Noaptea dinaintea examenului e pentru somn. „Altă utilizare, inclusiv pentru revederea materiei, este păgubitoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto FB Panait Popescu
Foto FB Panait Popescu

Elevii care mâine susţin prima probă a Evaluării Naţionale pot găsi pe pagina de Facebook "Grupul profesorilor din Romania" câteva sfaturi practice pentru abordarea examenului.

Profesorul Panait Popescu reaminteşte câteva sfaturi utile pentru candidaţii la examenul de Evaluare Naţională.

"Se va evita blocajul timpuriu la o cerinţă mai dificilă"

Ordinea de efectuare optimă a subiectelor este cea care va respecta principiul gradării, adică de la cele foarte simple la cele mai grele, lăsând pentru final cerinţele mai grele.

Se va evita blocajul timpuriu la o cerinţă mai dificilă. Într-o atare situaţie, subiectele mai grele se vor lăsa temporar pentru final, pentru a evita intrarea în criză de timp şi mai ales într-o stare de panică. Examenul nu înseamnă o singură întrebare!

Potrivit profesorului, subiectele considerate ”foarte simple” trebuie citite şi rezolvate cu maximă atenţie, fără a sări peste etape, verificând pe cât posibil rezultatele.

"Foarte adesea chiar şi elevii buni au erori surprinzătoare la cerinţe elementare, cauzate în principal nu atât de lacune în cunoştinţe cât mai degrabă din lipsa de concentrare, declanşată de periculoasa desconsiderare a subiectului şi o supraapreciere a valorii personale", mai spune profesorul.

"Atitudinea precipitată şi telegrafică conduce la diminuarea punctajului"

Profesorul recomandă ca la subiectele ”ştiute” să se aducă în redactare toate argumentele necesare justificării fiecărui pas al demonstraţiilor pentru a lua punctajul maxim.

"Atitudinea precipitată şi telegrafică conduce la diminuarea punctajului la care aspiră candidatul. De multe ori auzi elevi zicând cu năduf: <<De ce nu mi-a dat mai mult?! Nu înţeleg de ce mi-a scăzut, doar l-am făcut şi mi-a dat rezultatul corect!?>>", se arată în postare.

La întrebările mai dificile, la care rezolvarea este grea sau ”imposibil” de realizat de candidat, se va încerca pe cât posibil atingerea într-un fel sau altul a cerinţelor.

"Se va evita abandonul total, pentru că nescriind ceva sunt asigurate 0 puncte. Cel mai indicat lucru este în primul rând o reformulare chiar în scris mai explicit a cerinţei, urmată de o analiză ”pas cu pas” a ipotezei sau o înlocuire a cerinţei (concluziei) cu altele echivalente. În mod cert în felul acesta se pot atinge 1-2 puncte din barem. Uneori acestea te aduc în preajma punctajului sperat. Lipsa lor te depărtează", scrie profesorul Panait Popescu.

"Examenul este un lucru important, dar nu neapărat cel mai important din viaţă"

Dascălul subliniază că noaptea premergătoare examenului trebuie folosită pe cât posibil pentru somn.

"Orice altă utilizare, inclusiv pentru revederea materiei este păgubitoare. Randamentul în examen depinde vital de starea generală. Examenul este un lucru important, dar nu neapărat cel mai important din viaţă. Baftă şi succes!", se mai arată în postare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Începe Evaluarea Naţională 2021. La simulare, Argeşul s-a clasat pe locul trei în ţară

   

Evaluarea Naţională 2021. „Atenţie la neatenţie”: Două clipuri de pregătire pentru proba de matematică, la algebră şi geometrie 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite