfâşie animalele. Localnicii se tem şi pentru vieţile lor

Oamenii din două comune argeşene cer ajutorul Instituţiei Prefectului ca să-i scape de urşii care le sfâşie animalele. Localnicii se tem şi pentru vieţile lor

Foto arhivă Ion Sănduloiu

Sătui că urşii dau iama tot mai des în gospodăriile lor, localnicii din două comune argeşene, Bughea de Sus şi Bughea de Jos, cer ajutorul Instituţiei Prefectului Argeş pentru capturarea animalelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Oficialii Instituţei Prefectului spun că au început demersurile pentru rezolvarea problemei, care depinde de obţinerea unei derogări de la Ministerul Mediului.

"Am  făcut ceea ce facem mereu când avem astfel de situaţii - şi am avut şi de la Brăduleţ astfel de sesizări. Am redirecţionat solicitările către administratorul Fondului de vânătoare respectiv şi am luat legătura cu Garda de Mediu şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului. Împreună, Fondul de vânătoare şi cele două instituţii, fac demersuri pentru aprobarea derogării de relocare sau recoltare (care înseamnă împuşcare). Se procedează la relocare, când e vorba de ursoaică şi pui, şi la recoltare, când e vorba de exemplar mascul, care pune în pericol integritatea oamenilor etc", a precizat, pentru "Adevărul", subprefectul judeţului Argeş, Adrian Bughiu, care spune că Argeşul are 15 astfel se solicitări în aşteptare.

Ştirea iniţială:
Zeci de animale - porci, oi, capre, câini -  din cele două comune au fost omorâte de fiare în ultimii ani. Ultima dată, s-a întâmplat în acest weekend, când un urs a sfâşiat porcul unui sătean.

Temerile oamenilor sunt cu atât mai mari cu cât fiarele nu mai reacţionează nici la zgomotele petardelor, singurele arme cu care sperau să-şi apere gospodăriile. Primarii celor două comune spun că sunt cel puţin 10 urşi care coboară în gospodăriile din cele două localităţi.
 
Probleme sunt şi în alte zone montane din judeţ, unde numărul urşilor a depăşit efectivul optim. 

Sâmbătă, doi turişti s-au întâlnit cu un urs în zona Cornul Călţunului, din comuna Sălătruc. Oamenii au solicitat ajutor printr-un apel la 112, după ce s-au adăpostit printre stânci. La faţa locului a fost trimisă o echipă de jandarmi şi una  de salvamontişti, însă, între timp, oamenii au reuşit să scape de fiară.
 
Săptămâna trecută, un bărbat din Curtea de Argeş s-a ales cu piciorul amputat după o întâlnire cu ursul într-o pădure din apropierea casei. Animalul s-a repezit asupra sa şi i-a sfăşiat gamba.

La începutul lunii aprilie, la Albeştii de Muscel, un urs a atacat un pădurar, pe care l-a muşcat de torace şi de o coapsă. 
 
Iar numărul incidentelor semnalate în ultimele luni nu se opreşte aici. Cetatea Poenari, spre exemplu, unul dintre principalele obiective turistice din judeţ, a stat, în ultimul an, mai mult închisă, după ce urşii şi-au făcut simţită prezenţa pe scările spre fortăreaţă.
 
Dincolo de astfel de cazuri, sunt şi situaţii în care chiar oamenii se pun, ei înşişi, în pericol, raportat la animale. Este cazul unor argeşeni, care, tot în acest weekend, s-au aventurat să filmeze puii unei ursoaice, chiar în bârlogul lor. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările