Municipiul Câmpulung - o oază de linşte şi cultură

Dacă n-aţi făcut-o deja, alocaţi-io zi de weekend fostei capitale a Ţării Româneşti. Chiar dacă drumul până la Câmpulung e presărat cu gropi,  zecile de obiectivele turistice care vă aşteaptă acolo vă vor ajuta să suportaţi cu stoicism traseul de aproape o oră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă vă ţin nervii şi credeţi că tranşeele de pe DN73 Piteşti - Câmpulung nu vă vor strica toată ziua, vizitaţi, fosta capitală a Ţării Româneşti.  Aveţi de mers, aşa, cam 50 de kilometri . De la Domneşti, în sus, minunăţia de livezi care acoperă  dealurile, grădinile înflorite şi pâlcurile de pădure  vă fac să mai uitaţi de  de carosabilul dezolant.

Peste 140 de  monumente istorice


 V-aţi putea opri  la ruinele vechiului castru roman Jidava pentru ca apoi să zăboviţi un pic  la umbra pădurii  de fag şi brad, ca s-aveţi energia să luaţi la pas  Câmpulungul,  un oraş plin de istorie, atestat documentar  din anul 1300, întemeiat , după unii istorici, în prima parte a secolului 13 de către cavalerii teutoni, în valea largă a râului Târgului, iar după alţii, de Radu Negru, în a doua jumătate a  aceluiaşi  secol. După cucerirea independenţei, în urma victoriei de la Posada a voievodului Basarab I asupra regelui Carol Robert d’Anjou, oraşul devine capitala Ţării Româneşti.

În câmpulung, peste 140 de  monumente istorice aflate în patrimoniul cultural naţional vă aşteaptă să le acordaţi un pic din timpul dumneavoastră. Vechile clădiri ale oraşului  vă vor introduce, garantat,  într-o atmosferă de poveste de demult.

 Începeţi cu vestita Cruce a Jurământului de la  la intrarea înoraş, construită  în  1674, monument  care, la acea vreme, reglementa privilegiile de autonomie ale oraşului. Monumentul este unic în ţară, fiind  considerat  de musceleni şi nu numai, un adevărat document istoric.

 Străbateţi Bulevardul „Pardon”, veche arteră stradală a Câmpulungului, sistematizată la sfârşitul secolului trecut care treaversează  centrul oraşului şi nu rataţi Galeria de artă ,,Pardon”. Mergeţi şi în  Grădina publică ,,Merci” , pentru câteva clipe de relaxare pe aleile străjuite de castani. Descoperiţi  aici  busturile unor personalităţi ale vieţii culturale muscelene: Ion Barbu , D. Negulici, C.D. Aricescu, Ion Barbu, Tudor Muşatescu, George Oprescu.

 Făceţi-vă timp şi pentru Muzeul Municipal de Istorie şi Artă  ca să admiraţi exponate autentice, descoperite în aşezarea dacică de la Cetăţeni şi în castrul roman Jidava, steagul judeţului Muscel din secolul al XIX-lea, obiecte care au aparţinut unor personalităţi locale.  Şi la Secţia de artă plastică aveţi ce admira: picturi, sculpturi şi desene semnate de Theodor Pallady , Constantin Baraschi, Oscar Han, Andrei Jiquidi, Corneliu Baba, Henri Catargi, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Nicolae Grant şi alţi artişti locali.

 Încă un muzeu vă aşteaptă la Câmpulung, cel de etnografie şi artă populară , cea mai veche construcţie civilă din Câmpulung Muscel, ridicată în 1735.

Continuaţi cu Ansamblul feudal Negru-Vodă . Mânăstirea  ce poartă numele primului său ctitor, ridicată în secolul al XIV-lea, este, de fapt, cel  mai important ansamblu monastic din zona Muscelului.  Nu uitaţi să treceţi şi pe la ansamblul Bisericii catolice ,,Sf. Iacob” Bărăţia, pe la Biserica Şubeşti,  Biserica Domnească şi  Biserica Fundeni.

   Chiar dacă nu v-ajunge o zi întreagă pentru toate aceste minunăţii, treceţi în itinerariul dumneavoastră  şi  Vila Grant,  Casa de Cultură ,,Tudor Muşatescu”,  Mormântul haiducului Radu lui Anghel, apărător al celor săraci, Parcul ,,Ştefănescu” şi  Biserica ,,Sf. Gheorghe” Olari, monument istoric din prima jumătate a secolului al XVII-lea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările