Misterul picturilor deocheate, cu Adam şi Eva, dintr-o biserică ortodoxă. „Mama tuturor oamenilor e blondă şi sexy”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La câţiva kilometri de oraşul Câmpulung Muscel, în satul Bilceşti din comuna Valea Mare Pravăţ, se află o biserică ridicată în perioada interbelică de un ministru, iar picturile murale sunt cu totul ieşite din tipare.

După cum precizează Cristian Cocea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş, în satul Bilceşti „vizitatorul va avea surpriza să găsească o clădire echilibrată, frumoasă, având în pridvor o pictură murală total ieşită din canoane”. 

„Scenele Ispitirii lui Adam şi Alungării din Rai au lăsat deoparte orice hieratism, Mama tuturor Oamenilor e blondă şi sexy, iar Adam are muşchi de efeb! Paradisul e înfăţişat ca o lagună în amurg, iar deasupra Gheenei planează arhangheli cu aripi mari, sunând din trâmbiţă. Peste tot, se vede mâna de artist. De asemenea, impresionează uşa de la intrare, din aramă ciocănită, cu un Sfânt Gheorghe ucigând Balaurul, alături de un Arbore al Vieţii, precum şi ferestrele din piatră traforată, cu motive florale”.

 Biserica, ridicată de un ministru ajuns deţinut politic

Biserica a fost ridicată în 1938 FOTO: Cristian Cocea

Imagine indisponibilă

În spatele bisericii, în micul cimitir, o piatră de mormânt atrage atenţia – „Dumitru Alimănişteanu, 1896 – 1973”. Cristian Cocea s-a documentat şi a descoperit că Dumitru Alimănişteanu este chiar ctitorul bisericii.

În volumul de memorii al Victoriei Dragu Dimitriu, „Doamne şi domni la răspântii Bucureştene”, apărut în 2008 la editura Vremea, se precizează că Dumitru Alimănişteanu provenea dintr-o veche familie boierească, din Olt şi Muscel. A fost fiul Sarmizei Bibescu. A avut mai mulţi fraţi, care s-au remarcat în domeniul intelectual şi artistic.

Dumitru a urmat liceul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, apoi Institutul de Mine din Paris, obţinând o diplomă de inginer şi economist. După ce a moştenit moşia de la Bilceşti, a organizat aici câteva ferme model şi a ridicat, prin 1938-1943, un conac impozant, în stil românesc, cu zidărie din piatră şi cărămidă aparentă, cu acoperiş din şindrilă, proiectat de arhitectul Octav Doicescu.

La început, Alimănişteanu a avut intenţia de a-l transforma într-o casă de retragere pentru bătrîni, însă vremurile s-au schimbat. Liberal, deputat PNL în 1933, fost ministru la Finanţe în Guvernul Tătărăscu şi, timp de o lună, în guvernul Petre Groza, Alimănişteanu a devenit ţinta comuniştilor, la fel ca mare parte din elita interbelică.

Astfel, după cum spune Cristian Cocea, „în 1947 acesta a fost nevoit să doneze Academiei ferma model de la Bilceşti, care a funcţionat ca staţiune pomicolă până în 2002. Conacul, naţionalizat, a ajuns casă de odihnă şi distracţii pentru nomenclatura comunistă, şi se spune că Nicolae Ceauşescu aprecia locul în mod deosebit”. Din păcate, persecuţia nu s-a oprit aici.

Dumitru Alimăneşteanu a fost arestat pe 5/6 mai 1950 şi a fost închis la Sighet, unde a stat până în 1955. A fost arestat din nou în 1959 şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică şi a trecut pe la închisorile din Ocnele Mari şi Botoşani, de unde a fost eliberat în 1964, zdrobit. Va muri în anonimat în 1973, la Bucureşti, în urma unui accident de tramvai.

Pictura, realizată de fiul lui Brătescu-Voineşti

Imagine indisponibilă

În 1938, cum satul Bilceşti n-avea biserică, Dumitru Alimănişteanu a construit pe proprietatea sa o bisericuţă, în care a înhumat osemintele bunicilor Bilcescu şi pe cele ale părinţilor. Biserica este o copie a bisericii vechi din satul Albeşti-Muscel, proiectată de arhitectul Dumitru Berechet. Pictura murală ieşită din tipare, desenul mobilierului, sfeşnicele şi inscripţia de pe piatra funerară aparţin pictorului Alexandru Brătescu, fiul scriitorului Brătescu-Voineşti. 

Icoanele împărăteşti sunt din mozaic şi au fost realizate de Mioara Minulescu, fiica poetului Ion Minulescu. Uşa de la intrare şi ferestrele traforate au fost făcute de marea sculptoriţă Miliţa Pătraşcu. Toţi artiştii i-au fost prieteni în copilărie cu Dumitru Alimăneşteanu.

Pe aceeaşi temă:

Cadavru mumificat descoperit lângă fosta vilă a lui Ceauşescu din Argeş. Un copil a fotografiat scheletul fără cap şi le-a arătat imaginea macabră părinţilor

Istrate Micescu, marele avocat căruia Regele Mihai i-a cerut să formeze un guvern în exil 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite