Motivele pentru care ar trebui să-ţi planifici un sejur la Rucăr, „posibilul loc de naştere al Mioriţei” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Dor de Rucăr
Foto: Facebook Dor de Rucăr

Crestele munţilor Iezer-Păpuşa, Făgăraş, Piatra Craiului, Leaota, culoarul Rucăr-Bran, toate acestea oferă privelişti superbe de care te poţi bucura dacă ajungi la Rucăr, comuna argeşeană care concurează la peisaje cu celebrele zone montane. Dacă mai pui la socoteală şi preparatele culinare specifice, localitatea devine ispititoare.

Un sejur în mijlocul naturii este o idee bună pentru cei care caută relaxarea. Dacă şi cadrul natural ales este unul impresionant, atunci ideea are toate şansele să se transforme într-o experienţă de neuitat. Iar comuna aregeşeană Rucăr are toate atuurile unui tărâm de poveste.

„Rucken, Rufam Arborem, Rutbom, Rucalau sunt diferitele nume pe care le-a purtat aşezarea de pe malurile Dâmboviţei de-a lungul timpului. Astfel s-a consemnat, în colbuite şi îngălbenite hronici, istoria unei aşezări care a fost locuită neîntrerupt de-a lungul a peste 2.000 de ani de istorie tumultoasă. Un fapt extrem de interesant care a trecut aproape neobservat dar care merită subliniat e acela că Rucărul a fost partaş în mod direct sau indirect la toate marile evenimente ale istoriei noastre”, explică profesorul argeşean Vlad Tudor în descrierea făcută localităţii.

Aflată în nord-estul judeţului Argeş, la confluenţa a două ape, Râuşor şi Dâmboviţa, comuna Rucăr este, într-adevăr, un spaţiu încărcat de istorie, graţie tocmai poziţionării sale la cumpăna a două zone istorice Transilvania şi Ţara Românească, localitatea mândrindu-se cu trecutul său de vamă domnească vreme de aproape trei secole.

Agroturismul, o şansă pentru cei care rezistă tentaţiei urbane

Rucărul se laudă însă nu doar cu istoria sa, ci şi cu peisajele naturale uluitoare ce i-au impresionat inclusiv pe celebrii pictori Nicolae Grigorescu şi Carol Popp de Szatmar, care le-au imortalizat pe pânzele lor.

   

„Posibil loc de naştere al Mioriţei, Rucărul priveşte înapoi cu mândrie şi înainte cu încredere. Agroturismul, ecologia, deschiderea către lume promit un viitor mai bun pentru cei care rezistă, încă, tentaţiei urbane. Într-un magnific arc peste trei milenii, nepotul navighează pe internet ascultându-şi bunicul care încă un sezon va urca cu oile pe unul din munţii care înconjoară aşezarea. Iar Dâmboviţa curge liniştită şi limpede...”, continuă profesorul îndrăgostit de Rucăr.

  

Ei bine, chiar dacă nu e tocmai o staţiune, Rucărul chiar merită vizitat, mai ales că potenţialul său turistic a fost recent reconfirmat prin includerea sa în una dintre cele două rute turistice din Argeş aflate în lista rutelor cultural-turistice ale Ministerului Turismului. 

Este vorba despre “Valea Argeşului şi culoarul Rucăr - Bran“, rută care porneşte din centrul Municipiului Piteşti, de la Muzeul Judeţean Argeş, trece pe la Castrul Roman Jidova, tranzitează municipiul Câmpulung Muscel cu toate obiectivele sale şi ajunge la Mausoleul Mateiaş, Cheile Dâmbovicioarei şi culoarul Rucăr – Bran.

Aflat la 75 de kilometri de Piteşti şi străbătut de şoseaua naţională DN73, care leagă reşedinţa judeţului Argeş de Braşov, Rucărul poate fi o destinaţie la care ajungi destul de simplu, indiferent din ce sens vii. Iar ce te aşteaptă aici merită tot efortul.

Priveliştile splendide cu crestele muntilor Iezer-Păpuşa, Făgăraş, Piatra Craiului, Leaota, tradiţiile locale plus preparatele culinare, în care bulzul stă la loc de cinste, merită tot efortul.

De ce să-şi planifici un sejur la Rucăr.“Posibil loc de naştere al Mioriţei
De ce să-şi planifici un sejur la Rucăr.“Posibil loc de naştere al Mioriţei

Bulzul de Rucăr Foto: Facebook Rucar Mountain Village

Pentru cazare ai la îndemână o serie de pensiuni si hoteluri în cele două sate ale localităţii: Rucăr şi Sătic. Tarifele de cazare încep de la 150 de lei/noapte/ două persoane şi pot urca până la peste 1.000 de lei dacă închiriezi întreaga cabana.  

Drumeţiile pe munte sunt cele mai mari tentaţii ale localităţii, dar dacă vrei mai mult de atât poţi face excursii interesante spre cheile şi peştera Dâmbovicioara în comuna cu acelaşi nume, la fel de pitorească.

Întreprinzătorii care au prins gustul turismului îţi pot recomanda cele mai bune trasee, târguri şi obiceiuri ale zonei. Dacă alegi să ajungi în zonă toamna ai şanse să prinzi aici o sărbătoare dedicată crescătorilor de animale - Expopastoralis - o tradiţie a zonei, căci toamna, ciobanii coborâţi de la munte vin la expoziţie cu cele mai fumoase oi şi cei mai frumoşi cai. 

  

De ce să-şi planifici un sejur la Rucăr.“Posibil loc de naştere al Mioriţei
De ce să-şi planifici un sejur la Rucăr.“Posibil loc de naştere al Mioriţei

Expopastoralis Foto CJ Argeş 

Cerdacul Stanciului

Dacă ajungi în Rucăr, merită să urci la Cerdacul Stanciului, un monument al naturii, din calcar masiv, poziţionat în partea dreaptă a potecii care urcă pe sub Abruptul Vestic al Pietrei Craiului.

Este vorba despre o formațiune carstică conturată ca o arcadă uriaşă, formată în urma prăbușirii pereților unei peşteri și a eroziunii provocate de vânt și ploi.

De ce să-şi planifici un sejur la Rucăr.“Posibil loc de naştere al Mioriţei
De ce să-şi planifici un sejur la Rucăr.“Posibil loc de naştere al Mioriţei

Foto Facebook Dor de Rucăr

Lacul Zârna

O minunăţie a zonei este şi Lacul Zârna, considerat monument al naturii. Lac de origine glaciară alimentat de apele unor izvoare și din cele formate prin topirea zăpezii, Zârna este o arie protejată de interes național, situată pe teritoriul administrativ al comunelor Nucșoara și Rucăr. Se află la 1.980 m altitudine, are o suprafață de 0,50 hectare și o adâncime care coboară până la 2 metri.

De ce să-şi planifici un sejur la Rucăr.“Posibil loc de naştere al Mioriţei
De ce să-şi planifici un sejur la Rucăr.“Posibil loc de naştere al Mioriţei

Lacul Zârna Foto: Facebook George Rosian

Şi Barajul Pecineagu oferă o privelişte impresionantă

Situat pe cursul superior al râului Dâmboviţa, între munţii Piatra Craiului şi Iezer-Păpuşa (judeţul Argeş), Pecineagu este unul dintre cele mai mari baraje de anrocamente din Europa. Construcţia se află în exploatarea Administraţiei Naţionale Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea. Înălţimea acesteia este una impresionantă, 107 metri, iar lungimea coronamentului de 267 metri.

De ce să-ţi planifici un sejur la Rucăr.“Posibil loc de naştere al Mioriţei
De ce să-ţi planifici un sejur la Rucăr.“Posibil loc de naştere al Mioriţei

Barajul Pecineagu  Foto Apele Române Argeş-Vedea

Lacul are o capacitate de acumulare de 63 de milioane metri cubi de apă, dar poate înmagazina până la 69 de milioane de metri cubi. Este utilizat pentru alimentare cu apă, producţie de energie hidroelectrică şi irigaţii.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Spectaculoasele trasee spre Marele Grohotiș şi Cerdacul Stanciului, din Piatra Craiului

Cetatea naturală de stâncă a Pietrei Craiului, unul dintre cele mai iubite peisaje montane din România

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite