Numărul copiilor din Argeş transferaţi la Bucureşti a ajuns la 14. Medicii de la Piteşti nu ştiu nici acum care este sursa îmbolnăvirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie alarmantă în Argeş. Numărul copiilor care s-au prezentat la medic cu simptome ale sindromului hemolitic uremic a crescut în  24 de ore de la 11 la 14. DSP Argeş a dispus ca toţi medicii de familie din judeţ să viziteze la domiciliu micuţii cu vârste sub 2 ani arondaţi pentru a depista din timp semnele bolii. La Spitalul de Pediatrie au fost date deja două sancţiuni, iar o anchetă urmează să stabilească ce i-a îmbolnăvit pe copii.

Aseară, alţi trei copii care au ajuns la Spitalul de Pediatrie din Piteşti cu diaree severă şi presupus diagnostic de sindrom hemoltic uremic, cea mai frecventă cauză de insuficienţă renală acută la copiii mici, au fost transferaţi la Spitalul Marie Curie din Bucureşti pentru dializă.
 

La mai bine de o săptămână de la primul diagnostic de acest fel, pus unei fetiţe de aproape un an, care a şi murit la scurt timp după ce a fost transferată la Bucureşti, interval în care autorităţile sanitare din Argeş au ţinut ascunse până marţi statisticile reale ale îmbolnăvirilor, încă nu se cunoaşte sursa infectării acestor copii.

Micuţii transferaţi din Argeş în capitală sunt din Piteşti, Negraşi, Ţiţeşti, Ştefăneşti, Câmpulung Muscel, Mărăcineni, Poiana Lacului, Piteşti, Negraşi şi Topoloveni (localitatea de domiciliu a Dianei Maria Oncescu, fetiţa decedată săptămâna trecută după ce a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic, în cazul căreia s-a stabilit că infecţia a fost provocată de bacteria E-coli, fără a se ajunge însă la vreo concluzie legată de contactarea acesteia).

Primele rezultate urmează să apară vineri

O anchetă în curs de derulare ar trebui să facă lumină în cazul celor 14 îmbolnăviri de până acum.

„DSP derulează o anchetă la Spitalul de Pediatrie şi la secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean. Datele din anchetă vor fi coroborate cu cele de la Marie Curie, unde se poartă discuţii cu mamele internate acolo alături de copii, pentru a se stabili ce au consumat aceştia şi când s-au prezentat la medicul de familie. Marţi au fost prelevate probe, iar primele rezultate le vom afla vineri. E- coli poate fi transmisă şi prin apă, dar nu numai. Sursa va fi stabilită la finalul anchetei. Deocamdată rezultatele analizelor din 5 ianuarie pentru Piteşti şi Mărăcineni şi din 11 ianuarie pentru Topoloveni, arată că, din punct de vedere microbiologic, nu există nicio problemă la apa distribuită populaţiei din zone. În funcţie de ce va concluziona ancheta, probabil vom dispune controale şi la unităţile de comercializare”, a explicat Mioara Bucur, medic al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Reprezentanţii spitalului de Pediatrie din Piteşti spun că este exclusă ipoteza potrivit căreia îmbolnăvirile să fi avut la bază presupuse condiţii precare de igienă de la Spitalul de Pediatrie, întrucât, cu o singură excepţie, toţi copiii cu posibil diagnostic de sindrom hemolitic uremic a fost aduşi la medic cu simptome specifice bolii.

   

“Au venit de acasă cu o boală diareică acută, cu simptome apărute în urmă cu 2 - 5 zile la domiciliu, şi au fost internaţi, însă pe parcursul spitalizării starea lor s-a deteriorat, ajungând la insuficienţă renală ceea ce a ridicat suspiciunea unui sindrom hemolitic uremic, diagnostic confirmat la Bucureşti”, a explicat directorul medical al Spitalului de Pediatrie, Dana Toader. 

Cu toate acestea, au existat şi acuzaţii referitoare la contactatea infecţiei în timpul spitalizării. Maria Dulgheu, mama unei copile în vârstă de 5 luni, internată acum în stare gravă la Spitalul Marie Curie, din Bucureşti, spune că fetiţa a fost spitalizată iniţial cu febră şi roşu în gât şi că abia după internare au apărut simptome de diaree, despre care femeia crede că sunt consecinţele unei infecţii contactate în spital de la un alt copil intenat în acelaşi salon.

Surprinzător este că un alt caz este al copilului unei asistente medicale de la acelaşi spital, care a preferat să-l trateze pe micuţ acasă, apelând la internare abia după agravarea stării lui de sănătate.

Spitalul de Pediatrie din Piteşti a fost amendat

După izbucnirea scandalului sindromului hemolitic uremic, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a aplicat două sancţiuni unităţii Spitalului de Pediatrie din Piteşti pentru nerespectarea protocolului de triaj al pacienţilor contagioşi.

Bebeluşul mort ar putea fi deshumat

   

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti au deschis deja un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul micuţei din Topoloveni decedată în urmă cu o sptămână. Este posibil ca trupul copilului să fie deshumat pentru ca anchetatorii să preleveze probe.

Miercuri, după convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de către prefectul de Argeş, Mihail Oprescu, s-a decis ca, de astăzi, medicii de familie să meargă la adresele celor aproape 6.000 de copii cu vârste de până la 2 ani, pentru a depista din timp, eventualele infecţii cu E-coli sau cu alţi agenţi patogeni incriminaţi la declanşarea sindromului. 

Sindromul hemolitic uremic este cea mai frecventă cauză de insuficienţă renală acută la copiii mici şi poate fi sau nu asociat cu boala diareică.

Majoritatea cazurilor asociate cu boala diareică sunt precedate de o infecţie enterică cu Escherichia Coli (E-coli), care se găseşte în tractul intestinal al animalelor domestice, iar transmiterea se realizează prin intermediul produselor de carne nepreparate termic corespunzător şi al laptelui nepasteurizat, dar poate fi contactată şi altfel, spre exemplu ca urmare a scăldatului în ape contaminate. De vină pentru acest sindrom pot fi însă şi alti agenţi etiologici bacterieni (Shigella, Salmonella, Campylobacter, Bartonella şi Streptococcus pneumoniae) sau virali (influenza, varicela, Coxsackie, Echo, Epstein-Barr, HIV).

Cei 14 copii diagnosticaţi cu Sindrim hemolitic uremic pot rămâne cu sechele pe viaţă, însă cel mai mare risc este, în această perioadă critică, decesul.  

“Se găsesc sub îngrijire medicală atentă, fiind aplicate procedurile necesare susţinerii funcţiilor vitale. Măsurile luate de autorităţile de sănătate publică constau în verificarea posibilelor cauze comune de apariţie a acestor îmbolnăviri, verificarea condiţiilor de spitalizare în unităţile unde aceşti copii sunt îngrijiţi şi asigurarea tuturor resurselor necesare diagnosticului şi terapiei acestora.  În perioada imediat următoare, MS va comunica rezultatele anchetei epidemiologice desfăşurate de autorităţile de sănătate publică din judeţul Argeş şi Municipiul Bucureşti şi va dispune măsurile care se impun în urma analizei raportului şi recomandărilor, împreună cu Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică – INSP”, arată într-un de presă transmis miercuri de Ministerul Sănătăţii.

O echipă de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” se află acum la Piteşti pentru a verifica modul în care se desfăşoară ancheta epidemiologică şi inspecţia la Spitalul de Pediatrie din Piteşti privind acordarea asistenţei medicale şi condiţiile de spitalizare.
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite