O biserică va fi ridicată pe locul celulelor unde au fost torturile din cadrul Experimentului Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica va fi gata în cel mult doi ani FOTO: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
Biserica va fi gata în cel mult doi ani FOTO: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

În această săptămână s-a pus piatra de temelie la o biserică ce va fi ridicată pe locul celulelor unde au fost chinuiţi deţinuţii din cadrul Experimentului Piteşti. Celulele au fost demolate după 1990.

În curtea fostei Închisori Piteşti, închisă în 1977, va fi construit un lăcaş de cult în amintirea miilor de deţinuţi care au suferit represalii din partea regimului comunist, în special în timpul teribilului Experiment Piteşti. Piatra de temelie a fost aşezată de către ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. Viitoarea biserică va avea hramul ,,Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia”. Viitorul locaş de cult va fi ridicat chiar pe locul unora dintre celulele unde au fost torturaţi deţinuţii în cadrul Experimentului Piteşti. Celulele au fost demolate după 1990.

Responsabil pentru buna desfăşurare a lucrărilor a fost desemnat preotul Cozmin Ionuţ Miloiu, care slujeşte în prezent la paraclisul din clădirea închisorii. Se estimează că biserica va fi gata cel târziu la finalul anului 2022.

Timp de trei ani, între 1949 şi 1952, la Închisoarea Piteşti s-a desfăşurat „Experimentul Piteşti“, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est. Estimările arată  că numărul celor care au suferit acest experiment este cuprins între 1.000 şi 5.000 de persoane. Sute de foşti deţinuţi au rămas cu traume psihice ori fizice. Alexandr Soljeniţîn, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a numit Fenomenul Piteşti „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“. În penitenciarul Piteşti au murit, în urma torturilor la care au fost supuşi, între 100 şi 200 de deţinuţi, fără a se cunoaşte numărul total al acestora. Cauza morţii era falsificată frecvent în certificatele de deces.

Vă mai recomandăm şi:

Revoltător. Tineri cu steaguri comuniste în faţa fostei închisori Piteşti: „Locul unde jegurile anticomuniste au primit pedeapsa meritată“ FOTO

Pe urmele durerii: fosta închisoare Piteşti, locul unde tortura a ajuns obiect de studiu

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite