Nisa şi amintirea românească. Un parc poartă numele regelui Carol al II-lea, iar un român este Cetăţean de Onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Gheorghe Băgulescu a fost declarat Cetăţean de Onoare al oraşului Nisa FOTO:Biblioteca Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj
Generalul Gheorghe Băgulescu a fost declarat Cetăţean de Onoare al oraşului Nisa FOTO:Biblioteca Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj

În celebra destinaţie de pe Riviera franceză există un parc botezat după regele Carol al II-lea, care a locuit aici, iar un general român din perioada monarhică, pe care Hitler l-a vrut mort, este declarat Cetăţean de Onoare.

Primar al oraşului Nisa, Christian Estrosi a vorbit pentru ”Adevărul” despre legăturile României cu oraşul pe care îl conduce.

”Oraşul Nisa are legături istorice cu România. Vă voi da un singur exemplu: regele Carol al II-lea al României a făcut numeroase sejururi la Nisa, în aşa măsură încât un mare parc aflat aproape de fosta sa reşedinţă din Fabron îi poartă numele în prezent”, spune primarul Christian Estrosi. El a vorbit pentru ”Adevărul” şi despre generalul român Gheorghe Băgulescu, o personalitate excepţională.

Erou în Primul Război Mondial, general în Al Doilea Război Mondial şi ambasador în Japonia şi China, Gheorghe Băgulescu a avut o carieră la vârf. Între 1935-1939, Gheorghe Băgulescu a fost ataşat militar şi aero-naval al României la Tokio, Japonia. Pentru “servicii eminente aduse în relaţiile bilaterale”, Împăratul Japoniei, Hirohito, i-a decernat lui Gheorghe Băgulescu înaltul ordin “Tezaurul Sacru”, clasa a III-a, în anul 1939.

După abdicarea regelui Carol al II-lea în 1940, Băgulescu a fost contactat pentru a prelua şefia statului român, dar a refuzat propunerea. În 1941, Gheorghe Băgulescu a fost retrimis în Japonia, de această dată ca ambasador. A stat acolo până în 1943, când şi-a manifestat dezacordul faţă de război şi de regimurile totalitare şi a intrat în conflict cu autorităţile japoneze. În 1943, la ordinul lui Hitler, Gestapo-ul a organizat un atentat (comis chiar de unul dintre angajaţii Legaţiei) la viaţa lui Băgulescu. Acesta a reuşit să scape cu viaţă şi a fugit în Statele Unite cu ajutorul unor diplomaţi elveţieni aflaţi în China. Iar după câţiva ani s-a stabilit la Nisa, unde a murit în 1963.

În 1950, Gheorghe Băgulescu l-a cunoscut pe primarul localităţii Menton de lângă Nisa şi a lăsat colecţia sa de arta japoneză şi orientală acestei localităţi, unde s-a deschis un muzeu de artă japoneza. În semn de recunoştinţă, generalul Gheorghe Băgulescu a primit după Al Doilea Război Mondial titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Nisa din partea fostului primar Jean Médecin. 

„Generalul Băgulescu este un exemplu pentru noi toţi”

”Generalul Gheorghe Băgulescu a fost un om cu un parcurs profesional absolut remarcabil, militar, diplomat şi mare iubitor al artei. După Al Doilea Război Mondial a emigrat în Franţa şi s-a stabilit la Nisa, unde a rămas până la sfârşitul vieţii sale. Generalul Băgulescu a susţinut material Comitetul Naţional Român şi pe generalul Nicolae Rădescu. Generalul Băgulescu este un exemplu pentru noi toţi”, a declarat pentru ”Adevărul” Christian Estrosi, primarul oraşului Nisa.

primar christian estrosi foto primaria nisa

Mai trebuie spus că generalul Gheorghe Băgulescu a avut şi o foarte apreciată carieră literară şi a fost un mare susţinător al artelor. În 1936 a publicat romanul "Suflet japonez" în care a prezentat magistral Japonia feudală, fiind recompensat cu premiul Academiei de Ştiinţe nipone pentru „cel mai bun roman despre japonezi scris de un străin”. Ca urmare a publicării acestui roman, Gheorghe Băgulescu a fost, la acea vreme, singurul străin primit în rândurile Academiei Naţionale a Japoniei.

Vă mai recomandăm şi:

Povestea generalului român pe care Hitler l-a vrut mort. Cum a reuşit să scape de Gestapo şi să se refugieze în SUA

Un proiect bucureştean nerealizat: Muzeul chino-japonez

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite